Bliži se odluka: Sutra glasanje

Predsjednik britanskog Parlamenta Džon Berkau prihvatio je zahtjev Vlade da se sutra održi glasanje o sporazumu za Bregzit, jer će se glasati samo o istupanju iz EU, ali ne i o odnosima sa Briselom u budućnosti.  

Svijet 28.03.2019 | 22:15
Bliži se odluka: Sutra glasanje
Berkau, koji je prošle sedmice rekao da neće dozvoliti glasanje ukoliko se sporazum ne izmijeni, rekao je da se radi o novom, izmijenjenom zahtjevu za glasanje i da je u skladu sa njegovom ranijom odlukom, javio je Rojters.

Bi-Bi-Si piše da će od poslanika biti zatraženo da glasaju samo za dio sporazuma postignutog sa EU, te da neće imati razmjere “trećeg značajnog glasanja”.

Poslanici će glasati o sporazumu koji obuhvata plan za granicu u Irskoj, sporazum o istupanju iz EU i prava građana nakon Bregzita.

Britanska agencija piše da još nije sigurno da će sporazum biti usvojen. 

Laburistička partija i Demokratska unionistička partija saopštile su da neće podržati sporazum na sutrašnjem glasanju.

Lider Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je da se sporazum ne može razdvojiti od političke deklaracije o odnosima sa EU u budućnosti.

Ukoliko poslanici sutra usvoje sporazum, moraće da ispune zahtjeve koje je postavio Evropski savjet, ukoliko žele da odgode Bregzit do 22. maja.

Međutim, prema trenutnom zakonu, neće biti dovoljno da se sporazum sutra ratifikuje, jer se radi samo o dijelu sporazuma.

Vlada Velike Britanije će morati ili da kasnije usvoji i političku deklaraciju o odnosima sa EU u budućnosti ili da promijeni zakon tako da ratifikacija sporazuma ne bude potrebna, piše Bi-Bi-Si.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Halid

29.03.2019 09:41

devete akutne Bosna Hercegovina posete puneći Evropa union

ODGOVORITE