Ko se obogatio na privatizaciji?

Privatizacijom nekada uspješnih firmi, Republika Srpska je opljačkana i zapala je u dužničko ropstvo, ocjenili su sagovornici emisije “Izazovi” BN televizije. Jedinu korist od cijelog procesa privatizacije u BiH imalo je nekoliko pojedinaca koji i danas u vladaju tržištem.

Republika Srpska 29.03.2019 | 22:56
Ko se obogatio na privatizaciji?
Privatizaciju su sposobni ljudi bez morala, bliski politici, shvatili kao šansu da se enormno obogate, saglasni su sagovornici “Izazova”.

Ekonomista Zoran Pavlović navodi da od profitabilnih preduzeća koja nam je Jugoslavija ostavila nije ostalo skoro ništa.

“Danas imamo da je `Fabrika duvana` u Banjaluci koja je postojala 100 godina zatvorena. Zatvorili smo gotovo sva industrijska postrojenja. Od `Čajevca` koji je sada šoping mol. Tu je i `Unis` koji je propao. Naša vojna industrija je ili rasprodata ili zatvorena”, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Ekonomista i nekadašnji direktor Direkcije za privatizaciju Aleksa Milojević navodi da je loša privatizacija počela dolaskom Milorada Dodika na vlast.

“Poništio je privatizaciju podjele i napravio privatizaciju prodaje. Njega su našli za taj posao jer su protumačili da je on čovjek pohlepe koji voli vlast", rekao Milojević.  

Sav novac od privatizacije je išao na račun posebnih namjena, poznatiji kao „eskrou račun“.

“Zaista je bilo milijardu i po maraka. Naravno, postojao je i novac od Telekoma koji je otišao u IRB i na razvoj lokalnih zajednica, a potom je počelo bjesomučno trošenje novca sa `eskrou` računa. Praktično, mi danas nismo dužni pet milijardi, već sedam jer se tu ubraja i novac sa eskrou računa”, navodi Pavlović.

Privreda se danas suočava sa tri osnovna problema, a to su upravljački, vlasnički i tržišni. Kompletna privreda je u rukama nekoliko pojedinaca koji upravljaju čak i javnim dobrima.

“Šta nam je sa koncesijama? Koliko mi dobijemo, a koliko Crna Gora? Kako se kod nas desilo da opštine koje imaju najveća prirodna bogatstva budu najbjednije? Preraspodjelu smo poremetili. Ako nema privrede, ne može biti ni srednje klase”, rekao je Obrad Belenzada iz Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Ekonomista Milojević navodi da Rudnik željezne rude “Ljubija” mora biti vlasništvo naroda bar 51 procenat.

"Ukoliko se taj rudnik proda, ostaje bijeda", naveo je Milojević.

Jedan od modela da se spasi ono malo što je ostalo od nekadašnjih giganata, jeste i da se radnici aktivno uključe u odlučivanje i tako odbrane postrojenja od sumnjivih inostranih i domaćih investitora, tvrde sagovornici “Izazova”.



BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

BLKP-R-A

29.03.2019 22:12

Kod nas nije trebalo dozvoliti zatvaranje državnih preduzeća i "privatizaciju" jer nema ko kod nas da to na ispravan način odradi. To su čitave komplikovane procedure, ma bježi ba. I još bio rat, pa lopovluci ko je god bio na vlasti i prije i u toku i poslije rata.Kad ne možemo ispravno obaviti privatizaciju trebali smo ostaviti državna preduzeća po regulativi od prije 30 godina.

ODGOVORITE
Name

realnost

30.03.2019 06:13

Sada je kasno za plakanje, sistem ce se urusiti sam od sebe zbog bankrota.

Name

Momo

30.03.2019 00:43

Bolje da ste nazvali emisiju " Kucamo na vrata zaboravljenih asova"

ODGOVORITE
Name

Eh profesore

30.03.2019 00:54

Kada je rekao profesor Aleksa Milojević nije htjela njegova vlada tu privatizaciju. Je li to vlada Gojka Kličkovića? Čisto sumnjam da Kličković nije bio srebroljubac

ODGOVORITE
Name

Mico

30.03.2019 07:08

To je bio dobar koncept privatizacije. Prvi zakon koji je Dodik nakon puča donio je upravo o privatizaciji. Nevjerovatno je koliko smo mi slijepi pored očiju. I on nam danas drži predavanje o tome kako je to bilo loše. Treba biti specifično glup i gutati to godinama. Što se mene tiče već 5 godina sam u Švedskoj. Vama srećno bilo. Dosta sam se nagledao srpskog primitivizma. I ostalih. Samo neka se penzioneri koji su najsebičniji zapitaju ko će im sutra obezbjediti penzije. Svoju djecu i unuke su prodali. Fuj!

Name

Rob

30.03.2019 05:00

RS ke isto uganda ili somalija mladi bježite na vrijeme nrvarajte se i ne dovodite u zabludu da mozetr svoju buducnost graditi u zemlji gdje vlada bezvlašće ..

ODGOVORITE
Name

Lagranz

30.03.2019 05:43

RS je udarila pecat na svoj vlastiti kraj. To sto Dodik to ne "vidi" govori o njemu samom kao kratkovidom, gramzivom i bolesno ambicioznom lideru..

ODGOVORITE
Name

pitanje

30.03.2019 07:54

Zašto pljačkašku privatizaciju komentariše Milojević, kad je svojevremeno bio tvorac prve privatizacije u RS? Kao dokaz ovim tvrdnjama, svjedoči činjenica da je bio direktor prve Agencije za privatizaciju.Žalosno!

ODGOVORITE
Name

POSMATRAČ

30.03.2019 08:46

Obogatili su se oni koji posluju s državom i njenimustanovama i preduzećima(šumama,željeznicama,bolnicama,elektroprivredom,koncesionari,građevinari,putari....) a to nema veze s privatizacijom jer je to stalni proces.

ODGOVORITE