Ближи се одлука: Сутра гласање

Предсједник британског Парламента Џон Беркау прихватио је захтјев Владе да се сутра одржи гласање о споразуму за Брегзит, јер ће се гласати само о иступању из ЕУ, али не и о односима са Бриселом у будућности.  

Свијет 28.03.2019 | 22:15
Ближи се одлука: Сутра гласање
Беркау, који је прошле седмице рекао да неће дозволити гласање уколико се споразум не измијени, рекао је да се ради о новом, измијењеном захтјеву за гласање и да је у складу са његовом ранијом одлуком, јавио је Ројтерс.

Би-Би-Си пише да ће од посланика бити затражено да гласају само за дио споразума постигнутог са ЕУ, те да неће имати размјере “трећег значајног гласања”.

Посланици ће гласати о споразуму који обухвата план за границу у Ирској, споразум о иступању из ЕУ и права грађана након Брегзита.

Британска агенција пише да још није сигурно да ће споразум бити усвојен. 

Лабуристичка партија и Демократска унионистичка партија саопштиле су да неће подржати споразум на сутрашњем гласању.

Лидер Лабуристичке партије Џереми Корбин изјавио је да се споразум не може раздвојити од политичке декларације о односима са ЕУ у будућности.

Уколико посланици сутра усвоје споразум, мораће да испуне захтјеве које је поставио Европски савјет, уколико желе да одгоде Брегзит до 22. маја.

Међутим, према тренутном закону, неће бити довољно да се споразум сутра ратификује, јер се ради само о дијелу споразума.

Влада Велике Британије ће морати или да касније усвоји и политичку декларацију о односима са ЕУ у будућности или да промијени закон тако да ратификација споразума не буде потребна, пише Би-Би-Си.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Халид

29.03.2019 09:41

девете акутне Босна Херцеговина посете пунећи Европа унион

ОДГОВОРИТЕ