Јокића хвале на сав глас!

Може да уради све што је тиму неопходно, чека га место у Кући славних! Мајк Мелоун каже да се увек окреће ка Џокеру када се меч ломи.

Кошарка 03.04.2019 | 23:19
Јокића хвале на сав глас!
Са својих 213 центиметара висине и главом која је стално окренута у другу страну од оне на коју путује лопта, Никола Јокић стално уноси забуну у ривалске редове. Полу-затворених очију дели асистенције које као да нису са овога света. Све делује потпуно нестварно када на сцену ступи популарни Џокер. Како овај стил није типичан за играча те висине и снаге, многи се питају - како он то ради?

Али Никола не даје одговор, већ наставља по старом. Одушевљава кошаркашку јавност феноменалним партијама из ноћи у ноћ, а крај сјајне форме се не види ни на хоризонту. А ближи се плеј-оф... И неће бити на ногама само навијачи Денвера, већ и поприличан део Србије који ће сигурно жртвовати део свога сна зарад забаве коју ће нам Јокић приредити са његовим момцима. Можда се све то исплати, па сви заједно прославимо шампионски прстен на рукама нашег младог кошаркашког аса средином јуна ове године.

И док сви причају о магији српског кошаркаша, Никола Јокић је још увек онај стари приземан момак из Сомбора. На питање новинара како се осећа када му навијачи скандирају током утакмице, он каже да увек има неко бољи и да је ту само како би се забавио и обрадовао публику.

„Искрено, понекад ми то дође и смешно. Мислим да ипак има доста бољих играча од мене који заслужују да понесу титулу најкориснијег играча. Ја сам ту само да помогнем саиграчима, па ако је то довољно за награду, онда супер, ако не, поново сам дао све од себе“, рекао је недавно Џокер.

Кажу да је некада статистика као бикини, али овде бројке сигурно не лажу. Никола је громада за тим из Денвера ове сезоне и нико му не може ни прићи по учинку у досадашњем делу сезоне. Просечно бележи дабл-дабл учинак, што је податак којим ретко ко може да се похвали - равно 20 поена у просеку постиже Јокић уз 10,6 скокова, а ту треба додати и 7,5 асистенција. Има га свуда по терену, а ривалима само преостаје да се ухвате за главу када лопта дође у његове руке и да се запитају - да ли ће шутирати, асистирати или ићи на скок?

И када се већ знало да ће се наћи на Ол-Стар утакмици у Шарлоту, иако ништа није било званично објављено,Јокић је са смехом и даље одбијао да поверује у то. Није много славио ни када је чуо те вести, иако је друштво правило журку до дубоко у ноћ.

„Ја мислим да је све то нормално, не знам чему толико славље“, изјавио је тада Јокић.

Свакако ове сезоне има статистички бољих играча од нашег аса - Јанис Адетокунбо је непревазиђен у Милвокију, док је Џејмс Харден ове сезоне незадовољан сваки пут када постигне мање од 30 поена. Али питање је да ли је њихов утицај толико велики, колико је Јокићев у Денверу.

Бројке кажу да је Никола играч који просечно највише пута додирне лопту током утакмице од свих играча у лиги. Чак 93 пута лопта долази у посед нашег кошаркаша, а током утакмице он направи невероватних 70 додавања у просеку. Његов имењак из Орланда, Никола Вучевић, сматра у разговору за Екип да Денвер има велике шансе у плеј-офу са Џокером.

„Он има невероватну интелигенцију и више је него талентован. Његова додавања праве праву збрку у противничкој одбрани, али исто тако олакшавају посао његовим саиграчима. Може да уради све што је тиму неопходно - да шутне, да дода, да скочи... Све то прави невероватан притисак на противничку одбрану“, изјавио је црногорски кошаркаш.

Иронично, само Леброн Џејмс може да се мери са Јокићем када је у питању број упућених шутева ка кошу, али Никола успева да све лепо избалансира током утакмице. Његове асистенције некада стварно делују халуцинирајуће.

„Није увек фокусиран на то да постигне што више поена, већ да упосли саиграче и омогући им и да се они упишу у листу стрелаца. То га издваја од осталих“, додаје Вучевић.

Ове сезоне, Никола је показао да је талентован у још једном битном сегменту - да решава утакмице у последњим десетинкама. Притисак не постоји, битно је само замахнути руком и лопта ће „поцепати“ мрежицу. И тренер Денвер Нагетса, Мајкл Малоун, каже да нема дилеме око тога ко ће завршити последњи напад када се све ломи.

„Увек се окрећемо ка Николи Јокићу, он је невероватан. Може да веже на себе два или три одбрамбена играча и поново да погоди из тешке позиције. Добили смо велики број неизвесних утакмица ове сезоне и могу рећи да је Никола био један од кључних играча у свакој од њих. Увек уради праву ствар - постигне кош, изнуди фаул или дода некоме ко је потпуно слободан“.

Саиграч Монте Морис само потврђује оно што каже тренер - Јокић је главни и ту нема расправе.

„Увек се сложимо да је ово његов моменат, да нас он може избавити из незгодне ситуације... Готово никада се нисмо преварили, Јокић је чврст као стена“, рекао је Морис након меча против драматичног сусрета против Даласа пре две недеље.

Тада је деловало да је Лука Дончић „украо шоу“, али је Јокић узвратио у последњој секунди. Вил Бартон је шаљиво изјавио да је Јокић толико добар да не може да промаши и када хоће.

„Како је шутнуо, деловало ми је да та лопта иде у аут, али је прошла кроз обруч. Човек је невероватан...“

Србин је после тог меча изјавио да је то први пут да решава меч у последњим секундама. Чудно, као да је заборавио на чињеницу да је пре тога само ове сезоне три пута вадио камење из ватре за Нагетсе. Мајами, Сакраменто и Мемфис само могу да потврде ову причу, јер ти порази ипак највише боле.

Мајкл Малоун је на крају упоредио Николу Јокића са Дирком Новицким и нада се да ће са њим, Нагетси коначно доћи до врха.

„Јокић је коначно добио пажњу коју заслужује, како у својој земљи, тако и на међународном плану. Ако Никола успе да уради оно што је Новицки урадио у Даласу, биће то невероватно. Он има потенцијал да остане у франшизи у годинама које долазе, а мислим да би га на крају пута дочекало место и у Кући славних“, закључио је стручњак Денвера.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар