Kosović se seli u Kazahstan?!

Fudbaler Partizana Nebojka Kosović po svemu sudeći karijeru bi mogao da nastavi u Kazahstanu.  Kosović odlazi iz Srbije posle titule i četiri Kupa! I drugi "đetić" napustiće Humsku tokom sezone 2018/19, nakon što je zimus to uradio njegov najbolji prijatelj Marko Janković.

Fudbal 30.03.2019 | 15:15
Kosović se seli u Kazahstan?!
Kako je preneo "Sportski žurnal", ekipa Kairata je rešila da angažuje reprezentativca Crne Gore. Detalji su navodno utanačeni, a sve je ubrzano jer prelazni rok u toj zemlji ističe prvog dana aprila.

Prema tim izvorima, Partizan bi na ime obeštećenja trebalo da dobije 450.000 evra.

Iz uprave Partizana još nisu potvrdili da će Kosović zaista karijeru nastaviti u ekipi Kairata.

Partizan je treći na tabeli Superlige Srbije sa 51 bodom, čak 24 manje od lidera Crvene zvezde i 17 manje od drugoplasiranog niškog Radničkog.

Crno-beli u nedelju 31. marta od 17 časova gostuje u Kruševcu protiv Napretka.

Biće to ujedno i debi na klupi novog šefa stručnog štaba, Save Miloševića.

Nebojša Kosović drugi put odlazi iz Srbije.

U Kazahstan će poneti titulu prvaka i tri Kupa osvojena sa Partizanom, jednu tešku i uspešno zalečenu povredu kolena, status reprezentativca Crne Gore stečen igrama u Humskoj, kao i pet golova i šest asistencija na 81 nastupu u crno-belom dresu.

Popularni Kića, piše "Sportski žurnal" u broju od subote, karijeru će nastaviti u Kairatu koji će na račun kluba uplatiti obeštećenje od 450.000 evra na ime ugovora koji je važio do juna 2021. godine.

Partizan i Kairat već su sarađivali u bliskoj prošlosti, kada je krajem 2016. u Beograd stigao Leandre Tavamba.

Beogradski sportski list piše da je ponuda u Beograd stigla u četvrtak i da je Nikšićanin u toku dana, ali posle ubeđivanja, pristao da posle Standarda iz Liježa i Ujpešta iz Dože u 25. godini zaigra i za Kairat iz Alma Ate.

Kosović je potpisao za Partizan u avgustu 2015. kao slobodan igrač, posle godinu i po dana provedenih pod ugovorom sa Standardom, klubom koji ga je u tom periodu dva puta slao na pozajmicu u mađarski Ujpešt.

Crnogorski vezista je u januaru 2014. napustio Vojvodinu i pokušao da se nametne u Liježu, ali se ispostavilo da za sezonu i po neće odigrati nijedan meč u belgijskom fudbalu, nakon čega je uspeo da dobije "čiste papire" i vrati se u Srbiju kao slobodan igrač.

U dresu novosadske Vojvodine osvojio je Kup u sezoni 2013/14, a u međuvremenu odigrao je i pet utakmica za "A" reprezentaciju Crne Gore, za koju je redovno nastupao i u mlađim kategorijama. Verovatno bi imao i više utakmica za "sokolove" da u avgustu 2017. nije doživeo povredu prednjih ukrštenih ligamenata kolena, zbog koje je pauzirao oko 200 dana i propustio 30-ak utakmica Partizana, sve do februara prošle godine.

Humsku je zimus već napustio jedan "đetić": Marko Janković/SPAL

Kosović ima titulu iz sezone 2016/17 i četiri Kupa: 2013/14, 2015/16, 2016/17 i 2017/18. Ove sezone zabeležio je 26 nastupa u svim takmičenjima i tri asistencije: sedam puta ušao je sa klupe, a 11 puta bio zamenjen u drugom poluvremenu.

Bio je standardan u kvalifikacijama za Ligu Evrope letos kod Miroslava Đukića, potom se jedno vreme selio sa klupe na teren i nazad kod Zorana Mirkovića, da bi pred kraj godine povratio status prvotimca i nastavio u istom ritmu i posle zimskih priprema.

Ispostaviće se da neće sarađivati sa trećim trenerom crno-belih ove sezone, Savom Miloševićem, čiji je debi zakazan u nedelju u 17 časova u Kruševcu protiv Napretka. "Žurnal" navodi da će Kosović odmah optutovati u najveći grad Kazahstana, čije je fudbalsko prvenstvo počelo 9. marta.

Kairat je sezonu počeo sa dve pobede i prvi je favorit za titulu prvaka uz gradskog rivala, Astanu.

Čelnici crno-belih uspeli su ove nedelje da obezbede sredstva neophodna za dobijanje UEFA licence, ali je hitna prodaja Kosovića i dalje bila neophona kako bi se klub koliko-toliko konsolidovao do starta sezone 2019/20.

Vest da je Partizan obezbedio potrebnu dokumentaciju i finansijsku podlogu za dobijanje evropske licence odobrovoljila je sve u i oko Humske 1, ali posledica ovog događaja je odlazak Nebojše Kosovića u Kairat, piše Sportski žurnal.

Crnogorski reprezentativac je Partizanu doneo zaradu od 450.000 evra, a kako je objašnjeno - sve se dogodilo potpuno iznenada. Kairatova ponuda stigla je u četvrtak, a posle celodnevnog razmišljanja i ubeđivanja od strane klupske uprave, pristao je da po drugi put u karijeri ode u inostranstvo, posle epizoda u Ujpeštu i Standardu iz Liježa. 

Uprkos tome što je sezona počela 9. marta i što su već odigrana dva kola, prelazni rok u Kazahstanu traje do 1. aprila, tako da je Partizan bukvalno u poslednji čas zatvorio transfer kojim je praktično obezbedio novac potreba za izlazak na evroscenu predstojećeg leta. Podsetimo, crno-beli su pre samo dva dana uspeli da potpišu reprogram dugova sa Zoranom Tošićem, što je klubu obezbedilo 500.000 evra, a sa ovih 450.000 evra zatvorena je finansijska konstrukcija za ovaj, veliki poduhvat. 

Kosović je u Partizanu odigrao 115 utakmica, a postigao je šest golova. Sa Parnim valjkom osvojio je titulu državnog šampiona 2017. i tri Kupa Srbije (2016, 2017, 2018). Kairat u uvodna dva kola sezone ima maksimalni učinak. 

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar