Сјећање на жртве усташког злочина

На данашњи дан прије 75 година на лијевој обали ријеке Врбас у лијевчанском селу Разбој усташе су на најсвирепији начин убили 20 чланова породица Јове, Милутина и Михајла Стегића и 2 члана породице Миливоја Вишњића, само зато што су били Срби.

Република Српска 30.03.2019 | 15:14
Сјећање на жртве усташког злочина
У знак сјећања на овај усташки злочин, Општински одбор СУБНОР-а Србац данас је организоваопомен недужним жртвама код спомен обиљежја којег је у Стегића ади подигао народ овог краја 1987. године. Парастос је служио свештеник у пензији Славко Дебељак, док су вијенце и свијеће положиле делегације општине, СУБНОР-а, Борачке организације, Уједињеног равногорског покрета и Мјесне заједнице Разбој.

На страдање недужних породица Стегић и Вишњић подсјетио је нови предсједник србачког СУБНОР-а Богдан Давидовић, који је, поред осталог, рекао је да је тог дана 1944. године убијено 15 жена и 7 мушкараца.

„Медју њима је најстарији био Милутин Стегић са 44 године, а најмлађа 13-мјесечна беба Петра Стегић. Усташе су их извлачили из кућа и хватали по њивама, свирепо убијали и бацали у оближњи Врбас“, казао је Давидовић и додао да је у току Другог свјетског рата на подручју србачке општине било још три масовна усташка стратишта са око 300 недужних цивилних жртава.

„Наша обавеза је да се ти и многи други злочини над српским народом не забораве и да се сјећања преносе са генерације на генерацију“.



Мјештанин Разбоја Милутин Стегић је један од ријетких потомака Стегића. Њгов отац, каже Милутин, остао је жив само зато што је тога дана био на пијаци у Прњавору.

„Његов брат Милутин, по коме сам добио име, није имао среће. Ухваћен је са осталима и на свиреп начин бачен у ријеку са осталим жртвама.Трудићемо се да сваке године одамо пошту, а недавно смо на спомен обиљежје поставили и таблу са исписаним именима свих страдалника“, каже Милутин.

(БН)








Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мирко

30.03.2019 14:40

А гдје су Додик и његов Цовиц ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.03.2019 21:10

Нико од млађих на спомену, страсно све старци

Name

Бошњак

30.03.2019 18:33

Вјечнаја памјат,рахмет њиховим невиним душама и вјечна им слава!

ОДГОВОРИТЕ