ШПА: Утакмица за инфаркт у Вигу, Селтина нада живи!

Виљареал испустио предност од два гола на гостовању у Вигу и отежао себи посао у борби за опстанак. Херој Селте Јаго Аспас успео је да врати Селту у игру и одржи њихову наду у борби за опстанак.  Чудесан меч на Балаидосу - Селта устала из мртвих! Педраза вс остатак света, Виго плакао са Јагом Аспасом! Против Виљареала од 0:2 до 3:2! Није Алавес за Лигу шампиона – Коста и Лемар завијали кифле, Атлетиково распуцавање у Виторији! На крају 4:0!

Фудбал 30.03.2019 | 23:50
ШПА: Утакмица за инфаркт у Вигу, Селтина нада живи!
Фудбалери Селте победили Виљареал 3:2 у драматичној утакмици „за шест бодова“ на „Балаидосу“ и прекинула серију лоших резултата.

Тим из Вига успео је да се врати након заостатка од два гола са полувремена и тако освоји значајна три бода у борби за опстанак. "Жута подморница" је испустила велику шансу да се удаљи од опасне зоне победом на гостовању и остала у конкуренцији екипа које би могле да испадну из Примере.

Екипа Хавија Каљехе је добро отворила утакмицу и предност у поседу крунисала брзим вођством. Након лоше реакције одбране Селте у шеснаестерцу, Екамби је у 11. минуту искористио пас Гаспара и са пет метара погодио празну мрежу. Свега пет минута након првог поготка, Педраса сјајно пролази кроз комплетну одбрану домаћих, обилази голмана и лако дуплира предност своје екипе.

Селта је након тога покушала да успостави своју игру, али није успела. Њихови напади су били јалови, а Виљареал је долазио до добрих прилика из контра-напада па се на полувреме отишло са два гола предности за гостујућу екипу.

Друго полувреме потпуно је променило ситуацију на терену. Јаго Аспас је голом из слободног ударца вратио наду свом тиму, а Макси Гомез је 20 минута пре краја вратио утакмицу у резултатски егал.

После изједначења, домаћи тим је наставио са нападима, окупирао је гол Виљареала што им се на крају исплатило и донело „злата вредан“ пенал који им је осигурао победу. Руиз је у 84. минуту срушио Браиса Мендеза у казненом простору, судија Хесус Хил је показао на белу тачку, а херој Селте Јаго Аспас је извео једанаестерац и био прецизан.

Ова победа је приближила екипу Селте „сигурној зони“, сада заостају свега један бод за Виљареалом којима је пораз додатно закомпиковао ситуацију. Остало је још девет кола до завршетка Примере и обе екипе чека напета борба за останак у такмичењу. 

Ноћ коју ће Балаидос вечно памтити! А ако Селта у финишу сезоне сачува статус прволигаша ових 3:2 против Виљареала биће записане у спортске алманахе као једна од оних које дефинишу клуб. Селта је била на коленима, једном ногом већ у Сегунди, а онда је невероватни Јаго Аспас режирао преокрет који је тиму из Вига донео преокрет на 3:2 и оживео шансе екипе Франа Ескрибе да ће опстати у елити.

Селта је додуше и даље у зони испадања, али сада само са бодом иза Виљареала и Ваљадолида. У једном тренутку чинило се да ће јој вечерашњи ривал одмаћи на чак седам, али учешће у Лиги Европе – а тамо Жута подморница сјајно гура, па ће у четвртфиналу играти са Валенсијом – као да Виљареалу одузима превише енергије. Већ виђену победу гости су испустили пошто су у другом полувремену једноставно престали да играју.

Невероватан пад у поређењу са фуриозним почетком. Прво погодак Карла Токо Екамбија у 11, а онда у 15. минуту можда и гол каријере 22-годишњег Алфонса Педразе, који се у маниру “сам против свих“ залетео на комплетну одбрану Селте, нанизао тројицу чувара, па и голмана Рубена Бланка и Виљареал је водио са 2:0.

Селта је бил у нокдауну. До краја полувремена није успела да се сабере. У бити или не бити утакмици клуб из Вига није успео да за 45 минута упути ударац у оквир противничког гола. Деловало је да су се већ помирили са поразом.

А онда – Јаго Аспас!

Сво ово посртање тима из Галиције је и почео са његовом повредом. Повредио се Аспас још крајем децембра против Барселоне и у наредних 11 утакмица одиграо само 24 минута. У тих 11 утакмица Селта је доживела девет пораза и освојила само четири бода. Али кад се њен капитен вратио ситуација се окренула за 90 степени. Маестралан слободњак 31-годишњег велемајстора из 50. минута само је најавио епски повратак Селте.

Гости у чуду. Откуд сад сва та силна енергија у игри Селте? Јаго Аспас је као шмрком ширио позитиван став.  Са Аспасом се вратио и Макси Гомез. Феноменално је почео сезону, доводили су га у везу са највећим шпанским клубовима, па и Барселоном, али кад се Аспас повредио нестале су и употребљиве лопте. Са Аспасом на терену Селта је сасвим другачији тим што је осетио и сам Гомез: крај  голгетерског поста који је трајао још од 11. јануара.

У тренуцима након изједначујућег Селтиног гола само је Серхио Асенхо одржавао Виљареал у животу, али страх се пренео на гостујући састави и тако није могло да потраје. Било је само питање тренутка, а тај тренутак је стигао у 86. минуту. Виктор Руиз је неопрезан, Браис Мендез је оборен, судија  Хезус Хил се консултује са видео технологијом за сваки случај... Нема спора: пенал је!

И нема дилеме, то је гол кад Аспас шутира!

Четири минута касније Јаго Аспас је на клупи. Плаче. Са њим и 22.315 навијача на Балаидосу. Каква емоција! Каква утакмица!

Није Алавес за Лигу шампиона – Коста и Лемар завијали кифле, Атлетиково распуцавање у Виторији! На крају 4:0!

Хетафе им је дао мотив поразом од Леганеса. Да је Алавес савладао Атлетико преузео би четврто место на табели, последње које води у Лигу шампиона. Али вечерас су Баски могли да из прве руке осете снагу тимова који представљају европски крем. Меч 28. кола Примере је изабраницима Дијега Симеонеа послужио као успешан шутерски тренинг – 4:0 за госте из Мадрида.

О самој утакмици се нема шта много писати. Разлика у класи видљива од првог до последњег минута. Евентуално бисмо могли да истакнемо охрабрујуће издање Томе Лемара, који је овог лета стигао као велико појачање, али није оправдао тај статус, па је вечерас почео на клупи. Кад је ради предострожности одменио Дијега Косту наговестио је да би заиста могао да донесе одређени квалитет Атлетику, али утисак треба узети са резервом јер је Алавес већ био начет.

Головима у првом полувремену урадили су то Саул Њигез и Дијего Коста, прелепо пласираном кифлом за 2:0 већ у 11. минуту утакмице на Мендизорози.

Касније је Костину естетику надмашио Томас Парти, човек који коначно прави превагу на терену и ту најмање мислимо на голове, јер они нису његово основно задужење. Али за овај у Виторији можемо само да скинемо капу. Мајсторија за коначних 4:0.

Атлетико је на 10 бодова изнад Барселоне. За две недеље чека их велики дерби. Мада се чини да је Барса већ капарисала титулу и тешко да би и Атлетикова победа нешто ту променила.

РЕЗУЛТАТИ 29. КОЛА:

Хетафе - Леганес 0:2 (0:0)
/Сантос 50, Хуанфран 83/

Барселона - Еспањол 2:0 (0:0)
/Меси 71, 89/

Селта - Виљареал 3:2 (0:2)
/Аспас 50, 86, Гомез 71  - Екамби 11, Педраса 16" 

Алавес - Атлетико Мадрид 0:4

недеља

Леванте - Еибар 12.00
Рајо Ваљекано - Бетис 14.00
Севиља - Валенсија 16.15
Ваљадолид - Реал Сосиједад 18.30
Реал Мадрид - Уеска 20.45

одиграно у петак:

Ђирона - Атлетик Билбао 1:2 (1:0)
/Стуани 37 - Вилијамс 53, Гарсија 59/

ТАБЕЛА: Барселона (+1) 69, Атлетико М. 59 (+1), Реал 54, Хетафе (+1) 46, Алавес 44 (+1), Севиља 43, Валенсија 40, Атлетик Б. (+1) 40, Бетис 39, Сосиједад 36, Леганес (+1) 36, Еибар 35, Ђирона (+1) 34, Еспањол (+1) 34, Леванте 31, Ваљадолид 29, Виљареал 29 (+1), Селта 28 (+1), Рајо 23, Уеска 22.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар