Људска непажња узима данак

На подручју Херцеговине гори неколико десетина мањих и већих пожара. Најчешћи узрок је људска непажња, односно неконтролисано паљење ватре на отвореном.

Република Српска 29.03.2019 | 20:58
Људска непажња узима данак
На подручју општина Билећа и Гацко активна су три пожара који не пријете становницима и њиховој имовини, речено је "Срни" у ватрогасним јединицама ових општина.

Старјешина Ватрогасне јединице Билећа Радомир Радмиловић истакао да су на подручју ове општине активна два пожара - у Коритима и у рејону села Баљци.

Он је навео да је пожар у Коритима под контролом, док је ватрена стихија у Баљцима дуга неколико километара и немогуће ју је угасити.

- Има вјетра па се ватра шири, али не угрожава имовину грађана. Надам се да ћемо током сутрашњег дана локализовати пожар у Коритима - навео је Радмиловић.

Пожар у селу Баљци, који се на територију Републике Српске проширио из Црне Горе, тренутно се шири у правцу граничног прелаза Делеуша.

Замјеник старјешине Ватрогасне јединице Гацко Жарко Рудовић истакао је да је на подручју ове општине активан пожар у селу Церница, али да је ситуација много боља него данас.

- Пожар је под контролом. Ватрогасци ће дежурати цијелу ноћ - навео је Рудовић.

Зоран Тепавчевић, припадник ВЈ Гацко, рекао је да је пожар, који је јуче послијеподне избио на јужном дијелу општине Гацко и проширио се ка селима Корита и Долуша на граничном подручју према општини Билећа, захватио неприступачан терен, те да су ватрогасци спремни у случају да се ватра приближи домовима.

Како гори трава и лишће, густ дим се диже на ширем подручју око пожаришта. Ватрогасци кажу да посљедњих дана свакодневно имају сличне интервенције, а узрок је неодговорност појединаца.

- Крива је лоша казнена политика. Људи некажњено пале, ватра се брзо рашири и наноси огромне штете - истиче Небојша Авдаловић, командир ВЈ Гацко.

На подручју Требиња у марту је удвостручен број пожара у односу на претходна два мјесеца.

Посла имају и ватрогасци у Љубињу, гдје су код села Ћуковци изгорјели електрични водови, што је околна села оставило без струје. Неколико шумских пожара активно је и у околини Билеће на граници са Црном Гором.

(РТРС)

Коментари / 0

Оставите коментар