Свјетла у 20:30х угашена у БиХ

Широм Босне и Херцеговине угашена свјетла на 60 минута.  

Босна и Херцеговина 30.03.2019 | 22:13
Свјетла у 20:30х угашена у БиХ
Стари мост у Мостару вечерас је у 20.30 сати утонуо у мрак на сат времена, за спас планете земље чиме се придружио глобалном покрету за подизање свијести о штетности климатских промјена.

Гашењем свјетала на УНЕСЦО-вом заштићеном споменику Мостар се 12. пут придружио глобалној иницијативи Свјетског фонда за заштиту природе (WWФ) “Сат за планет Земљу”, с преко 2.000 свјетски познатих знаменитости из више од 7.500 градова из 180 земаља свијета у борби против климатских промјена.



Уз Стари мост у Мостару свјетла је угасио велики број грађана на бројним грађевинама и приватним објектима и уз паљење свијећа на сат времена показао свјесност о климатским промјенама, те да мисли на будуће генерације.

Град Сарајево одазвао се позиву свјетске организације за заштиту природе WWФ у којем су грађани БиХ замољени да угасе свјетла на 60 минута. Симбол главног бх. града Вијећница била је у мраку до 21:30 сати.

Град Добој такође вечерас се гашењем свјетла на један сат придружио глобалној акцији "Сат за планету Земљу".

Шеф Одсјека за енергетску ефикасност Градске управе Милена Лончар рекла је да су у 20.30 сати искључена свјетла на згради Градске управе, установама и предузећима чији је оснивач Град, Парку народних хероја, те у улицама Светог Саве, Цара Душана, Југ Богдана, Кнеза Лазара, Хиландарској и Немањиној.



Гашењем расвјете на мосту Мехмед-паше Соколовића Вишеград се прикључио акцији "Сат за планету Земљу" како би указао на непходност борбе против климатских промјена.

Јавна расвјета на сат времена искључена је и у Граду Приједору у Улици Николе Пашића, чиме се и Приједор прикључио групи од 7.000 градова који су подржали ову акцију.

У 20.30 сати на згради Градске управе у Бањалуци и другим објектима у центру града погашена су свјетла.

Такође, Влада Брчко дистрикта Босне и Херцеговине и Јавно предузеће „Комунално Брчко” и ове године подржали су акцију „Сат за планету Земљу“, која се одржава уз мото „Скини се са пластике, навуци се на природу“.

Од 20:30 до 21:30 сати угашена су свјетла на Градској вијећници, згради Владе, згради ЈП „Комунално Брчко”, као и градска расвјета на Тргу младих и Булевару мира.

Иначе, глобална иницијатива WWФ-а „Сат за планет Земљу“ настала је 2007. године у Сyднеyју с циљем освјештавања становништва свијета о прекомјерној потрошњи Земљиних ресурса и енергетској учинковитости те штетности климатских промјена и човјековог негативног утјецаја на Земљу.

Током година акција је прерасла у највећи глобални покрет за подизање свијести о штетности климатских промјена.

Ове године проводи се у више од 180 земаља. Средишта више од 7.500 градова је у мраку, баш као и 2.000 свјетски познатих знаменитости.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Гас

30.03.2019 22:10

....давно нам се смркло !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми одосмо

31.03.2019 09:13

И не палите их висе...ви сто остајете задњи богате породице имате своје приватне електране...гасите све..зивоте сте нам угасили..

ОДГОВОРИТЕ