Правна битка са "Електрокрајином"

Спасоје Миловановић 1992. године, као осмогодишњак, доживио је тешку саобраћајну несрећу, послије које се никада није опоравио. Од надлежних институција тражи помоћ, како би могао да живи, јер је за било какав рад неспособан.

Република Српска 31.03.2019 | 19:56
Правна битка са "Електрокрајином"
Спасоје Миловановић годинама води здравствену и правну битку. Безуспјешно. Миловановића је 1992. године на тротоару ударио камион ’’Електрокрајине’’. Мјесец дана коме, па 20 година поновног учења, причања и ходања. Поново је почео да говори 2014. године. Тужио је ’’Електрокрајину’’. Писао је захтјеве и молбе бившој директорици предузећа Секи Кузмановић, одговор никада није добио.

"Прије пет мјесеци док је била Кузмановићева писао сам јој молбу и навео све. Ишао сам на ту варијанту да ми изађу у сусрет да ми се додијели рента и пензија од 700 КМ.Нисам добио никакав одговор", објашњава Спасоје Миловановић.

Миловановић каже да се за помоћ обратио и актуелном директору ’’Електрокрајине’’ Драгану Чавићу. На његовом случају су се промијенила четири адвоката, али су му тврди више одмогли, него помогли, јер нису реаговали правовремено, па је случај застарио. У ’’Електрокрајини’’ кажу да су сви рокови за било какве жалбе и тражење одштете - истекли.



"Он је одштетни захтјев поднио 2012.године, 20 година након несреће односно десет година након истека рока застаре предмета, због чега је његов тужбени захтјев неоснован", каже Предраг Клинцов, портпарол ’’Електрокрајине’’.

Случај је завршио на суду. Из Основног суда су одговорили да су имали проблема са проналаском сталне адресе Спасоје Милованића и да нису могли доћи до њега. У међувремену је Основни суд 2015. године донио рјешење којим се тужба сматра повученом, јер се Спасојевић није појавио на расправи.

"Тужилац је изјавио жалбу на рјешење од 13.03.2015. године и Окружни суд у Бањој Луци је исту уважио, скинуо клаузулу правоснажности и предмет вратио на поновни поступак. У поновном поступку још није одржано припремно рочиште, јер је пуномоћник тужиоцу отказао пуномоћ (четврти адвокат)", наведено је у Основном суду.  

Спасојевић каже да је о свом проблему упознао и министарства правде и здравља, али да реаговања није било.



БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Коле

31.03.2019 18:34

Срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

01.04.2019 02:29

Крајње вријеме је да адвокати и судије науче логику. Шовјек је практично 20 година био умно замрзнут, односно тотално неспособан да тражи своје право. За тај период неспособности морају се помјерити сви рокови. Човјек ће добити процес, ако нигдје онда у Стразбуру. Проблем је што прије покретања случаја у Стразбуру мора проћи све домаће судске дистанце. То већ може да траје десетинама година какво је наше судство, Многи прије умру него што дочекају могућност обраћања Стразбуру.

Name

Ре

01.04.2019 03:02

Чија срамота и зашто срамота? Је ли се сви ми боримо за правну државу? Да, барем тако причамо и пишемо на овом порталу. Како је могуће да неко прихвати одстетни захтјев поднесен након 20 година? Није могуће. како је могуће и на основу чега да неко овом човјеку да ренту и пензију од 700 марака? Није ни то могуће. Овом човјеку треба одредити поштену инвалиднину и друга права као инвалидном лицу. Другог рјешења нема. Њега су адвокати наговорили да пише тужбе како би се оцајдили на његовој муци? Ипак је срамота, али чија?

Name

ре

01.04.2019 07:50

Јесте и то срамота Електрокрајине! Овом цовјеку, у вријеме незгоде дјецаку, који дуги низ година због здравствених проблема проузрокованих саобраћајном незгодим као и чињеница да се незгода десила непосредно пред почетак ратних сукоба, да је у вријеме незгоде био дијете та Елекктрокрајина као правно лице чије је возило изазвало незгоду и директно проузроковало здравствене проблеме због који је цовјек хендикепиран и због који није ни био правно способан, НИЈЕ предузела било ста да човјека на било који начин обештети. Нека је срамота све и једног руководиоца-одговорну особу у Електрокрајини у периоду од 92 до данас. Па ста хоћете, да човјек умре исцрпљујући се и покушавајући правно ријешити случај који је директно проузроковало ваше возило. Бојте се Бога!

Name

Како

31.03.2019 18:41

СТО НЕКО ОД ВАЈНИХ АДВОКАТА НЕ УЗМЕ СЛУЦАЈ ОВОГ ЦОВЈЕКА.УНИСТЕН ЗИВОТ.АЈДЕ САД ПОМОЗИТЕ МУ ДА ОСТВАРИ СВОЈА ПРАВА....КАКВА ЗАСТАРА...ОН НИЈЕ ДУГО ЗНАО НИ СТА ГА СНАСЛО...ПОМАГАЈТЕ ЦОВЈЕКУ..ЗА УНИСТЕН ЗИВОТ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

01.04.2019 01:06

Највјероватније није застарјело! Овдје се не ради о потраживању из основа промета робе и услуга да би се почетак и трајање рока застаре мјерио по чл. 374. ЗОО. Застара накнаде штете због тјелесног оштећења почиње тећи завршетком медицинског третмана. Ово зато што обим тјелесног оштећења није утврдив све док медицински третман траје. У овом случају треба утврдити када је лијечење завршено, ако сам добро разумио, он је донедавно учио ходати и причати а и данас је у медицинском третману. Мора наћи боље образованог адвоката него што нуде "факуктети" ФИС, Читлук и сл. који је научио макар почетак и трајање рокова застаре из различитих основа, што ова четири који су га заступали очито нису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст

01.04.2019 07:19

Хвала, јоване! Да и ја несто науцим, а не ко ови адвокати и судије. Само гледају како да паре извуку и како кога за п**** да ухвате.

Name

Пера

01.04.2019 05:31

Толико нерадника на грбаци електрокрајине па могли су и овом цовјеку дати плату да презиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БејХа

01.04.2019 05:38

Видјела заба да и други имају дрзави па пробала и она да је има..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрцко Наиздан

01.04.2019 05:50

Зивјела дрзава БејХа.

ОДГОВОРИТЕ