ŠPA: Utakmica za infarkt u Vigu, Seltina nada živi!

Viljareal ispustio prednost od dva gola na gostovanju u Vigu i otežao sebi posao u borbi za opstanak. Heroj Selte Jago Aspas uspeo je da vrati Seltu u igru i održi njihovu nadu u borbi za opstanak.  Čudesan meč na Balaidosu - Selta ustala iz mrtvih! Pedraza vs ostatak sveta, Vigo plakao sa Jagom Aspasom! Protiv Viljareala od 0:2 do 3:2! Nije Alaves za Ligu šampiona – Kosta i Lemar zavijali kifle, Atletikovo raspucavanje u Vitoriji! Na kraju 4:0!

Fudbal 30.03.2019 | 23:50
ŠPA: Utakmica za infarkt u Vigu, Seltina nada živi!
Fudbaleri Selte pobedili Viljareal 3:2 u dramatičnoj utakmici „za šest bodova“ na „Balaidosu“ i prekinula seriju loših rezultata.

Tim iz Viga uspeo je da se vrati nakon zaostatka od dva gola sa poluvremena i tako osvoji značajna tri boda u borbi za opstanak. "Žuta podmornica" je ispustila veliku šansu da se udalji od opasne zone pobedom na gostovanju i ostala u konkurenciji ekipa koje bi mogle da ispadnu iz Primere.

Ekipa Havija Kaljehe je dobro otvorila utakmicu i prednost u posedu krunisala brzim vođstvom. Nakon loše reakcije odbrane Selte u šesnaestercu, Ekambi je u 11. minutu iskoristio pas Gaspara i sa pet metara pogodio praznu mrežu. Svega pet minuta nakon prvog pogotka, Pedrasa sjajno prolazi kroz kompletnu odbranu domaćih, obilazi golmana i lako duplira prednost svoje ekipe.

Selta je nakon toga pokušala da uspostavi svoju igru, ali nije uspela. Njihovi napadi su bili jalovi, a Viljareal je dolazio do dobrih prilika iz kontra-napada pa se na poluvreme otišlo sa dva gola prednosti za gostujuću ekipu.

Drugo poluvreme potpuno je promenilo situaciju na terenu. Jago Aspas je golom iz slobodnog udarca vratio nadu svom timu, a Maksi Gomez je 20 minuta pre kraja vratio utakmicu u rezultatski egal.

Posle izjednačenja, domaći tim je nastavio sa napadima, okupirao je gol Viljareala što im se na kraju isplatilo i donelo „zlata vredan“ penal koji im je osigurao pobedu. Ruiz je u 84. minutu srušio Braisa Mendeza u kaznenom prostoru, sudija Hesus Hil je pokazao na belu tačku, a heroj Selte Jago Aspas je izveo jedanaesterac i bio precizan.

Ova pobeda je približila ekipu Selte „sigurnoj zoni“, sada zaostaju svega jedan bod za Viljarealom kojima je poraz dodatno zakompikovao situaciju. Ostalo je još devet kola do završetka Primere i obe ekipe čeka napeta borba za ostanak u takmičenju. 

Noć koju će Balaidos večno pamtiti! A ako Selta u finišu sezone sačuva status prvoligaša ovih 3:2 protiv Viljareala biće zapisane u sportske almanahe kao jedna od onih koje definišu klub. Selta je bila na kolenima, jednom nogom već u Segundi, a onda je neverovatni Jago Aspas režirao preokret koji je timu iz Viga doneo preokret na 3:2 i oživeo šanse ekipe Frana Eskribe da će opstati u eliti.

Selta je doduše i dalje u zoni ispadanja, ali sada samo sa bodom iza Viljareala i Valjadolida. U jednom trenutku činilo se da će joj večerašnji rival odmaći na čak sedam, ali učešće u Ligi Evrope – a tamo Žuta podmornica sjajno gura, pa će u četvrtfinalu igrati sa Valensijom – kao da Viljarealu oduzima previše energije. Već viđenu pobedu gosti su ispustili pošto su u drugom poluvremenu jednostavno prestali da igraju.

Neverovatan pad u poređenju sa furioznim početkom. Prvo pogodak Karla Toko Ekambija u 11, a onda u 15. minutu možda i gol karijere 22-godišnjeg Alfonsa Pedraze, koji se u maniru “sam protiv svih“ zaleteo na kompletnu odbranu Selte, nanizao trojicu čuvara, pa i golmana Rubena Blanka i Viljareal je vodio sa 2:0.

Selta je bil u nokdaunu. Do kraja poluvremena nije uspela da se sabere. U biti ili ne biti utakmici klub iz Viga nije uspeo da za 45 minuta uputi udarac u okvir protivničkog gola. Delovalo je da su se već pomirili sa porazom.

A onda – Jago Aspas!

Svo ovo posrtanje tima iz Galicije je i počeo sa njegovom povredom. Povredio se Aspas još krajem decembra protiv Barselone i u narednih 11 utakmica odigrao samo 24 minuta. U tih 11 utakmica Selta je doživela devet poraza i osvojila samo četiri boda. Ali kad se njen kapiten vratio situacija se okrenula za 90 stepeni. Maestralan slobodnjak 31-godišnjeg velemajstora iz 50. minuta samo je najavio epski povratak Selte.

Gosti u čudu. Otkud sad sva ta silna energija u igri Selte? Jago Aspas je kao šmrkom širio pozitivan stav.  Sa Aspasom se vratio i Maksi Gomez. Fenomenalno je počeo sezonu, dovodili su ga u vezu sa najvećim španskim klubovima, pa i Barselonom, ali kad se Aspas povredio nestale su i upotrebljive lopte. Sa Aspasom na terenu Selta je sasvim drugačiji tim što je osetio i sam Gomez: kraj  golgeterskog posta koji je trajao još od 11. januara.

U trenucima nakon izjednačujućeg Seltinog gola samo je Serhio Asenho održavao Viljareal u životu, ali strah se preneo na gostujući sastavi i tako nije moglo da potraje. Bilo je samo pitanje trenutka, a taj trenutak je stigao u 86. minutu. Viktor Ruiz je neoprezan, Brais Mendez je oboren, sudija  Hezus Hil se konsultuje sa video tehnologijom za svaki slučaj... Nema spora: penal je!

I nema dileme, to je gol kad Aspas šutira!

Četiri minuta kasnije Jago Aspas je na klupi. Plače. Sa njim i 22.315 navijača na Balaidosu. Kakva emocija! Kakva utakmica!

Nije Alaves za Ligu šampiona – Kosta i Lemar zavijali kifle, Atletikovo raspucavanje u Vitoriji! Na kraju 4:0!

Hetafe im je dao motiv porazom od Leganesa. Da je Alaves savladao Atletiko preuzeo bi četvrto mesto na tabeli, poslednje koje vodi u Ligu šampiona. Ali večeras su Baski mogli da iz prve ruke osete snagu timova koji predstavljaju evropski krem. Meč 28. kola Primere je izabranicima Dijega Simeonea poslužio kao uspešan šuterski trening – 4:0 za goste iz Madrida.

O samoj utakmici se nema šta mnogo pisati. Razlika u klasi vidljiva od prvog do poslednjeg minuta. Eventualno bismo mogli da istaknemo ohrabrujuće izdanje Tome Lemara, koji je ovog leta stigao kao veliko pojačanje, ali nije opravdao taj status, pa je večeras počeo na klupi. Kad je radi predostrožnosti odmenio Dijega Kostu nagovestio je da bi zaista mogao da donese određeni kvalitet Atletiku, ali utisak treba uzeti sa rezervom jer je Alaves već bio načet.

Golovima u prvom poluvremenu uradili su to Saul Njigez i Dijego Kosta, prelepo plasiranom kiflom za 2:0 već u 11. minutu utakmice na Mendizorozi.

Kasnije je Kostinu estetiku nadmašio Tomas Parti, čovek koji konačno pravi prevagu na terenu i tu najmanje mislimo na golove, jer oni nisu njegovo osnovno zaduženje. Ali za ovaj u Vitoriji možemo samo da skinemo kapu. Majstorija za konačnih 4:0.

Atletiko je na 10 bodova iznad Barselone. Za dve nedelje čeka ih veliki derbi. Mada se čini da je Barsa već kaparisala titulu i teško da bi i Atletikova pobeda nešto tu promenila.

REZULTATI 29. KOLA:

Hetafe - Leganes 0:2 (0:0)
/Santos 50, Huanfran 83/

Barselona - Espanjol 2:0 (0:0)
/Mesi 71, 89/

Selta - Viljareal 3:2 (0:2)
/Aspas 50, 86, Gomez 71  - Ekambi 11, Pedrasa 16" 

Alaves - Atletiko Madrid 0:4

nedelja

Levante - Eibar 12.00
Rajo Valjekano - Betis 14.00
Sevilja - Valensija 16.15
Valjadolid - Real Sosijedad 18.30
Real Madrid - Ueska 20.45

odigrano u petak:

Đirona - Atletik Bilbao 1:2 (1:0)
/Stuani 37 - Vilijams 53, Garsija 59/

TABELA: Barselona (+1) 69, Atletiko M. 59 (+1), Real 54, Hetafe (+1) 46, Alaves 44 (+1), Sevilja 43, Valensija 40, Atletik B. (+1) 40, Betis 39, Sosijedad 36, Leganes (+1) 36, Eibar 35, Đirona (+1) 34, Espanjol (+1) 34, Levante 31, Valjadolid 29, Viljareal 29 (+1), Selta 28 (+1), Rajo 23, Ueska 22.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar