Ко се обогатио на приватизацији?

Приватизацијом некада успјешних фирми, Република Српска је опљачкана и запала је у дужничко ропство, оцјенили су саговорници емисије “Изазови” БН телевизије. Једину корист од цијелог процеса приватизације у БиХ имало је неколико појединаца који и данас у владају тржиштем.

Република Српска 29.03.2019 | 22:56
Ко се обогатио на приватизацији?
Приватизацију су способни људи без морала, блиски политици, схватили као шансу да се енормно обогате, сагласни су саговорници “Изазова”.

Економиста Зоран Павловић наводи да од профитабилних предузећа која нам је Југославија оставила није остало скоро ништа.

“Данас имамо да је `Фабрика дувана` у Бањалуци која је постојала 100 година затворена. Затворили смо готово сва индустријска постројења. Од `Чајевца` који је сада шопинг мол. Ту је и `Унис` који је пропао. Наша војна индустрија је или распродата или затворена”, каже економиста Зоран Павловић.

Економиста и некадашњи директор Дирекције за приватизацију Алекса Милојевић наводи да је лоша приватизација почела доласком Милорада Додика на власт.

“Поништио је приватизацију подјеле и направио приватизацију продаје. Њега су нашли за тај посао јер су протумачили да је он човјек похлепе који воли власт", рекао Милојевић.  

Сав новац од приватизације је ишао на рачун посебних намјена, познатији као „ескроу рачун“.

“Заиста је било милијарду и по марака. Наравно, постојао је и новац од Телекома који је отишао у ИРБ и на развој локалних заједница, а потом је почело бјесомучно трошење новца са `ескроу` рачуна. Практично, ми данас нисмо дужни пет милијарди, већ седам јер се ту убраја и новац са ескроу рачуна”, наводи Павловић.

Привреда се данас суочава са три основна проблема, а то су управљачки, власнички и тржишни. Комплетна привреда је у рукама неколико појединаца који управљају чак и јавним добрима.

“Шта нам је са концесијама? Колико ми добијемо, а колико Црна Гора? Како се код нас десило да општине које имају највећа природна богатства буду најбједније? Прерасподјелу смо пореметили. Ако нема привреде, не може бити ни средње класе”, рекао је Обрад Белензада из Конфедерације синдиката Републике Српске.

Економиста Милојевић наводи да Рудник жељезне руде “Љубија” мора бити власништво народа бар 51 проценат.

"Уколико се тај рудник прода, остаје биједа", навео је Милојевић.

Један од модела да се спаси оно мало што је остало од некадашњих гиганата, јесте и да се радници активно укључе у одлучивање и тако одбране постројења од сумњивих иностраних и домаћих инвеститора, тврде саговорници “Изазова”.



БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

БЛКП-Р-А

29.03.2019 22:12

Код нас није требало дозволити затварање државних предузећа и "приватизацију" јер нема ко код нас да то на исправан начин одради. То су читаве компликоване процедуре, ма бјежи ба. И још био рат, па лоповлуци ко је год био на власти и прије и у току и послије рата.Кад не можемо исправно обавити приватизацију требали смо оставити државна предузећа по регулативи од прије 30 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

30.03.2019 06:13

Сада је касно за плакање, систем це се урусити сам од себе због банкрота.

Name

Момо

30.03.2019 00:43

Боље да сте назвали емисију " Куцамо на врата заборављених асова"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех професоре

30.03.2019 00:54

Када је рекао професор Алекса Милојевић није хтјела његова влада ту приватизацију. Је ли то влада Гојка Кличковића? Чисто сумњам да Кличковић није био среброљубац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

30.03.2019 07:08

То је био добар концепт приватизације. Први закон који је Додик након пуча донио је управо о приватизацији. Невјероватно је колико смо ми слијепи поред очију. И он нам данас држи предавање о томе како је то било лоше. Треба бити специфично глуп и гутати то годинама. Што се мене тиче већ 5 година сам у Шведској. Вама срећно било. Доста сам се нагледао српског примитивизма. И осталих. Само нека се пензионери који су најсебичнији запитају ко ће им сутра обезбједити пензије. Своју дјецу и унуке су продали. Фуј!

Name

Роб

30.03.2019 05:00

РС ке исто уганда или сомалија млади бјежите на вријеме нрварајте се и не доводите у заблуду да мозетр своју будуцност градити у земљи гдје влада безвлашће ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лагранз

30.03.2019 05:43

РС је ударила пецат на свој властити крај. То сто Додик то не "види" говори о њему самом као кратковидом, грамзивом и болесно амбициозном лидеру..

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање

30.03.2019 07:54

Зашто пљачкашку приватизацију коментарише Милојевић, кад је својевремено био творац прве приватизације у РС? Као доказ овим тврдњама, свједочи чињеница да је био директор прве Агенције за приватизацију.Жалосно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСМАТРАЧ

30.03.2019 08:46

Обогатили су се они који послују с државом и њенимустановама и предузећима(шумама,жељезницама,болницама,електропривредом,концесионари,грађевинари,путари....) а то нема везе с приватизацијом јер је то стални процес.

ОДГОВОРИТЕ