ШПА, Севиља - Валенсија: Нова сезона, стара прича!

Око 40. 000 навијача на "Писхуану" поново је гледало славље ривала са "Местаље", па ће екипе поравнате ући у завршницу сезоне.  Банега у трипу да је ММА борац, Валенсија сломила Севиљу, велика битка четири тима за последње место у Лиги шампиона! Између њих само три бода!

Фудбал 31.03.2019 | 23:21
ШПА, Севиља - Валенсија: Нова сезона, стара прича!
Хетафе је поклекао пред Леганесом, Алавес је доживео дебакл у судару са Атлетиком, Бетис је могао само до бода на Ваљекасу... Све се цртало “великанима“. Али само је један могао да буде истински победник 29. кола Примере. На крају, ту је привилегију заслужила Валенсија, пошто је Евер Банега умислио да је ММА борац и частио Слепе мишеве пеналом који им је донео победу на гостовању код Севиље – 1:0 на “Санчез Писхуану“.

Играла се судијска надокнада темпом набијеног првог полувремена, али у тој брзини није било лако створити праву шансу, па се чинило да ће се на паузу без голова. Међутим, онда одлична лопта Данија Пареха на лево крило, Хозе Гаја се прикрао иза леђа Еверу Банеги... Искусни везиста Севиље је прекасно схватио да је закаснио... И онда је мислима одлутао у измишљени октагон и маи-геријем улетео у Гају. Добро је што Валенсијин бек није задобио и неку жешћу повреду, али око пенала није било никакве дилеме, Хозе Гонзалессвира најстрожу казну, Парехо је сигуран егзекутор.

У наставку очеквана иницијатива Андалужана, улазак Муда Васкеза је размрдао домаћи тим, али умела је и Валенсија да узврати, па је право чудо како лопта посла страховитог ударца Кевина Гамеира почетком другог полувремена није завршила у Севиљиној мрежи. Аплауз за Хавија Дијаза, маестрална реакција.

На другој страни покушавали су пре свих Васкез и Висам Бен Једер, али гости су издржали и изједначили се са данашњим ривалом на коти од 43 освојена бода. Хетафе је на 46, Алавес на 44. А само ће један од њих моћи у Лигу шампиона са Реалом, Барселоном и Атлетиком.  Атлетик Билбао и Бетис су заостали и тешко да ће се вратити у конкуренцију. Штавише, Валенсија сада има можда и највише разлога за оптимизам, јер је последњи првенствени пораз претрпела још  5. јануара.

Прошле сезоне головима Родрига, ове поготком Данија Пареха са беле тачке у 45. минуту.

Страствени навијачи другу годину заредом гледали су са крцатих трибина "Писхуана" како гости са "Местаље" прослављају увек слатку победу у овом израженом ривалству:

Севиља - Валенсија 0:1 (0:1) у једном од дербија 29. кола Примере, после којег ће два тима поравната наставити борбу за пласман у Лигу Европе.

Главном судији Хозеу Луису Гонзалесу Гонзалесу није промакао прекршај везисте домаћих и бившег аса гостију, Евера Банеге, па је с правом показао на белу тачку у последњем минуту игре у првом полувремену, одакле је капитен "слепих мишева" Парехо вешто савладао Дијаза Санчеза.

Био је то једини гол на утакмици, а осми који је ове сезоне постигао неизоставни везиста у саставу тренера Марселина Гарсије Торала.

Капарос због повреда није могао да рачуна на Серхија Ескудера, Нолита, Пабла Саравију, Хуана Соријана и Томаса Вацлика, а Марселино на Франсеса Кокелана, Хавијера Хименеза, Кристијана Пићинија и Рубена Собрина.

Његов деценију старији колега Хоакин Капарос Камино морао је прву измену да направи већ у 21. минуту после повреде штопера Габријела Меркада, на полувремену се одлучио да не врати Ибраима Амадуа на терен, већ офанзивног везисту Франка Васкеза, средином другог дела увео је и 18-годишњег Брајана Хила пред 40.000 нервозних навијача, али није успео да извуче бод у дуелу са веома мотивисаним гостима са "Местаље".

Најбољу шансу у првом полувремену имао је Мунир Ел Хадади после пола часа игре када није показао ништа од наученог у "Ла Масији". Бивши фудбалер Барселоне истрчао је сам пред Нета и слабо се снашао, а казна је уследила 15 минута касније.

Иако се Марселино у другом полувремену одлучио за блок, па је посед лопте Валенсије са 40 одсто из првог пао на 33 одсто времена у наставку, најбољу шансу није имала Севиља - напротив.

Прилику да докусури беле пропустио је још један од неколико "бивших" на терену, Кевин Гамеиро. Француз који је мрежу Валенсије погађао као играч Севиље, помислио је вероватно да је успео и обрнуто, али се Дијаз Санчез извио и врховима прстију стигао до лопте пласиране право "под" пречку.

Рачунајући од гостовања Алавесу 5. јануара, када је екипа поражена резултатом 2:1, Валенсија је на гостовањима у Ла Лиги бележила импресивне резултате (Селта 1:2, Барселона 2:2, Леганес 1:1, Ђирона 2:3, Севиља 0:1) и успут изборила пласман у завршницу Лиге Европе.

Севиља: Дијаз Санчез - Меркадо (од 26. Гомез), Карико, Вобер - Навас, Амаду (од 46. Васкез), Гоналон, Промес (од 67. Хил) - Банега - Бен Једер, Ел Хадади.

Валенсија: Нето - Вас, Гарај, Габријел, Гаја - Солер (од 79. Торес), Парехо, Кондогбија, Гуедеш (од 46. Черишев) - Родриго, Гамеиро (од 75. Мина).

ШПАНИЈА 1 - 29. коло:

Петак

Ђирона - Билбао 1:2 (1:0)
/Стуани 37 - Вилијамс 53, Р. Гарсија 59/

Субота

Хетафе - Леганес 0:2 (0:0)
/Сантос 49, Хуанфран 83/

Барселона – Еспањол 2:0 (0:0)
/Меси 71, 89/

Селта - Виљареал 3:2 (0:2)
/Аспас 50, 86пен, Гомез 71 – Екамби 11, Педраза 15/

Алавес - Атлетико Мадрид 0:4 (0:2)
/Њигез 5, Коста 11, Мората 59, Парти 84/

Недеља

Леванте – Еибар  2:2 (2:1)
/Моралес 5, Роћина 26 – Ескаланте 19, Енрих 78/

Рајо Ваљекано - Бетис 1:1 (1:0)
/Де Томас 34 - Тељо 81/

Севиља – Валенсија 0:1 (0:1)
/Парехо 45+1/

Ваљадолид - Реал Сосиједад 1:1 (1:0)
/Кеко 9 - Ојарзабал 79/

Реал Мадрид - Уеска 3:2 (1:1)
/Иско 25, Себаљос 62, Бензема 89 - Кучо 3, Ечеита 74/

ТАБЕЛА: Барселона 69, Атлетико М. 59, Реал 57, Хетафе 46, Алавес 44, Севиља 43, Валенсија 43, Атлетик Б. 40, Бетис 40, Сосиједад 37, Леганес 36, Еибар 36, Ђирона 34, Еспањол 34, Леванте 32, Ваљадолид 30, Виљареал 29, Селта 28, Рајо 24, Уеска 22.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар