ЕЛ: Побједе Барсе, Фенера, Реала и Макабија!

Тројка Рудија Фернандеза из немогуће позиције за победу Реала! У утакмицама 29. кола Евролиге кошаркаши Макабија из Тел Авива и Реала славили су победе.  Калинић блистао, Фенер лако до победе у Милану.  Кошаркаши Фенербахчеа су као гости победили екипу Арманија у Милану са 104:90 у сусрету 29. кола Евролиге.  Будућност "добила" Николића у новом поразу.  Подгоричани пружили јак отпор Барселони, која је ипак тријумфовала и тако потврдила да ће у Топ 8 фази играти против Ефеса.

Кошарка 28.03.2019 | 23:20
ЕЛ: Побједе Барсе, Фенера, Реала и Макабија!
Магични Руди! Какав шок за зелени дио Атине! Панатинаикос у посљедњих пет минута прокоцкао "плус 11", а побједоносни кош за Реал постигао је Фернандез са осам метара уз звук сирене. Херој Фернандез: Невероватно, луда утакмица, ово је мој срећан дан. Ни он не верује да је оно погодио... СПЕКТАКЛ! Немогућа тројка Рудија Фернандеза убила Панатинаикос у последњој секунди! Ово се не виђа често...

Макаби је пред својим навијачима био убедљив против Гран Канарије 90:55, док је Реал у последњој секунди захваљујући тројци Рудија Фернандеза победио Панатинаикоса са 74:73.

Посебно је занимљиво било у Атини где је Панатинаикос играо против шампиона Европе, Реала. Имали су Грци током утакмице чак и 18 поена предности, али нису успели да победе.

Невероватна ствар догодила се у последњем нападу не мачу. На 21 саекунду до краја Реал је кренуо у последњи напад при резултату 73:71 за Панатинаикос.

Није то била добра акција Шпанаца, деловало је да је лопта изгубљена, али она је стигла до Рудија Фернандеза који је на једну десетинку секунде до краја успео да упути шут за три поена готово из изгубљене позиције, преко Дешона Томаса. Погодио је за велику радост играча Реала и мук у дворани "Оака".

"Била је то луда утакмица. Панатинаикос је у првом полувремену био агресивнији, нисмо имали адекватан одговор на њихову одбрану. У другом делу смо имали бољу одбрану. Имао сам среће да погодим тројку на крају и победили смо", рекао је по завршетку меча Фернандез.

Панатинаикос је на крају прве четвртине имао предност 32:14, да би на чполувреме отишао са плус 12 (45:33).

У наставку, боље игра Шпанаца који су одиграли резултатски готово две идентичне четвртине и надокнадили минус.

У победничкој екипи, Валтер Таварес је постигао 14, Руди Фернандез 13, а Серхио Љуљ 12 поена, док су код Грка Кит Логфред и Ник Калатес постигли по 14 поена.

Екипа Реала великим преокретом је прекинула серију Панатинаикоса од седам евролигашких побједа и уједно га спријечила да коло прије краја обезбиједи пласман у Топ 8 фазу.

"Зелени" су на крају прве четвртине имали 18 поена предности, а пет минута прије краја водили су резултатом 71:60, али нису умјели да приведу утакмицу крају.

Панатинаикос - Реал 73:74 (32:14, 13:19, 14:20, 14:21)!

Шампион Европе имао је 21 секунд за посљедњи напад, који је тренер ПАО Рик Питино одлучио да брани, при вођству од 73:71.

Факундо Кампацо се спетљао, умало изгубио лопту, па неколико секунди прије истека времена дао Рудију Фернандезу "врућ кромпир", на око осам метара од коша.

Искусни крилни играч имао је на себи Дешона Томаса, практично није ни видио кош, али је упутио шут једном руком - по систему "шта буде, буде" - и погодио!

Комешање међу 17-18 хиљада гледалаца значило је да се надају како је Фернандез закаснио, али се на поновљеном снимку видјело да је лопта посљедњи контакт са његовим прстима имала 0,1 секунд прије краја, што је убрзо потврдила и судијска тројка.

Посебан куриозитет је да Реалу ова побједа највероватније неће ништа значити у смислу коначног пласмана пред плеј-оф, мада сигурно хоће на психолошком плану, након наставка серије пораза у дуелима са Барселоном.

Што се тиче Евролиге, једини начин да чета Пабла Ласа са треће дође до друге позиције је да ЦСКА изгуби од Химкија и у посљедњем колу као домаћин од Басконије.

Имао је Панатинаикос предност током целог меча против Реал Мадрида, водио је све до последњег секунда, али онда је дошао Руди Фернандез и постигао тројку каква се ретко виђа.

Спетљао се Факундо Кампацо, лопта је некако стигла до Фернандеза, овај је послао лопту скоро па једном руком с рамена и погодио. Лопта је у једном моменту изашла из кадра у ТВ преносу, али упала у кош...

Руди Фернандез је после утакмице истакао колико је срећан због свега тога.

"Ово је невероватно. Луда утакмица. У првом полувремену су играли врло агресивно, ми нисмо играли добро. У другом полувремену смо мало бољи били у одбрану и бирали смо боље шутеве. Победили смо с тешким шутем, ово је срећан дан за мене. Срећни смо због ове победе", рекао је Фернандез.

Фернандез је играо 27 минута у Атини. Постигао је 13 поена, а за три поена је шутирао 3/7. А за два поена је шутирао 1/3. Имао је Фернандез и пет скокова и једну асистенцију.

Реал Мадрид сада има 22 победе у Евролиги и држи трећу позицију. ЦСКА има исто толико, али и утакмицу мање. Ипак, овај кош Фернандеза ће се без обзира на околности дуго памтити...

ПАО: Калатес 14 (9ск, 5ас), Ленгфорд 14, Папајанис 9 (7ск, 3изг), Томас 8 (4ск), Килпатрик 8, Папапетру 7...

РЕАЛ: Тавареш 14 (16ск), Фернандез 13 (5ск), Љуљ 12 (3ск, 5ас), Томпкинс 10, Керол 6...



Биће пакао у последњем колу, Макаби са +35 напао пласман у ТОП 8. Убедљиво славље екипе Јаниса Сфаиропулоса. У Тел Авиву, Макаби није имао ни најмањи проблем са Гран Канаријом о чему сведочи и резултат од 90:55.

Већ на полувремену, Израелци су имали великих 20 поена предности (48:28), па је у наставку била само ствар рутине како сачувати разлику и забележити нови тријумф.

У редовима Макабија истакао се Алекс Тиус са 20 поена, Скоти Вилбекин је постигао 12, Џони О'Брајант 11, а Дени Авдија и Тарик Блек по десет, док је у тиму Гран Канарије једини са двоцифреним учинком био Ди Џеј Стробери са 11 поена.

Није било потребно сачекати последње коло да бисмо сазнали да нас чека једна од неизвеснијих борби за пласман у четвртфинале Евролиге, али је сада јасно да ће наредне недеље бити више него паклено. Од пласмана у завршницу елитног такмичења не одустаје ни израелски Макаби, који је у Тел Авиву демострирао силу против Гран Канарије и изједначио се по броју победа са Олипијакосом и Арманијем - 90:55 (21:9, 27:21, 16:15, 26:10).

Индиспонирани гости са Канарских Оствра нису имали шта да траже на овом гостовању. Домаћин је двоцифрену залиху стекао већ у првој четвртини, коју је добио резултатом 21:9, па је већ тада било јасно да неће бити ништа од изненађења у овом мечу.

Екипа Јаниса Сфаиропулоса је сјајно отворила и затворила меч. Гости су у потпуности пали у последњој деоници што је Понос Израела искористио да у неколико наврата пробије границу постигнутих поена и у последњим тренутцима стигне до максималних +35.

Најефикаснији у победничком саставу био је Алекс Тајус, који је постигао 20 поена и имао шест скокова. Вилбекин је убацио 12, О'Брајант 11, а Авдија и Блек по 10. Гран Канарија је у својим редовима имала само једног играча са двоцифреним учинком, а то је био Ди Џеј Строубери, који је постигао 11 поена.

Калинић блистао, Фенер лако до победе у Милану. Кошаркаши Фенербахчеа су као гости победили екипу Арманија у Милану са 104:90 у сусрету 29. кола Евролиге. Калинић наставио да доминира до рекорда каријере, Фенер се прошетао пистом у Милану и оверио прво место. Нова одлична игра српског кошаркаша - 22 поена.

Наде миланског клуба да ће се докопати осме позиције која води у плеј-офу доживеле су нови крах пошто је Арманију ово био трећи узастопни пораз и сада имају скор од 14-15.

Фенербахче је на врху табеле Евролиге са 24 победе и пет пораза, а овај тријумф стигао је после минималног пораза од московског ЦСКА од 70:68.

Био је ово сусрет у којем су у оба тима играла укупно четворица српских кошаркаша.

У победничкој екипи Фенербахчеа, који са клупе предводи трофејни Жељко Обрадовић, играли су Никола Калинић и Марко Гурурић.

Калинић је за 34 минута на паркету био један од најбољих актера сусрета, постигао је 22 поена уз четири скока и две асистенције, имао је само поен мање од Алија Мухамеда.

Гудурић је за нешто више од 12 минута постигао солидних девет поена уз једну асистенцију и украдену лопту. Ерик Грин и Луиђи Датоме постигли ду по 12 поена.

У екипи Арманија, најефикаснији је био Џејмс Нанали са 26 поена, а Кертис Џерелс је постигао 20.

Владимир Мицов је за непуних пола сата постигао 15 поена уз по три скока и асистенције док је Немања Недовић постигао свега три поена за 23 минута игре.

Гости су већ на полувремену имали десет поена предности (52:42), да би у наставку, после изгубљене треће четвртине све довели на своје место у последњих десет минута када су тај део игре добили са девет поена разлике (31:22).

У последњем колу регуларног тока, Фенербахче дочекује екипу макабија, док Армани путује у Турску на гостовање Ефесу.

Фенербахче слави, Армани у проблему...

Турски тим гостовао је Олимпији у Милану, прошетао се кошаркашком пистом и осигурао прво место на крају лигашког дела Евролиге тријумфом од 104:90. Ово је десета узастопна победа Фенера против Олимпије. Фенер је имао 60% за два поена, иако је играо са мало скраћеном ротацијом.

Опет је одличну утакмицу одиграо Никола Калинић и тако поново показао да се налази у феноменалној форми. Нападачки је почео много да доприности Канаринцима. Дао је чак 22 поена, (7/9 за два поена), имао је и четири скока и две асистенције. Иначе, тих 22 поена су рекорд каријере Николе Калинића!

Боби Диксон је дао 23 поена, а Марко Гудурић девет поена. Владимир Мицов је дао 15 поена, Џејмс Нанали је убацио 26, Куртис Џерелс 20, а Немања Недовић је додао три поена за 23 минута на паркету.

Некако је Фенербахче током целог тога меча пекао Олимпију на тихој ватри и само се чекала иницијална каписла да разлика оде на сигурну. У последњој деоници је Фенербахче појачао и направио разлику од преко 10 поена. А потом и од 15 поена после тројки Калинића па Датомеа. Ту је био крај...

Арманију преостаје да се у последњем колу бори за пролазак у ТОП 8, али изгледи му нису толико велики. Све ће бити јасније после сутрашњих утакмица. Фенербахче више нема шта да брине јер на коло пре краја има две победе више и бољи међусобни скор од ЦСКА који има утакмицу мање у овом моменту.

Одличан лигашки део за екипу Жељка Обрадовића!

Будућност натерала Барсу да се озбиљно презноји! Домаћин преломио меч у последњој деоници - 95:83. Будућност "добила" Николића у новом поразу. Подгоричани пружили јак отпор Барселони, која је ипак тријумфовала и тако потврдила да ће у Топ 8 фази играти против Ефеса.

Кошаркаши Будућности претрпели су девети узастопни пораз у евролигашком такмичењу, тамо где се није ни очекивало да ће урадити нешто више.

Барселона - Будућност 95:83 (21:22, 23:24, 28:23, 23:14), у мечу претпоследњег, 29. кола Евролиге!

Мада се из коначног резултата то не би могло закључити, Подгоричани су наставили тренд релативно добрих партија, започет прошле недеље у сусретима са Фенербахчеом и Ефесом. Само је питање колико је "до њих", а колико до опуштености фаворита.

Тренер Јасмин Репеша је после пораза од Цедевите на старту полуфинала плеј-офа АБА лиге мало "промешао карте", пошто нису играли Гога Битадзе и Ерл Кларк. Из такве ситуације највише је профитирао Данило Николић, који је право ниоткуда постигао 25 поена за 28 минута на паркету.

Крилни центар највише се истакао у оном што најбоље зна, а то је шут (5/7 за два и 5/7 за три поена). Његова пета тројка, за 78:74 у 33. минуту, означила је последњи моменат у коме је Будућност могла да се нада сензацији.

Подгоричани су у првој четвртини имали 10 поена предности (6:16), у трећој су били на "плус шест" (46:52) и потом неколико пута изједначавали, међутим, изабраници Светислава Пешића су на време "додали гас", тако да неизвесности у финишу меча није било.

Будућност, која је у "Блауграни" шутирала тројке 12/26, окреће се реваншу против Цедевите, заказаном за недељу, уз неважно гостовање Панатинаикосу, којим ће наредног четвртка завршити учешће у Евролиги.

За Барсу ће утакмица против Химкија такође бити "рекреативна", будући да је овом победом осигурала пето место и дефинитивно заказала четвртфиналну плеј-оф серију против Ефеса.

Будућност је још једном показала да није залутала у овогодишње издање Евролиге, добро се испрсила у Блауграни, али је на крају ипак преовладао квалитет Барселоне - 95:83.

Каталонце је дефинитивно поштено изморио жесток ритам, али и недавни дерби са Реал Мадрид. Међутим, и тако истрошена Барселона успела је да "одради" посао против екипе Јасмина Репеше и стигне до 17. славља у сезони.

Најефикаснији, а уједно и најрасположенији играч у редовима домаћег тима, био је Адам Ханга, који је утакмицу окончао са 18 постигнутих поена, четири скока, четири асистенције и две украдене лопте. Роландс Смитс је убацио 14 поена, а Кајл Кјурик и Анте Томић по 11.

Код Будућности је убацљиво најбољи био сјајни Данило Николић, који је за 28 минута проведених на паркету постигао 25 поена и остварио четири скока, док су двоцифрен учинак имали још Гордић и Бел са по 11 постигнутих поена.

У последњем колу Подгоричани гостују Панатинаикосу, док Барселона лигашки део сезоне завршава утакмицом са Химкијем у Блауграни.

Ипак, пре тога екипу Јасмина Репеше (недеља 19.00) очекује далеко важнији други меч полуфинала плеј-офа АБА лиге против Цедевите у Морачи.

БАРСЕЛОНА: Ханга 18 (4ск, 4ас, 2укр), Шмитс 14, Томић 11 (9ск, 3ас, 3изг), Кјурик 11, Пангос 8 (3ас), Ориола 8...

БУДУЋНОСТ: Николић 25 (4ск), Гордић 11 (4ск, 2ас), Бел 11, Џексон 9 (3ск, 3ас), Кол 9 (3ас, 3изг), Баровић 9 (4ас), К. Кларк 4 (4ск), Вилијамс 3, Се. Шеховић 2 (3ск), Поповић, Су. Шеховић.

РЕЗУЛТАТИ 29. КОЛА:

Панатинаикос - Реал Мадрид 73:74

Макаби - Гран Канарија 90:55
/Тајус 20, 6ск, Вилбекин 12 - Строубери 11/

Армани - Фенербахче 90:104
/Нанели 26, 5ск, Џерелс 20 - Диксон 23, 4ск, 5ас, Калинић 22, 4ск, 2ас/

Барселона - Будућност 95:83

петак

Химки - ЦСКА 18.00
Дарушафака - Бајерн 18.15
Басконија - Ефес 20.30
Олимпијакос - Жалгирис 20.30

ТАБЕЛА: Фенербахче 24-5, ЦСКА 22-6, Реал 22-7, Ефес 18-10, Барселона 16-13, Басконија 15-13, Панатинаикос 15-14, Олимпијакос 14-14 (плеј-оф), Армани 14-15, Макаби 14-15, Жалгирис 13-15, Бајерн 13-15, Химки 9-19, Гран Канарија 8-21, Будућност 6-23, Дарушафака 4-24.

ПАРОВИ ПОСЉЕДЊЕГ КОЛА: ЦСКА - Басконија, Ефес - Армани, Панатинаикос - Будућност, Реал - Жалгирис (4. април), Фенербахче - Макаби, Бајерн - Гран Канарија, Олимпијакос - Дарушафака, Барселона - Химки.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар