Прича: Како је Бајерн осигурао Лукасов трансфер?

И има ли разлога за бригу? Много се прашине дигло око куповине француског бека.

Фудбал 02.04.2019 | 19:00
Прича: Како је Бајерн осигурао Лукасов трансфер?
Рекордни трансфер Лукаса Ернандеза у Бајерн озваничен је истог дана када је светски шампион са Француском у Инзбруку био подвргнут операцији колена због које неће играти до краја сезоне, што је вероватно јединствен догађај у свету фудбала.

Бајернова одлука да разбије касу и искешира 80.000.000 евра подигао је прашину из више разлога. Прво, због саме одлуке баварског великана да крене путем којим никада раније није и издвоји толику суму новца за један трансфер, друго због Лукасовог здравственог стања и природе оперативног захвата. 

Док фудбалска јавност у Немачкој махом критикује Бајернов потез на тржишту, врхушка клуба направила је кључни потез којим је себе обезбедила за случај да све крене по злу – осигурала је трансфер и Лукаса Ернандеза.

Према садашњим прогнозама, Лукасов опоравак требало би да траје наредна четири месеца и фит ће бити до средине августа. Међутим, у Бајерну су се запитали две ствари – шта ако опоравак буде трајао много дуже? И, у најгорем случају – шта ако Лукас Ернандез не буде могао да се бави професионалним фудбалом?

Немачки Билд, који иначе готово никада не греши када су информације из Бајерна у питању, стигао је до сазнања да се клуб финансијски обезбедио и да с миром чека средину августа и Ернандезовповратак на терен.

Како је објашњено, у клубу су сагледали Лукасову ситуацију из свих углова и саслушали мишљење професионалаца који су цео посао окарактерисали као – ризичан.

Бајерн је због тога уплатио осигурање које обично износи 0,75 одсто од укупног трансфера, што је у Лукасовом случају 600.000 евра. Клуб је с тим добио потпуну финансијску сигурност и у случају да Француз више никада не крочи на терен добиће пуну суму од 80.000.000 евра назад.

Постоји и други сценарио, по којем ће Бајерну бити исплаћена одређена сума новца у случају да Лукасов опоравак траје дуже, па чак и да његова вредност почне да опада због разних фактора, али првенствено здравствених. Она би била драстично мања од 80.000.000 евра, али би клуб свакако добио одштету због потенцијалних мука с Ернандезовим коленом.

А, колико је његово колено заиста оштећено? Билд се такође бавио и овим случајем. Како је објављено, захват је прошао успешно и цео подухват испраћен је под будним оком лекарског тима Француске. Оно што је најважније јесте да су оштећени делови лигамената колена замењени здравим ткивом.

Тачка спора стручне јавности је начин на који је Лукасов проблем с коленом раније третиран. Због агресивне употребе стероидног хормона кортизона на деловима лигамената су се, буквално, појавиле микроскопске рупе. Спортски физијатар Торстен Дола је за Билд објаснио да је таква употреба кортизона доказ да је у Лукасовом колену постојала јача упала.

“Да је кортизон употребљен у једној дози, све би било у реду. Када се кортизон користи чешће, он уништава структуру лигамената. То може да значи да је играч имао велике болове у колену недељама пре операције“, прича берлински специјалиста.

С друге стране клупски доктор Ханс Вилхелм Милер Волфарт уверава да је оперативни захват решио све проблеме у Лукасовом колену и да ће лигаменти бити потпуно функционални већ до старта сезоне.

Из предострожности, Ернандез ће комплетан опоравак урадити у Минхену, иако је званично и даље под уговором са Атлетиком. Од завршетка Мундијала у Русији, Лукас Ернандез је одиграо 25 утакмица у свим такмичењима, а чак 15 пропустио је највише због проблема са тим десним коленом.

Зато се и наметнуло питање – да ли и колико има разлога за бригу?

“Ако постоји гаранција да ће Лукас бити онај стари после операције, то је фантастична вест. Међутим, у овом тренутку сви могу само да укрсте прсте и надају се да ће тако заиста и бити“, објаснио је доктор Дола.

Бајерн чекају месеци пуни неизвесности. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар