Неизвјесна битка на изборима

У Турској су одржани локални избори. Главна битка за гласове води се у Истанбулу и Анкари, а према првим резултатима у Анкари води кандидат опозиције док у Истанбулу кандидат владајуће партије.

Свијет 31.03.2019 | 20:49
Неизвјесна битка на изборима
Кандидати турске владајуће АКП партије Реџепа Тајипа Ердогана воде у већини турских градова након што је пребројана четвртина гласова, јавио је НТВ канал.

У извјештају се наводи да кандидат АКП-а у највећем турском граду Истанбулу води са 51,8 одсто након половине пребројаних гласова.Главни опозициони кандидат Републиканске народне партије имао је 45,8%.

Владајућа АКП је такође водила у главном граду Анкари са 51.6 посто гласова након што је отворено 22,5 одсто гласачких листића, наводи НТВ.

Међутим, посљедње информације показују да се изборни резултат у Анкари ломи и да опозициони кандидат преузима вођство над кандидатом владајуће партије, јавио је Ројтерс.

Гласање је обиљежило насиље на југоистоку земље.

Двоје чланова мање турске исламске политичке партије "Фелисити" убијено је у провинцији Малатиа, на истоку Турске на изборном мјесту, рекао је вођа те странке Темел Карамолаолу. До смртног исхода није дошло због "обичног анимозитета", навео је Карамолаоглу на Твитеру, већ када су жртве покушале да обезбиједе поштовање изборних процедура. У извјештајима медија наводи се да је једна особа притворена због напада.

Предсједник Турске је послије гласања пред новинарима изразио саучешће због смрти двије особе.

У Дијарбакиру је више особа повријеђено, од којих је једна критично, након што су избодене током сукоба око кандидата, саопштили су извори из болнице, а преноси АФП.

Десетине људи је повријеђено у другим сукобима током избора на југоистоку земље, извјештавају медији.

Око 553.000 припадника полиције и безбједносних снага било је на дужности током гласања у цијелој земљи.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар