''Jazavac pred sudom'' u Bijeljini

Čuveno djelo Petra Kočića „Jazavac pred sudom” pred bijeljinskom publikom večeras su, u okviru “Dana komedije”, izveli glumci Beogradskog dramskog pozorišta. Komad potpisuje Žanko Tomić.

Republika Srpska 28.03.2019 | 22:40
''Jazavac pred sudom'' u Bijeljini
Život Kočićevog sugrađanina Davida Štrpca, njegovu sudbinu i obračun sa korumpiranom državom i sudom, koji su prema mišljenju mnogih i danas veoma aktuelni, publici je približio glumac Daniel Sič. Osim Siča, u političku satiru lokalnog tipa, koja iz riječi u riječ poprima duboki socijalni značaj, život su udahnuli i glumci Ivan Tomić, Ervin Hadžimurtezić i Stevan Mrđenović.

"Predstava se u Beogradskom dramskom pozorištu igrala prije 30 godina, tako da je bio lijep povod da napravimo rimejk te predstave. U saradnji sa novosadskim Novim teatrom napravili smo tu koprodukciju", kaže Sič.

u Ulozi sudije je Ivan Tomić. On kaže da je njegov lik jako nesrećan.

"Nema bečke kafe, nema bečkih kolača. I on u jednom momentu kaže `još mi samo fali škandal sa bosanskim seljacima i babetinama`."

Uz sudiju je vijerni pisar. Takvu ulogu i danas viđamo, saglasni su glumci.

"To je danas već zanimanje, da budeš desna ruka, prišipetlja", kaže Hadžimurtezić.

Prvi put na sceni se pojavljuje i lik jazavca, a glumi ga mladi Stevan Mrđenović.

"Ljudi su generalno zainteresovani za pozorište, ali ako nema nekog zvučnnog imena koje se pojavljuje u predstavi, nisam siguran da može da uspije."

“Jazavac pred sudom” Kočićevo je studentsko štivo, napisano u jednoj bečkoj noći, 1903. godine. Godinu kasnije, satira o Davidu Štrpcu i najpoznatijem jazavcu objavljena je u piščevoj drugoj knjizi ”S planine i ispod planine”. Sve do danas, gotovo da nema reditelja koji nije scenski, filmski ili televizijski adaptirao najpopularnije Kočićevo djelo.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sb

28.03.2019 22:21

Fantasticna predstava, glumci odlicni, bilo je zadovoljstvo, hvala momci

ODGOVORITE
Name

Bravooo

29.03.2019 08:37

Ma bravooo momciiiii!!!!I

Name

Komsinica preko puta

29.03.2019 10:52

A to neko gledao...zaposleni u centru za kulturu da ne ostanu bez posla...

ODGOVORITE