Bileća: Požari pod kontrolom

Na području Hercegovine aktivno je desetak požara u niskom rastinju, najviše na području Bileće. Najveća linija je u području sela Baljci, gdje se požar proširio sa teritorije susjedne Crne Gore. Tokom dana, u nekoliko bilećkih sela izbili su novi požari, a nastali su namjernim paljenjem korova i sasušene trave.

Republika Srpska 30.03.2019 | 20:02
Bileća: Požari pod kontrolom
Požari u niskom rastinju, potpomognuti vjetrom, traju već deset dana. Opožarena površina je velika, ali nigdje nisu ugrožene kuće i imovina mještana. Samo na području Bijele Rudine, od jutros je izbilo nekoliko manjih požara.

- Ne bi trebalo da dođe do kuća. Sve je okolo izgorjelo. Nismo zvali vatrogasce, sam gasim požar, vjerujem da će neko i doći u pomoć - kaže Nemanja Milićević iz sela Bijela Rudina.

Požarna linija, koja se mjeri kilometrima, u nepristupačnom terenu je na području sela Baljci. Vatra je stigla sa teritorije Crne Gore. U području Korita, vatrogasci su danas intervenisali u blizini kuća. Gori i na nekoliko mjesta zapadno od Bileće.

- Kada je isušen teren i kada nema padavina, pojave se požari, naročito u ovom periodu proljeća, kada ljudi čiste posjede, pale, i požar se širi nekontrolisano - tvrdi Radomir Radmilović, komandir TVЈ Bileća.



Radmilović nema informaciju da je neko odgovarao za namjerne paljevine. Zbog velikog broja požara, vozila i ljudstvo su na terenu. O ovom problemu i pripremi za narednu sezonu, sa vatrogascima i predstavnicima Civilne zaštite, razgovarao je zamjenik direktora Republičke uprave Civilne zaštite. Regionalni sastanak trebalo bi da bude održan krajem aprila.

- Kada ćemo uključiti sve vatrogasne jedinice, službe Civilne zaštite, šumska gazdinstva, da vidimo šta je urađeno po pitanju mjera koje je donijela Vlada Republike Srpske, da vidimo da li su šumska gazdinstva uradila lokalne i šumske puteve - ističe Darko Ljuboje, zamjenik direktor Republičke uprave Civilne zaštite.

Ljuboje je rekao da nije potpuno definisan način koordinacije sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH, i upotreba ljudstva i tehnike u gašenju požara.

- Tu ćemo morati riješiti saradnju na način da direktno uspostavimo saradnju sa OS, ne da izbjegnemo, nego da ubrzamo pomoć građanima na terenu - dodaje Ljuboje.

Usvajanjem novog zakona o zaštiti od požara, rekao je Ljuboje, više novca trebalo bi da ide Vatrogasnom savezu i vatrogasnim jedinicama. Zbog čestih požara, dodatno bi trebalo da budu opremljene vatrogasne jedinice u Hercegovini.

Komentari / 0

Ostavite komentar