Svjetla u 20:30h ugašena u BiH

Širom Bosne i Hercegovine ugašena svjetla na 60 minuta.  

Bosna i Hercegovina 30.03.2019 | 22:13
Svjetla u 20:30h ugašena u BiH
Stari most u Mostaru večeras je u 20.30 sati utonuo u mrak na sat vremena, za spas planete zemlje čime se pridružio globalnom pokretu za podizanje svijesti o štetnosti klimatskih promjena.

Gašenjem svjetala na UNESCO-vom zaštićenom spomeniku Mostar se 12. put pridružio globalnoj inicijativi Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) “Sat za planet Zemlju”, s preko 2.000 svjetski poznatih znamenitosti iz više od 7.500 gradova iz 180 zemalja svijeta u borbi protiv klimatskih promjena.



Uz Stari most u Mostaru svjetla je ugasio veliki broj građana na brojnim građevinama i privatnim objektima i uz paljenje svijeća na sat vremena pokazao svjesnost o klimatskim promjenama, te da misli na buduće generacije.

Grad Sarajevo odazvao se pozivu svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF u kojem su građani BiH zamoljeni da ugase svjetla na 60 minuta. Simbol glavnog bh. grada Vijećnica bila je u mraku do 21:30 sati.

Grad Doboj takođe večeras se gašenjem svjetla na jedan sat pridružio globalnoj akciji "Sat za planetu Zemlju".

Šef Odsjeka za energetsku efikasnost Gradske uprave Milena Lončar rekla je da su u 20.30 sati isključena svjetla na zgradi Gradske uprave, ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Grad, Parku narodnih heroja, te u ulicama Svetog Save, Cara Dušana, Jug Bogdana, Kneza Lazara, Hilandarskoj i Nemanjinoj.



Gašenjem rasvjete na mostu Mehmed-paše Sokolovića Višegrad se priključio akciji "Sat za planetu Zemlju" kako bi ukazao na nephodnost borbe protiv klimatskih promjena.

Javna rasvjeta na sat vremena isključena je i u Gradu Prijedoru u Ulici Nikole Pašića, čime se i Prijedor priključio grupi od 7.000 gradova koji su podržali ovu akciju.

U 20.30 sati na zgradi Gradske uprave u Banjaluci i drugim objektima u centru grada pogašena su svjetla.

Takođe, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Javno preduzeće „Komunalno Brčko” i ove godine podržali su akciju „Sat za planetu Zemlju“, koja se održava uz moto „Skini se sa plastike, navuci se na prirodu“.

Od 20:30 do 21:30 sati ugašena su svjetla na Gradskoj vijećnici, zgradi Vlade, zgradi JP „Komunalno Brčko”, kao i gradska rasvjeta na Trgu mladih i Bulevaru mira.

Inače, globalna inicijativa WWF-a „Sat za planet Zemlju“ nastala je 2007. godine u Sydneyju s ciljem osvještavanja stanovništva svijeta o prekomjernoj potrošnji Zemljinih resursa i energetskoj učinkovitosti te štetnosti klimatskih promjena i čovjekovog negativnog utjecaja na Zemlju.

Tokom godina akcija je prerasla u najveći globalni pokret za podizanje svijesti o štetnosti klimatskih promjena.

Ove godine provodi se u više od 180 zemalja. Središta više od 7.500 gradova je u mraku, baš kao i 2.000 svjetski poznatih znamenitosti.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Gas

30.03.2019 22:10

....davno nam se smrklo !

ODGOVORITE
Name

Mi odosmo

31.03.2019 09:13

I ne palite ih vise...vi sto ostajete zadnji bogate porodice imate svoje privatne elektrane...gasite sve..zivote ste nam ugasili..

ODGOVORITE