Косовић се сели у Казахстан?!

Фудбалер Партизана Небојка Косовић по свему судећи каријеру би могао да настави у Казахстану.  Косовић одлази из Србије после титуле и четири Купа! И други "ђетић" напустиће Хумску током сезоне 2018/19, након што је зимус то урадио његов најбољи пријатељ Марко Јанковић.

Фудбал 30.03.2019 | 15:15
Косовић се сели у Казахстан?!
Како је пренео "Спортски журнал", екипа Каирата је решила да ангажује репрезентативца Црне Горе. Детаљи су наводно утаначени, а све је убрзано јер прелазни рок у тој земљи истиче првог дана априла.

Према тим изворима, Партизан би на име обештећења требало да добије 450.000 евра.

Из управе Партизана још нису потврдили да ће Косовић заиста каријеру наставити у екипи Каирата.

Партизан је трећи на табели Суперлиге Србије са 51 бодом, чак 24 мање од лидера Црвене звезде и 17 мање од другопласираног нишког Радничког.

Црно-бели у недељу 31. марта од 17 часова гостује у Крушевцу против Напретка.

Биће то уједно и деби на клупи новог шефа стручног штаба, Саве Милошевића.

Небојша Косовић други пут одлази из Србије.

У Казахстан ће понети титулу првака и три Купа освојена са Партизаном, једну тешку и успешно залечену повреду колена, статус репрезентативца Црне Горе стечен играма у Хумској, као и пет голова и шест асистенција на 81 наступу у црно-белом дресу.

Популарни Кића, пише "Спортски журнал" у броју од суботе, каријеру ће наставити у Каирату који ће на рачун клуба уплатити обештећење од 450.000 евра на име уговора који је важио до јуна 2021. године.

Партизан и Каират већ су сарађивали у блиској прошлости, када је крајем 2016. у Београд стигао Леандре Тавамба.

Београдски спортски лист пише да је понуда у Београд стигла у четвртак и да је Никшићанин у току дана, али после убеђивања, пристао да после Стандарда из Лијежа и Ујпешта из Доже у 25. години заигра и за Каират из Алма Ате.

Косовић је потписао за Партизан у августу 2015. као слободан играч, после годину и по дана проведених под уговором са Стандардом, клубом који га је у том периоду два пута слао на позајмицу у мађарски Ујпешт.

Црногорски везиста је у јануару 2014. напустио Војводину и покушао да се наметне у Лијежу, али се испоставило да за сезону и по неће одиграти ниједан меч у белгијском фудбалу, након чега је успео да добије "чисте папире" и врати се у Србију као слободан играч.

У дресу новосадске Војводине освојио је Куп у сезони 2013/14, а у међувремену одиграо је и пет утакмица за "А" репрезентацију Црне Горе, за коју је редовно наступао и у млађим категоријама. Вероватно би имао и више утакмица за "соколове" да у августу 2017. није доживео повреду предњих укрштених лигамената колена, због које је паузирао око 200 дана и пропустио 30-ак утакмица Партизана, све до фебруара прошле године.

Хумску је зимус већ напустио један "ђетић": Марко Јанковић/СПАЛ

Косовић има титулу из сезоне 2016/17 и четири Купа: 2013/14, 2015/16, 2016/17 и 2017/18. Ове сезоне забележио је 26 наступа у свим такмичењима и три асистенције: седам пута ушао је са клупе, а 11 пута био замењен у другом полувремену.

Био је стандардан у квалификацијама за Лигу Европе летос код Мирослава Ђукића, потом се једно време селио са клупе на терен и назад код Зорана Мирковића, да би пред крај године повратио статус првотимца и наставио у истом ритму и после зимских припрема.

Испоставиће се да неће сарађивати са трећим тренером црно-белих ове сезоне, Савом Милошевићем, чији је деби заказан у недељу у 17 часова у Крушевцу против Напретка. "Журнал" наводи да ће Косовић одмах оптутовати у највећи град Казахстана, чије је фудбалско првенство почело 9. марта.

Каират је сезону почео са две победе и први је фаворит за титулу првака уз градског ривала, Астану.

Челници црно-белих успели су ове недеље да обезбеде средства неопходна за добијање УЕФА лиценце, али је хитна продаја Косовића и даље била неопхона како би се клуб колико-толико консолидовао до старта сезоне 2019/20.

Вест да је Партизан обезбедио потребну документацију и финансијску подлогу за добијање европске лиценце одобровољила је све у и око Хумске 1, али последица овог догађаја је одлазак Небојше Косовића у Каират, пише Спортски журнал.

Црногорски репрезентативац је Партизану донео зараду од 450.000 евра, а како је објашњено - све се догодило потпуно изненада. Каиратова понуда стигла је у четвртак, а после целодневног размишљања и убеђивања од стране клупске управе, пристао је да по други пут у каријери оде у иностранство, после епизода у Ујпешту и Стандарду из Лијежа. 

Упркос томе што је сезона почела 9. марта и што су већ одиграна два кола, прелазни рок у Казахстану траје до 1. априла, тако да је Партизан буквално у последњи час затворио трансфер којим је практично обезбедио новац потреба за излазак на евросцену предстојећег лета. Подсетимо, црно-бели су пре само два дана успели да потпишу репрограм дугова са Зораном Тошићем, што је клубу обезбедило 500.000 евра, а са ових 450.000 евра затворена је финансијска конструкција за овај, велики подухват. 

Косовић је у Партизану одиграо 115 утакмица, а постигао је шест голова. Са Парним ваљком освојио је титулу државног шампиона 2017. и три Купа Србије (2016, 2017, 2018). Каират у уводна два кола сезоне има максимални учинак. 

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар