EL: Pobjede Barse, Fenera, Reala i Makabija!

Trojka Rudija Fernandeza iz nemoguće pozicije za pobedu Reala! U utakmicama 29. kola Evrolige košarkaši Makabija iz Tel Aviva i Reala slavili su pobede.  Kalinić blistao, Fener lako do pobede u Milanu.  Košarkaši Fenerbahčea su kao gosti pobedili ekipu Armanija u Milanu sa 104:90 u susretu 29. kola Evrolige.  Budućnost "dobila" Nikolića u novom porazu.  Podgoričani pružili jak otpor Barseloni, koja je ipak trijumfovala i tako potvrdila da će u Top 8 fazi igrati protiv Efesa.

Košarka 28.03.2019 | 23:20
EL: Pobjede Barse, Fenera, Reala i Makabija!
Magični Rudi! Kakav šok za zeleni dio Atine! Panatinaikos u posljednjih pet minuta prokockao "plus 11", a pobjedonosni koš za Real postigao je Fernandez sa osam metara uz zvuk sirene. Heroj Fernandez: Neverovatno, luda utakmica, ovo je moj srećan dan. Ni on ne veruje da je ono pogodio... SPEKTAKL! Nemoguća trojka Rudija Fernandeza ubila Panatinaikos u poslednjoj sekundi! Ovo se ne viđa često...

Makabi je pred svojim navijačima bio ubedljiv protiv Gran Kanarije 90:55, dok je Real u poslednjoj sekundi zahvaljujući trojci Rudija Fernandeza pobedio Panatinaikosa sa 74:73.

Posebno je zanimljivo bilo u Atini gde je Panatinaikos igrao protiv šampiona Evrope, Reala. Imali su Grci tokom utakmice čak i 18 poena prednosti, ali nisu uspeli da pobede.

Neverovatna stvar dogodila se u poslednjem napadu ne maču. Na 21 saekundu do kraja Real je krenuo u poslednji napad pri rezultatu 73:71 za Panatinaikos.

Nije to bila dobra akcija Španaca, delovalo je da je lopta izgubljena, ali ona je stigla do Rudija Fernandeza koji je na jednu desetinku sekunde do kraja uspeo da uputi šut za tri poena gotovo iz izgubljene pozicije, preko Dešona Tomasa. Pogodio je za veliku radost igrača Reala i muk u dvorani "Oaka".

"Bila je to luda utakmica. Panatinaikos je u prvom poluvremenu bio agresivniji, nismo imali adekvatan odgovor na njihovu odbranu. U drugom delu smo imali bolju odbranu. Imao sam sreće da pogodim trojku na kraju i pobedili smo", rekao je po završetku meča Fernandez.

Panatinaikos je na kraju prve četvrtine imao prednost 32:14, da bi na čpoluvreme otišao sa plus 12 (45:33).

U nastavku, bolje igra Španaca koji su odigrali rezultatski gotovo dve identične četvrtine i nadoknadili minus.

U pobedničkoj ekipi, Valter Tavares je postigao 14, Rudi Fernandez 13, a Serhio Ljulj 12 poena, dok su kod Grka Kit Logfred i Nik Kalates postigli po 14 poena.

Ekipa Reala velikim preokretom je prekinula seriju Panatinaikosa od sedam evroligaških pobjeda i ujedno ga spriječila da kolo prije kraja obezbijedi plasman u Top 8 fazu.

"Zeleni" su na kraju prve četvrtine imali 18 poena prednosti, a pet minuta prije kraja vodili su rezultatom 71:60, ali nisu umjeli da privedu utakmicu kraju.

Panatinaikos - Real 73:74 (32:14, 13:19, 14:20, 14:21)!

Šampion Evrope imao je 21 sekund za posljednji napad, koji je trener PAO Rik Pitino odlučio da brani, pri vođstvu od 73:71.

Fakundo Kampaco se spetljao, umalo izgubio loptu, pa nekoliko sekundi prije isteka vremena dao Rudiju Fernandezu "vruć krompir", na oko osam metara od koša.

Iskusni krilni igrač imao je na sebi Dešona Tomasa, praktično nije ni vidio koš, ali je uputio šut jednom rukom - po sistemu "šta bude, bude" - i pogodio!

Komešanje među 17-18 hiljada gledalaca značilo je da se nadaju kako je Fernandez zakasnio, ali se na ponovljenom snimku vidjelo da je lopta posljednji kontakt sa njegovim prstima imala 0,1 sekund prije kraja, što je ubrzo potvrdila i sudijska trojka.

Poseban kuriozitet je da Realu ova pobjeda najverovatnije neće ništa značiti u smislu konačnog plasmana pred plej-of, mada sigurno hoće na psihološkom planu, nakon nastavka serije poraza u duelima sa Barselonom.

Što se tiče Evrolige, jedini način da četa Pabla Lasa sa treće dođe do druge pozicije je da CSKA izgubi od Himkija i u posljednjem kolu kao domaćin od Baskonije.

Imao je Panatinaikos prednost tokom celog meča protiv Real Madrida, vodio je sve do poslednjeg sekunda, ali onda je došao Rudi Fernandez i postigao trojku kakva se retko viđa.

Spetljao se Fakundo Kampaco, lopta je nekako stigla do Fernandeza, ovaj je poslao loptu skoro pa jednom rukom s ramena i pogodio. Lopta je u jednom momentu izašla iz kadra u TV prenosu, ali upala u koš...

Rudi Fernandez je posle utakmice istakao koliko je srećan zbog svega toga.

"Ovo je neverovatno. Luda utakmica. U prvom poluvremenu su igrali vrlo agresivno, mi nismo igrali dobro. U drugom poluvremenu smo malo bolji bili u odbranu i birali smo bolje šuteve. Pobedili smo s teškim šutem, ovo je srećan dan za mene. Srećni smo zbog ove pobede", rekao je Fernandez.

Fernandez je igrao 27 minuta u Atini. Postigao je 13 poena, a za tri poena je šutirao 3/7. A za dva poena je šutirao 1/3. Imao je Fernandez i pet skokova i jednu asistenciju.

Real Madrid sada ima 22 pobede u Evroligi i drži treću poziciju. CSKA ima isto toliko, ali i utakmicu manje. Ipak, ovaj koš Fernandeza će se bez obzira na okolnosti dugo pamtiti...

PAO: Kalates 14 (9sk, 5as), Lengford 14, Papajanis 9 (7sk, 3izg), Tomas 8 (4sk), Kilpatrik 8, Papapetru 7...

REAL: Tavareš 14 (16sk), Fernandez 13 (5sk), Ljulj 12 (3sk, 5as), Tompkins 10, Kerol 6...



Biće pakao u poslednjem kolu, Makabi sa +35 napao plasman u TOP 8. Ubedljivo slavlje ekipe Janisa Sfairopulosa. U Tel Avivu, Makabi nije imao ni najmanji problem sa Gran Kanarijom o čemu svedoči i rezultat od 90:55.

Već na poluvremenu, Izraelci su imali velikih 20 poena prednosti (48:28), pa je u nastavku bila samo stvar rutine kako sačuvati razliku i zabeležiti novi trijumf.

U redovima Makabija istakao se Aleks Tius sa 20 poena, Skoti Vilbekin je postigao 12, Džoni O'Brajant 11, a Deni Avdija i Tarik Blek po deset, dok je u timu Gran Kanarije jedini sa dvocifrenim učinkom bio Di Džej Stroberi sa 11 poena.

Nije bilo potrebno sačekati poslednje kolo da bismo saznali da nas čeka jedna od neizvesnijih borbi za plasman u četvrtfinale Evrolige, ali je sada jasno da će naredne nedelje biti više nego pakleno. Od plasmana u završnicu elitnog takmičenja ne odustaje ni izraelski Makabi, koji je u Tel Avivu demostrirao silu protiv Gran Kanarije i izjednačio se po broju pobeda sa Olipijakosom i Armanijem - 90:55 (21:9, 27:21, 16:15, 26:10).

Indisponirani gosti sa Kanarskih Ostvra nisu imali šta da traže na ovom gostovanju. Domaćin je dvocifrenu zalihu stekao već u prvoj četvrtini, koju je dobio rezultatom 21:9, pa je već tada bilo jasno da neće biti ništa od iznenađenja u ovom meču.

Ekipa Janisa Sfairopulosa je sjajno otvorila i zatvorila meč. Gosti su u potpunosti pali u poslednjoj deonici što je Ponos Izraela iskoristio da u nekoliko navrata probije granicu postignutih poena i u poslednjim trenutcima stigne do maksimalnih +35.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Aleks Tajus, koji je postigao 20 poena i imao šest skokova. Vilbekin je ubacio 12, O'Brajant 11, a Avdija i Blek po 10. Gran Kanarija je u svojim redovima imala samo jednog igrača sa dvocifrenim učinkom, a to je bio Di Džej Strouberi, koji je postigao 11 poena.

Kalinić blistao, Fener lako do pobede u Milanu. Košarkaši Fenerbahčea su kao gosti pobedili ekipu Armanija u Milanu sa 104:90 u susretu 29. kola Evrolige. Kalinić nastavio da dominira do rekorda karijere, Fener se prošetao pistom u Milanu i overio prvo mesto. Nova odlična igra srpskog košarkaša - 22 poena.

Nade milanskog kluba da će se dokopati osme pozicije koja vodi u plej-ofu doživele su novi krah pošto je Armaniju ovo bio treći uzastopni poraz i sada imaju skor od 14-15.

Fenerbahče je na vrhu tabele Evrolige sa 24 pobede i pet poraza, a ovaj trijumf stigao je posle minimalnog poraza od moskovskog CSKA od 70:68.

Bio je ovo susret u kojem su u oba tima igrala ukupno četvorica srpskih košarkaša.

U pobedničkoj ekipi Fenerbahčea, koji sa klupe predvodi trofejni Željko Obradović, igrali su Nikola Kalinić i Marko Gururić.

Kalinić je za 34 minuta na parketu bio jedan od najboljih aktera susreta, postigao je 22 poena uz četiri skoka i dve asistencije, imao je samo poen manje od Alija Muhameda.

Gudurić je za nešto više od 12 minuta postigao solidnih devet poena uz jednu asistenciju i ukradenu loptu. Erik Grin i Luiđi Datome postigli du po 12 poena.

U ekipi Armanija, najefikasniji je bio Džejms Nanali sa 26 poena, a Kertis Džerels je postigao 20.

Vladimir Micov je za nepunih pola sata postigao 15 poena uz po tri skoka i asistencije dok je Nemanja Nedović postigao svega tri poena za 23 minuta igre.

Gosti su već na poluvremenu imali deset poena prednosti (52:42), da bi u nastavku, posle izgubljene treće četvrtine sve doveli na svoje mesto u poslednjih deset minuta kada su taj deo igre dobili sa devet poena razlike (31:22).

U poslednjem kolu regularnog toka, Fenerbahče dočekuje ekipu makabija, dok Armani putuje u Tursku na gostovanje Efesu.

Fenerbahče slavi, Armani u problemu...

Turski tim gostovao je Olimpiji u Milanu, prošetao se košarkaškom pistom i osigurao prvo mesto na kraju ligaškog dela Evrolige trijumfom od 104:90. Ovo je deseta uzastopna pobeda Fenera protiv Olimpije. Fener je imao 60% za dva poena, iako je igrao sa malo skraćenom rotacijom.

Opet je odličnu utakmicu odigrao Nikola Kalinić i tako ponovo pokazao da se nalazi u fenomenalnoj formi. Napadački je počeo mnogo da doprinosti Kanarincima. Dao je čak 22 poena, (7/9 za dva poena), imao je i četiri skoka i dve asistencije. Inače, tih 22 poena su rekord karijere Nikole Kalinića!

Bobi Dikson je dao 23 poena, a Marko Gudurić devet poena. Vladimir Micov je dao 15 poena, Džejms Nanali je ubacio 26, Kurtis Džerels 20, a Nemanja Nedović je dodao tri poena za 23 minuta na parketu.

Nekako je Fenerbahče tokom celog toga meča pekao Olimpiju na tihoj vatri i samo se čekala inicijalna kapisla da razlika ode na sigurnu. U poslednjoj deonici je Fenerbahče pojačao i napravio razliku od preko 10 poena. A potom i od 15 poena posle trojki Kalinića pa Datomea. Tu je bio kraj...

Armaniju preostaje da se u poslednjem kolu bori za prolazak u TOP 8, ali izgledi mu nisu toliko veliki. Sve će biti jasnije posle sutrašnjih utakmica. Fenerbahče više nema šta da brine jer na kolo pre kraja ima dve pobede više i bolji međusobni skor od CSKA koji ima utakmicu manje u ovom momentu.

Odličan ligaški deo za ekipu Željka Obradovića!

Budućnost naterala Barsu da se ozbiljno preznoji! Domaćin prelomio meč u poslednjoj deonici - 95:83. Budućnost "dobila" Nikolića u novom porazu. Podgoričani pružili jak otpor Barseloni, koja je ipak trijumfovala i tako potvrdila da će u Top 8 fazi igrati protiv Efesa.

Košarkaši Budućnosti pretrpeli su deveti uzastopni poraz u evroligaškom takmičenju, tamo gde se nije ni očekivalo da će uraditi nešto više.

Barselona - Budućnost 95:83 (21:22, 23:24, 28:23, 23:14), u meču pretposlednjeg, 29. kola Evrolige!

Mada se iz konačnog rezultata to ne bi moglo zaključiti, Podgoričani su nastavili trend relativno dobrih partija, započet prošle nedelje u susretima sa Fenerbahčeom i Efesom. Samo je pitanje koliko je "do njih", a koliko do opuštenosti favorita.

Trener Jasmin Repeša je posle poraza od Cedevite na startu polufinala plej-ofa ABA lige malo "promešao karte", pošto nisu igrali Goga Bitadze i Erl Klark. Iz takve situacije najviše je profitirao Danilo Nikolić, koji je pravo niotkuda postigao 25 poena za 28 minuta na parketu.

Krilni centar najviše se istakao u onom što najbolje zna, a to je šut (5/7 za dva i 5/7 za tri poena). Njegova peta trojka, za 78:74 u 33. minutu, označila je poslednji momenat u kome je Budućnost mogla da se nada senzaciji.

Podgoričani su u prvoj četvrtini imali 10 poena prednosti (6:16), u trećoj su bili na "plus šest" (46:52) i potom nekoliko puta izjednačavali, međutim, izabranici Svetislava Pešića su na vreme "dodali gas", tako da neizvesnosti u finišu meča nije bilo.

Budućnost, koja je u "Blaugrani" šutirala trojke 12/26, okreće se revanšu protiv Cedevite, zakazanom za nedelju, uz nevažno gostovanje Panatinaikosu, kojim će narednog četvrtka završiti učešće u Evroligi.

Za Barsu će utakmica protiv Himkija takođe biti "rekreativna", budući da je ovom pobedom osigurala peto mesto i definitivno zakazala četvrtfinalnu plej-of seriju protiv Efesa.

Budućnost je još jednom pokazala da nije zalutala u ovogodišnje izdanje Evrolige, dobro se isprsila u Blaugrani, ali je na kraju ipak preovladao kvalitet Barselone - 95:83.

Katalonce je definitivno pošteno izmorio žestok ritam, ali i nedavni derbi sa Real Madrid. Međutim, i tako istrošena Barselona uspela je da "odradi" posao protiv ekipe Jasmina Repeše i stigne do 17. slavlja u sezoni.

Najefikasniji, a ujedno i najraspoloženiji igrač u redovima domaćeg tima, bio je Adam Hanga, koji je utakmicu okončao sa 18 postignutih poena, četiri skoka, četiri asistencije i dve ukradene lopte. Rolands Smits je ubacio 14 poena, a Kajl Kjurik i Ante Tomić po 11.

Kod Budućnosti je ubacljivo najbolji bio sjajni Danilo Nikolić, koji je za 28 minuta provedenih na parketu postigao 25 poena i ostvario četiri skoka, dok su dvocifren učinak imali još Gordić i Bel sa po 11 postignutih poena.

U poslednjem kolu Podgoričani gostuju Panatinaikosu, dok Barselona ligaški deo sezone završava utakmicom sa Himkijem u Blaugrani.

Ipak, pre toga ekipu Jasmina Repeše (nedelja 19.00) očekuje daleko važniji drugi meč polufinala plej-ofa ABA lige protiv Cedevite u Morači.

BARSELONA: Hanga 18 (4sk, 4as, 2ukr), Šmits 14, Tomić 11 (9sk, 3as, 3izg), Kjurik 11, Pangos 8 (3as), Oriola 8...

BUDUĆNOST: Nikolić 25 (4sk), Gordić 11 (4sk, 2as), Bel 11, Džekson 9 (3sk, 3as), Kol 9 (3as, 3izg), Barović 9 (4as), K. Klark 4 (4sk), Vilijams 3, Se. Šehović 2 (3sk), Popović, Su. Šehović.

REZULTATI 29. KOLA:

Panatinaikos - Real Madrid 73:74

Makabi - Gran Kanarija 90:55
/Tajus 20, 6sk, Vilbekin 12 - Strouberi 11/

Armani - Fenerbahče 90:104
/Naneli 26, 5sk, Džerels 20 - Dikson 23, 4sk, 5as, Kalinić 22, 4sk, 2as/

Barselona - Budućnost 95:83

petak

Himki - CSKA 18.00
Darušafaka - Bajern 18.15
Baskonija - Efes 20.30
Olimpijakos - Žalgiris 20.30

TABELA: Fenerbahče 24-5, CSKA 22-6, Real 22-7, Efes 18-10, Barselona 16-13, Baskonija 15-13, Panatinaikos 15-14, Olimpijakos 14-14 (plej-of), Armani 14-15, Makabi 14-15, Žalgiris 13-15, Bajern 13-15, Himki 9-19, Gran Kanarija 8-21, Budućnost 6-23, Darušafaka 4-24.

PAROVI POSLJEDNJEG KOLA: CSKA - Baskonija, Efes - Armani, Panatinaikos - Budućnost, Real - Žalgiris (4. april), Fenerbahče - Makabi, Bajern - Gran Kanarija, Olimpijakos - Darušafaka, Barselona - Himki.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar