Neizvjesna bitka na izborima

U Turskoj su održani lokalni izbori. Glavna bitka za glasove vodi se u Istanbulu i Ankari, a prema prvim rezultatima u Ankari vodi kandidat opozicije dok u Istanbulu kandidat vladajuće partije.

Svijet 31.03.2019 | 20:49
Neizvjesna bitka na izborima
Kandidati turske vladajuće AKP partije Redžepa Tajipa Erdogana vode u većini turskih gradova nakon što je prebrojana četvrtina glasova, javio je NTV kanal.

U izvještaju se navodi da kandidat AKP-a u najvećem turskom gradu Istanbulu vodi sa 51,8 odsto nakon polovine prebrojanih glasova.Glavni opozicioni kandidat Republikanske narodne partije imao je 45,8%.

Vladajuća AKP je takođe vodila u glavnom gradu Ankari sa 51.6 posto glasova nakon što je otvoreno 22,5 odsto glasačkih listića, navodi NTV.

Međutim, posljednje informacije pokazuju da se izborni rezultat u Ankari lomi i da opozicioni kandidat preuzima vođstvo nad kandidatom vladajuće partije, javio je Rojters.

Glasanje je obilježilo nasilje na jugoistoku zemlje.

Dvoje članova manje turske islamske političke partije "Felisiti" ubijeno je u provinciji Malatia, na istoku Turske na izbornom mjestu, rekao je vođa te stranke Temel Karamolaolu. Do smrtnog ishoda nije došlo zbog "običnog animoziteta", naveo je Karamolaoglu na Tviteru, već kada su žrtve pokušale da obezbijede poštovanje izbornih procedura. U izvještajima medija navodi se da je jedna osoba pritvorena zbog napada.

Predsjednik Turske je poslije glasanja pred novinarima izrazio saučešće zbog smrti dvije osobe.

U Dijarbakiru je više osoba povrijeđeno, od kojih je jedna kritično, nakon što su izbodene tokom sukoba oko kandidata, saopštili su izvori iz bolnice, a prenosi AFP.

Desetine ljudi je povrijeđeno u drugim sukobima tokom izbora na jugoistoku zemlje, izvještavaju mediji.

Oko 553.000 pripadnika policije i bezbjednosnih snaga bilo je na dužnosti tokom glasanja u cijeloj zemlji.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar