''Јазавац пред судом'' у Бијељини

Чувено дјело Петра Кочића „Јазавац пред судом” пред бијељинском публиком вечерас су, у оквиру “Дана комедије”, извели глумци Београдског драмског позоришта. Комад потписује Жанко Томић.

Република Српска 28.03.2019 | 22:40
''Јазавац пред судом'' у Бијељини
Живот Кочићевог суграђанина Давида Штрпца, његову судбину и обрачун са корумпираном државом и судом, који су према мишљењу многих и данас веома актуелни, публици је приближио глумац Даниел Сич. Осим Сича, у политичку сатиру локалног типа, која из ријечи у ријеч поприма дубоки социјални значај, живот су удахнули и глумци Иван Томић, Ервин Хаџимуртезић и Стеван Мрђеновић.

"Представа се у Београдском драмском позоришту играла прије 30 година, тако да је био лијеп повод да направимо римејк те представе. У сарадњи са новосадским Новим театром направили смо ту копродукцију", каже Сич.

у Улози судије је Иван Томић. Он каже да је његов лик јако несрећан.

"Нема бечке кафе, нема бечких колача. И он у једном моменту каже `још ми само фали шкандал са босанским сељацима и бабетинама`."

Уз судију је вијерни писар. Такву улогу и данас виђамо, сагласни су глумци.

"То је данас већ занимање, да будеш десна рука, пришипетља", каже Хаџимуртезић.

Први пут на сцени се појављује и лик јазавца, а глуми га млади Стеван Мрђеновић.

"Људи су генерално заинтересовани за позориште, али ако нема неког звучнног имена које се појављује у представи, нисам сигуран да може да успије."

“Јазавац пред судом” Кочићево је студентско штиво, написано у једној бечкој ноћи, 1903. године. Годину касније, сатира о Давиду Штрпцу и најпознатијем јазавцу објављена је у пишчевој другој књизи ”С планине и испод планине”. Све до данас, готово да нема редитеља који није сценски, филмски или телевизијски адаптирао најпопуларније Кочићево дјело.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Сб

28.03.2019 22:21

Фантастицна представа, глумци одлицни, било је задовољство, хвала момци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бравооо

29.03.2019 08:37

Ма бравооо момциииии!!!!И

Name

Комсиница преко пута

29.03.2019 10:52

А то неко гледао...запослени у центру за културу да не остану без посла...

ОДГОВОРИТЕ