Sjećanje na žrtve ustaškog zločina

Na današnji dan prije 75 godina na lijevoj obali rijeke Vrbas u lijevčanskom selu Razboj ustaše su na najsvirepiji način ubili 20 članova porodica Jove, Milutina i Mihajla Stegića i 2 člana porodice Milivoja Višnjića, samo zato što su bili Srbi.

Republika Srpska 30.03.2019 | 15:14
Sjećanje na žrtve ustaškog zločina
U znak sjećanja na ovaj ustaški zločin, Opštinski odbor SUBNOR-a Srbac danas je organizovaopomen nedužnim žrtvama kod spomen obilježja kojeg je u Stegića adi podigao narod ovog kraja 1987. godine. Parastos je služio sveštenik u penziji Slavko Debeljak, dok su vijence i svijeće položile delegacije opštine, SUBNOR-a, Boračke organizacije, Ujedinjenog ravnogorskog pokreta i Mjesne zajednice Razboj.

Na stradanje nedužnih porodica Stegić i Višnjić podsjetio je novi predsjednik srbačkog SUBNOR-a Bogdan Davidović, koji je, pored ostalog, rekao je da je tog dana 1944. godine ubijeno 15 žena i 7 muškaraca.

„Medju njima je najstariji bio Milutin Stegić sa 44 godine, a najmlađa 13-mjesečna beba Petra Stegić. Ustaše su ih izvlačili iz kuća i hvatali po njivama, svirepo ubijali i bacali u obližnji Vrbas“, kazao je Davidović i dodao da je u toku Drugog svjetskog rata na području srbačke opštine bilo još tri masovna ustaška stratišta sa oko 300 nedužnih civilnih žrtava.

„Naša obaveza je da se ti i mnogi drugi zločini nad srpskim narodom ne zaborave i da se sjećanja prenose sa generacije na generaciju“.



Mještanin Razboja Milutin Stegić je jedan od rijetkih potomaka Stegića. Njgov otac, kaže Milutin, ostao je živ samo zato što je toga dana bio na pijaci u Prnjavoru.

„Njegov brat Milutin, po kome sam dobio ime, nije imao sreće. Uhvaćen je sa ostalima i na svirep način bačen u rijeku sa ostalim žrtvama.Trudićemo se da svake godine odamo poštu, a nedavno smo na spomen obilježje postavili i tablu sa ispisanim imenima svih stradalnika“, kaže Milutin.

(BN)








Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mirko

30.03.2019 14:40

A gdje su Dodik i njegov Covic ??

ODGOVORITE
Name

re

30.03.2019 21:10

Niko od mlađih na spomenu, strasno sve starci

Name

Бошnjak

30.03.2019 18:33

Вјечнаја памјат,rahmet njihovim nevinim dušama i вјечнa им слава!

ODGOVORITE