Како да се изборите са јутарњим умором?

Уколико се ујутру будите уморни, вероватно често посежете за кафом да бисте се разбудили и започели дан. Међутим, да би кафа задржала свој разбуђујући ефекат постепено је потребно пити све веће дозе.

Здравље 29.03.2019 | 14:48
Како да се изборите са јутарњим умором?
Добра алтернатива за кафу ујутру је зелени чај, који обилује антиоксидансима, чај од ђумбира или пак од чичка, који помажу код умора.

Особе које мучи јутарњи умор требало би да поведу рачуна о нивоу гвожђа и магнезијума у организму. 
Гвожђе има важну улогу у транспорту кисеоника, одржавању снажног имуног система, као и у синтези допамина. Сви ови механизми важни су за адекватан ниво енергије.

Говедина, сочиво, леблебије, црна чоколада, семенке сунцокрета и сусама спадају у нармирнице богате овим минералом. Када је магнезијум у питању, њиме су најбогатије интегралне житарице, орашасти плодови и семенке, суво воће, црна чоколада и минералне воде.

За добру апсорпцију гвожђа и јак имунитет важан је и довољан унос витамина Ц, којим обилују цитруси, паприка, јагодичасто воће, броколи, першун.

За доручак једите намирнице богате сложеним угљеним хидратима и протеинима, као што су интегрални хлеб, овсене пахуљице, каша од киное или хељде, јаја, шунка - ова храна ће вам обезбедити енергију током више сати.

С друге стране, избегавајте зашећерене напитке, бели хлеб и слатка пецива ујутру - ове намирнице ће вас само учинити уморнијима касније током дана.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар