ŠPA, Sevilja - Valensija: Nova sezona, stara priča!

Oko 40. 000 navijača na "Pishuanu" ponovo je gledalo slavlje rivala sa "Mestalje", pa će ekipe poravnate ući u završnicu sezone.  Banega u tripu da je MMA borac, Valensija slomila Sevilju, velika bitka četiri tima za poslednje mesto u Ligi šampiona! Između njih samo tri boda!

Fudbal 31.03.2019 | 23:21
ŠPA, Sevilja - Valensija: Nova sezona, stara priča!
Hetafe je poklekao pred Leganesom, Alaves je doživeo debakl u sudaru sa Atletikom, Betis je mogao samo do boda na Valjekasu... Sve se crtalo “velikanima“. Ali samo je jedan mogao da bude istinski pobednik 29. kola Primere. Na kraju, tu je privilegiju zaslužila Valensija, pošto je Ever Banega umislio da je MMA borac i častio Slepe miševe penalom koji im je doneo pobedu na gostovanju kod Sevilje – 1:0 na “Sančez Pishuanu“.

Igrala se sudijska nadoknada tempom nabijenog prvog poluvremena, ali u toj brzini nije bilo lako stvoriti pravu šansu, pa se činilo da će se na pauzu bez golova. Međutim, onda odlična lopta Danija Pareha na levo krilo, Hoze Gaja se prikrao iza leđa Everu Banegi... Iskusni vezista Sevilje je prekasno shvatio da je zakasnio... I onda je mislima odlutao u izmišljeni oktagon i mai-gerijem uleteo u Gaju. Dobro je što Valensijin bek nije zadobio i neku žešću povredu, ali oko penala nije bilo nikakve dileme, Hoze Gonzalessvira najstrožu kaznu, Pareho je siguran egzekutor.

U nastavku očekvana inicijativa Andalužana, ulazak Muda Vaskeza je razmrdao domaći tim, ali umela je i Valensija da uzvrati, pa je pravo čudo kako lopta posla strahovitog udarca Kevina Gameira početkom drugog poluvremena nije završila u Seviljinoj mreži. Aplauz za Havija Dijaza, maestralna reakcija.

Na drugoj strani pokušavali su pre svih Vaskez i Visam Ben Jeder, ali gosti su izdržali i izjednačili se sa današnjim rivalom na koti od 43 osvojena boda. Hetafe je na 46, Alaves na 44. A samo će jedan od njih moći u Ligu šampiona sa Realom, Barselonom i Atletikom.  Atletik Bilbao i Betis su zaostali i teško da će se vratiti u konkurenciju. Štaviše, Valensija sada ima možda i najviše razloga za optimizam, jer je poslednji prvenstveni poraz pretrpela još  5. januara.

Prošle sezone golovima Rodriga, ove pogotkom Danija Pareha sa bele tačke u 45. minutu.

Strastveni navijači drugu godinu zaredom gledali su sa krcatih tribina "Pishuana" kako gosti sa "Mestalje" proslavljaju uvek slatku pobedu u ovom izraženom rivalstvu:

Sevilja - Valensija 0:1 (0:1) u jednom od derbija 29. kola Primere, posle kojeg će dva tima poravnata nastaviti borbu za plasman u Ligu Evrope.

Glavnom sudiji Hozeu Luisu Gonzalesu Gonzalesu nije promakao prekršaj veziste domaćih i bivšeg asa gostiju, Evera Banege, pa je s pravom pokazao na belu tačku u poslednjem minutu igre u prvom poluvremenu, odakle je kapiten "slepih miševa" Pareho vešto savladao Dijaza Sančeza.

Bio je to jedini gol na utakmici, a osmi koji je ove sezone postigao neizostavni vezista u sastavu trenera Marselina Garsije Torala.

Kaparos zbog povreda nije mogao da računa na Serhija Eskudera, Nolita, Pabla Saraviju, Huana Sorijana i Tomasa Vaclika, a Marselino na Fransesa Kokelana, Havijera Himeneza, Kristijana Pićinija i Rubena Sobrina.

Njegov deceniju stariji kolega Hoakin Kaparos Kamino morao je prvu izmenu da napravi već u 21. minutu posle povrede štopera Gabrijela Merkada, na poluvremenu se odlučio da ne vrati Ibraima Amadua na teren, već ofanzivnog vezistu Franka Vaskeza, sredinom drugog dela uveo je i 18-godišnjeg Brajana Hila pred 40.000 nervoznih navijača, ali nije uspeo da izvuče bod u duelu sa veoma motivisanim gostima sa "Mestalje".

Najbolju šansu u prvom poluvremenu imao je Munir El Hadadi posle pola časa igre kada nije pokazao ništa od naučenog u "La Masiji". Bivši fudbaler Barselone istrčao je sam pred Neta i slabo se snašao, a kazna je usledila 15 minuta kasnije.

Iako se Marselino u drugom poluvremenu odlučio za blok, pa je posed lopte Valensije sa 40 odsto iz prvog pao na 33 odsto vremena u nastavku, najbolju šansu nije imala Sevilja - naprotiv.

Priliku da dokusuri bele propustio je još jedan od nekoliko "bivših" na terenu, Kevin Gameiro. Francuz koji je mrežu Valensije pogađao kao igrač Sevilje, pomislio je verovatno da je uspeo i obrnuto, ali se Dijaz Sančez izvio i vrhovima prstiju stigao do lopte plasirane pravo "pod" prečku.

Računajući od gostovanja Alavesu 5. januara, kada je ekipa poražena rezultatom 2:1, Valensija je na gostovanjima u La Ligi beležila impresivne rezultate (Selta 1:2, Barselona 2:2, Leganes 1:1, Đirona 2:3, Sevilja 0:1) i usput izborila plasman u završnicu Lige Evrope.

Sevilja: Dijaz Sančez - Merkado (od 26. Gomez), Kariko, Vober - Navas, Amadu (od 46. Vaskez), Gonalon, Promes (od 67. Hil) - Banega - Ben Jeder, El Hadadi.

Valensija: Neto - Vas, Garaj, Gabrijel, Gaja - Soler (od 79. Tores), Pareho, Kondogbija, Guedeš (od 46. Čerišev) - Rodrigo, Gameiro (od 75. Mina).

ŠPANIJA 1 - 29. kolo:

Petak

Đirona - Bilbao 1:2 (1:0)
/Stuani 37 - Vilijams 53, R. Garsija 59/

Subota

Hetafe - Leganes 0:2 (0:0)
/Santos 49, Huanfran 83/

Barselona – Espanjol 2:0 (0:0)
/Mesi 71, 89/

Selta - Viljareal 3:2 (0:2)
/Aspas 50, 86pen, Gomez 71 – Ekambi 11, Pedraza 15/

Alaves - Atletiko Madrid 0:4 (0:2)
/Njigez 5, Kosta 11, Morata 59, Parti 84/

Nedelja

Levante – Eibar  2:2 (2:1)
/Morales 5, Roćina 26 – Eskalante 19, Enrih 78/

Rajo Valjekano - Betis 1:1 (1:0)
/De Tomas 34 - Teljo 81/

Sevilja – Valensija 0:1 (0:1)
/Pareho 45+1/

Valjadolid - Real Sosijedad 1:1 (1:0)
/Keko 9 - Ojarzabal 79/

Real Madrid - Ueska 3:2 (1:1)
/Isko 25, Sebaljos 62, Benzema 89 - Kučo 3, Ečeita 74/

TABELA: Barselona 69, Atletiko M. 59, Real 57, Hetafe 46, Alaves 44, Sevilja 43, Valensija 43, Atletik B. 40, Betis 40, Sosijedad 37, Leganes 36, Eibar 36, Đirona 34, Espanjol 34, Levante 32, Valjadolid 30, Viljareal 29, Selta 28, Rajo 24, Ueska 22.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar