Билећа: Пожари под контролом

На подручју Херцеговине активно је десетак пожара у ниском растињу, највише на подручју Билеће. Највећа линија је у подручју села Баљци, гдје се пожар проширио са територије сусједне Црне Горе. Током дана, у неколико билећких села избили су нови пожари, а настали су намјерним паљењем корова и сасушене траве.

Република Српска 30.03.2019 | 20:02
Билећа: Пожари под контролом
Пожари у ниском растињу, потпомогнути вјетром, трају већ десет дана. Опожарена површина је велика, али нигдје нису угрожене куће и имовина мјештана. Само на подручју Бијеле Рудине, од јутрос је избило неколико мањих пожара.

- Не би требало да дође до кућа. Све је около изгорјело. Нисмо звали ватрогасце, сам гасим пожар, вјерујем да ће неко и доћи у помоћ - каже Немања Милићевић из села Бијела Рудина.

Пожарна линија, која се мјери километрима, у неприступачном терену је на подручју села Баљци. Ватра је стигла са територије Црне Горе. У подручју Корита, ватрогасци су данас интервенисали у близини кућа. Гори и на неколико мјеста западно од Билеће.

- Када је исушен терен и када нема падавина, појаве се пожари, нарочито у овом периоду прољећа, када људи чисте посједе, пале, и пожар се шири неконтролисано - тврди Радомир Радмиловић, командир ТВЈ Билећа.



Радмиловић нема информацију да је неко одговарао за намјерне паљевине. Због великог броја пожара, возила и људство су на терену. О овом проблему и припреми за наредну сезону, са ватрогасцима и представницима Цивилне заштите, разговарао је замјеник директора Републичке управе Цивилне заштите. Регионални састанак требало би да буде одржан крајем априла.

- Када ћемо укључити све ватрогасне јединице, службе Цивилне заштите, шумска газдинства, да видимо шта је урађено по питању мјера које је донијела Влада Републике Српске, да видимо да ли су шумска газдинства урадила локалне и шумске путеве - истиче Дарко Љубоје, замјеник директор Републичке управе Цивилне заштите.

Љубоје је рекао да није потпуно дефинисан начин координације са Министарством одбране и Оружаним снагама БиХ, и употреба људства и технике у гашењу пожара.

- Ту ћемо морати ријешити сарадњу на начин да директно успоставимо сарадњу са ОС, не да избјегнемо, него да убрзамо помоћ грађанима на терену - додаје Љубоје.

Усвајањем новог закона о заштити од пожара, рекао је Љубоје, више новца требало би да иде Ватрогасном савезу и ватрогасним јединицама. Због честих пожара, додатно би требало да буду опремљене ватрогасне јединице у Херцеговини.

Коментари / 0

Оставите коментар