Priča: Kako je Bajern osigurao Lukasov transfer?

I ima li razloga za brigu? Mnogo se prašine diglo oko kupovine francuskog beka.

Fudbal 02.04.2019 | 19:00
Priča: Kako je Bajern osigurao Lukasov transfer?
Rekordni transfer Lukasa Ernandeza u Bajern ozvaničen je istog dana kada je svetski šampion sa Francuskom u Inzbruku bio podvrgnut operaciji kolena zbog koje neće igrati do kraja sezone, što je verovatno jedinstven događaj u svetu fudbala.

Bajernova odluka da razbije kasu i iskešira 80.000.000 evra podigao je prašinu iz više razloga. Prvo, zbog same odluke bavarskog velikana da krene putem kojim nikada ranije nije i izdvoji toliku sumu novca za jedan transfer, drugo zbog Lukasovog zdravstvenog stanja i prirode operativnog zahvata. 

Dok fudbalska javnost u Nemačkoj mahom kritikuje Bajernov potez na tržištu, vrhuška kluba napravila je ključni potez kojim je sebe obezbedila za slučaj da sve krene po zlu – osigurala je transfer i Lukasa Ernandeza.

Prema sadašnjim prognozama, Lukasov oporavak trebalo bi da traje naredna četiri meseca i fit će biti do sredine avgusta. Međutim, u Bajernu su se zapitali dve stvari – šta ako oporavak bude trajao mnogo duže? I, u najgorem slučaju – šta ako Lukas Ernandez ne bude mogao da se bavi profesionalnim fudbalom?

Nemački Bild, koji inače gotovo nikada ne greši kada su informacije iz Bajerna u pitanju, stigao je do saznanja da se klub finansijski obezbedio i da s mirom čeka sredinu avgusta i Ernandezovpovratak na teren.

Kako je objašnjeno, u klubu su sagledali Lukasovu situaciju iz svih uglova i saslušali mišljenje profesionalaca koji su ceo posao okarakterisali kao – rizičan.

Bajern je zbog toga uplatio osiguranje koje obično iznosi 0,75 odsto od ukupnog transfera, što je u Lukasovom slučaju 600.000 evra. Klub je s tim dobio potpunu finansijsku sigurnost i u slučaju da Francuz više nikada ne kroči na teren dobiće punu sumu od 80.000.000 evra nazad.

Postoji i drugi scenario, po kojem će Bajernu biti isplaćena određena suma novca u slučaju da Lukasov oporavak traje duže, pa čak i da njegova vrednost počne da opada zbog raznih faktora, ali prvenstveno zdravstvenih. Ona bi bila drastično manja od 80.000.000 evra, ali bi klub svakako dobio odštetu zbog potencijalnih muka s Ernandezovim kolenom.

A, koliko je njegovo koleno zaista oštećeno? Bild se takođe bavio i ovim slučajem. Kako je objavljeno, zahvat je prošao uspešno i ceo poduhvat ispraćen je pod budnim okom lekarskog tima Francuske. Ono što je najvažnije jeste da su oštećeni delovi ligamenata kolena zamenjeni zdravim tkivom.

Tačka spora stručne javnosti je način na koji je Lukasov problem s kolenom ranije tretiran. Zbog agresivne upotrebe steroidnog hormona kortizona na delovima ligamenata su se, bukvalno, pojavile mikroskopske rupe. Sportski fizijatar Torsten Dola je za Bild objasnio da je takva upotreba kortizona dokaz da je u Lukasovom kolenu postojala jača upala.

“Da je kortizon upotrebljen u jednoj dozi, sve bi bilo u redu. Kada se kortizon koristi češće, on uništava strukturu ligamenata. To može da znači da je igrač imao velike bolove u kolenu nedeljama pre operacije“, priča berlinski specijalista.

S druge strane klupski doktor Hans Vilhelm Miler Volfart uverava da je operativni zahvat rešio sve probleme u Lukasovom kolenu i da će ligamenti biti potpuno funkcionalni već do starta sezone.

Iz predostrožnosti, Ernandez će kompletan oporavak uraditi u Minhenu, iako je zvanično i dalje pod ugovorom sa Atletikom. Od završetka Mundijala u Rusiji, Lukas Ernandez je odigrao 25 utakmica u svim takmičenjima, a čak 15 propustio je najviše zbog problema sa tim desnim kolenom.

Zato se i nametnulo pitanje – da li i koliko ima razloga za brigu?

“Ako postoji garancija da će Lukas biti onaj stari posle operacije, to je fantastična vest. Međutim, u ovom trenutku svi mogu samo da ukrste prste i nadaju se da će tako zaista i biti“, objasnio je doktor Dola.

Bajern čekaju meseci puni neizvesnosti. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar