Ljudska nepažnja uzima danak

Na području Hercegovine gori nekoliko desetina manjih i većih požara. Najčešći uzrok je ljudska nepažnja, odnosno nekontrolisano paljenje vatre na otvorenom.

Republika Srpska 29.03.2019 | 20:58
Ljudska nepažnja uzima danak
Na području opština Bileća i Gacko aktivna su tri požara koji ne prijete stanovnicima i njihovoj imovini, rečeno je "Srni" u vatrogasnim jedinicama ovih opština.

Starješina Vatrogasne jedinice Bileća Radomir Radmilović istakao da su na području ove opštine aktivna dva požara - u Koritima i u rejonu sela Baljci.

On je naveo da je požar u Koritima pod kontrolom, dok je vatrena stihija u Baljcima duga nekoliko kilometara i nemoguće ju je ugasiti.

- Ima vjetra pa se vatra širi, ali ne ugrožava imovinu građana. Nadam se da ćemo tokom sutrašnjeg dana lokalizovati požar u Koritima - naveo je Radmilović.

Požar u selu Baljci, koji se na teritoriju Republike Srpske proširio iz Crne Gore, trenutno se širi u pravcu graničnog prelaza Deleuša.

Zamjenik starješine Vatrogasne jedinice Gacko Žarko Rudović istakao je da je na području ove opštine aktivan požar u selu Cernica, ali da je situacija mnogo bolja nego danas.

- Požar je pod kontrolom. Vatrogasci će dežurati cijelu noć - naveo je Rudović.

Zoran Tepavčević, pripadnik VЈ Gacko, rekao je da je požar, koji je juče poslijepodne izbio na južnom dijelu opštine Gacko i proširio se ka selima Korita i Doluša na graničnom području prema opštini Bileća, zahvatio nepristupačan teren, te da su vatrogasci spremni u slučaju da se vatra približi domovima.

Kako gori trava i lišće, gust dim se diže na širem području oko požarišta. Vatrogasci kažu da posljednjih dana svakodnevno imaju slične intervencije, a uzrok je neodgovornost pojedinaca.

- Kriva je loša kaznena politika. Ljudi nekažnjeno pale, vatra se brzo raširi i nanosi ogromne štete - ističe Nebojša Avdalović, komandir VЈ Gacko.

Na području Trebinja u martu je udvostručen broj požara u odnosu na prethodna dva mjeseca.

Posla imaju i vatrogasci u Ljubinju, gdje su kod sela Ćukovci izgorjeli električni vodovi, što je okolna sela ostavilo bez struje. Nekoliko šumskih požara aktivno je i u okolini Bileće na granici sa Crnom Gorom.

(RTRS)

Komentari / 0

Ostavite komentar