Pravna bitka sa "Elektrokrajinom"

Spasoje Milovanović 1992. godine, kao osmogodišnjak, doživio je tešku saobraćajnu nesreću, poslije koje se nikada nije oporavio. Od nadležnih institucija traži pomoć, kako bi mogao da živi, jer je za bilo kakav rad nesposoban.

Republika Srpska 31.03.2019 | 19:56
Pravna bitka sa "Elektrokrajinom"
Spasoje Milovanović godinama vodi zdravstvenu i pravnu bitku. Bezuspješno. Milovanovića je 1992. godine na trotoaru udario kamion ’’Elektrokrajine’’. Mjesec dana kome, pa 20 godina ponovnog učenja, pričanja i hodanja. Ponovo je počeo da govori 2014. godine. Tužio je ’’Elektrokrajinu’’. Pisao je zahtjeve i molbe bivšoj direktorici preduzeća Seki Kuzmanović, odgovor nikada nije dobio.

"Prije pet mjeseci dok je bila Kuzmanovićeva pisao sam joj molbu i naveo sve. Išao sam na tu varijantu da mi izađu u susret da mi se dodijeli renta i penzija od 700 KM.Nisam dobio nikakav odgovor", objašnjava Spasoje Milovanović.

Milovanović kaže da se za pomoć obratio i aktuelnom direktoru ’’Elektrokrajine’’ Draganu Čaviću. Na njegovom slučaju su se promijenila četiri advokata, ali su mu tvrdi više odmogli, nego pomogli, jer nisu reagovali pravovremeno, pa je slučaj zastario. U ’’Elektrokrajini’’ kažu da su svi rokovi za bilo kakve žalbe i traženje odštete - istekli.



"On je odštetni zahtjev podnio 2012.godine, 20 godina nakon nesreće odnosno deset godina nakon isteka roka zastare predmeta, zbog čega je njegov tužbeni zahtjev neosnovan", kaže Predrag Klincov, portparol ’’Elektrokrajine’’.

Slučaj je završio na sudu. Iz Osnovnog suda su odgovorili da su imali problema sa pronalaskom stalne adrese Spasoje Milovanića i da nisu mogli doći do njega. U međuvremenu je Osnovni sud 2015. godine donio rješenje kojim se tužba smatra povučenom, jer se Spasojević nije pojavio na raspravi.

"Tužilac je izjavio žalbu na rješenje od 13.03.2015. godine i Okružni sud u Banjoj Luci je istu uvažio, skinuo klauzulu pravosnažnosti i predmet vratio na ponovni postupak. U ponovnom postupku još nije održano pripremno ročište, jer je punomoćnik tužiocu otkazao punomoć (četvrti advokat)", navedeno je u Osnovnom sudu.  

Spasojević kaže da je o svom problemu upoznao i ministarstva pravde i zdravlja, ali da reagovanja nije bilo.



BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Kole

31.03.2019 18:34

Sramota!

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

01.04.2019 02:29

Krajnje vrijeme je da advokati i sudije nauče logiku. Šovjek je praktično 20 godina bio umno zamrznut, odnosno totalno nesposoban da traži svoje pravo. Za taj period nesposobnosti moraju se pomjeriti svi rokovi. Čovjek će dobiti proces, ako nigdje onda u Strazburu. Problem je što prije pokretanja slučaja u Strazburu mora proći sve domaće sudske distance. To već može da traje desetinama godina kakvo je naše sudstvo, Mnogi prije umru nego što dočekaju mogućnost obraćanja Strazburu.

Name

Re

01.04.2019 03:02

Čija sramota i zašto sramota? Je li se svi mi borimo za pravnu državu? Da, barem tako pričamo i pišemo na ovom portalu. Kako je moguće da neko prihvati odstetni zahtjev podnesen nakon 20 godina? Nije moguće. kako je moguće i na osnovu čega da neko ovom čovjeku da rentu i penziju od 700 maraka? Nije ni to moguće. Ovom čovjeku treba odrediti poštenu invalidninu i druga prava kao invalidnom licu. Drugog rješenja nema. Njega su advokati nagovorili da piše tužbe kako bi se ocajdili na njegovoj muci? Ipak je sramota, ali čija?

Name

re

01.04.2019 07:50

Jeste i to sramota Elektrokrajine! Ovom covjeku, u vrijeme nezgode djecaku, koji dugi niz godina zbog zdravstvenih problema prouzrokovanih saobraćajnom nezgodim kao i činjenica da se nezgoda desila neposredno pred početak ratnih sukoba, da je u vrijeme nezgode bio dijete ta Elekktrokrajina kao pravno lice čije je vozilo izazvalo nezgodu i direktno prouzrokovalo zdravstvene probleme zbog koji je covjek hendikepiran i zbog koji nije ni bio pravno sposoban, NIJE preduzela bilo sta da čovjeka na bilo koji način obešteti. Neka je sramota sve i jednog rukovodioca-odgovornu osobu u Elektrokrajini u periodu od 92 do danas. Pa sta hoćete, da čovjek umre iscrpljujući se i pokušavajući pravno riješiti slučaj koji je direktno prouzrokovalo vaše vozilo. Bojte se Boga!

Name

Kako

31.03.2019 18:41

STO NEKO OD VAJNIH ADVOKATA NE UZME SLUCAJ OVOG COVJEKA.UNISTEN ZIVOT.AJDE SAD POMOZITE MU DA OSTVARI SVOJA PRAVA....KAKVA ZASTARA...ON NIJE DUGO ZNAO NI STA GA SNASLO...POMAGAJTE COVJEKU..ZA UNISTEN ZIVOT...

ODGOVORITE
Name

Jovan

01.04.2019 01:06

Najvjerovatnije nije zastarjelo! Ovdje se ne radi o potraživanju iz osnova prometa robe i usluga da bi se početak i trajanje roka zastare mjerio po čl. 374. ZOO. Zastara naknade štete zbog tjelesnog oštećenja počinje teći završetkom medicinskog tretmana. Ovo zato što obim tjelesnog oštećenja nije utvrdiv sve dok medicinski tretman traje. U ovom slučaju treba utvrditi kada je liječenje završeno, ako sam dobro razumio, on je donedavno učio hodati i pričati a i danas je u medicinskom tretmanu. Mora naći bolje obrazovanog advokata nego što nude "fakukteti" FIS, Čitluk i sl. koji je naučio makar početak i trajanje rokova zastare iz različitih osnova, što ova četiri koji su ga zastupali očito nisu.

ODGOVORITE
Name

Svaka cast

01.04.2019 07:19

Hvala, jovane! Da i ja nesto naucim, a ne ko ovi advokati i sudije. Samo gledaju kako da pare izvuku i kako koga za p**** da uhvate.

Name

Pera

01.04.2019 05:31

Toliko neradnika na grbaci elektrokrajine pa mogli su i ovom covjeku dati platu da prezivi.

ODGOVORITE
Name

BejHa

01.04.2019 05:38

Vidjela zaba da i drugi imaju drzavi pa probala i ona da je ima..

ODGOVORITE
Name

Mrcko Naizdan

01.04.2019 05:50

Zivjela drzava BejHa.

ODGOVORITE