Jokića hvale na sav glas!

Može da uradi sve što je timu neophodno, čeka ga mesto u Kući slavnih! Majk Meloun kaže da se uvek okreće ka Džokeru kada se meč lomi.

Košarka 03.04.2019 | 23:19
Jokića hvale na sav glas!
Sa svojih 213 centimetara visine i glavom koja je stalno okrenuta u drugu stranu od one na koju putuje lopta, Nikola Jokić stalno unosi zabunu u rivalske redove. Polu-zatvorenih očiju deli asistencije koje kao da nisu sa ovoga sveta. Sve deluje potpuno nestvarno kada na scenu stupi popularni Džoker. Kako ovaj stil nije tipičan za igrača te visine i snage, mnogi se pitaju - kako on to radi?

Ali Nikola ne daje odgovor, već nastavlja po starom. Oduševljava košarkašku javnost fenomenalnim partijama iz noći u noć, a kraj sjajne forme se ne vidi ni na horizontu. A bliži se plej-of... I neće biti na nogama samo navijači Denvera, već i popriličan deo Srbije koji će sigurno žrtvovati deo svoga sna zarad zabave koju će nam Jokić prirediti sa njegovim momcima. Možda se sve to isplati, pa svi zajedno proslavimo šampionski prsten na rukama našeg mladog košarkaškog asa sredinom juna ove godine.

I dok svi pričaju o magiji srpskog košarkaša, Nikola Jokić je još uvek onaj stari prizeman momak iz Sombora. Na pitanje novinara kako se oseća kada mu navijači skandiraju tokom utakmice, on kaže da uvek ima neko bolji i da je tu samo kako bi se zabavio i obradovao publiku.

„Iskreno, ponekad mi to dođe i smešno. Mislim da ipak ima dosta boljih igrača od mene koji zaslužuju da ponesu titulu najkorisnijeg igrača. Ja sam tu samo da pomognem saigračima, pa ako je to dovoljno za nagradu, onda super, ako ne, ponovo sam dao sve od sebe“, rekao je nedavno Džoker.

Kažu da je nekada statistika kao bikini, ali ovde brojke sigurno ne lažu. Nikola je gromada za tim iz Denvera ove sezone i niko mu ne može ni prići po učinku u dosadašnjem delu sezone. Prosečno beleži dabl-dabl učinak, što je podatak kojim retko ko može da se pohvali - ravno 20 poena u proseku postiže Jokić uz 10,6 skokova, a tu treba dodati i 7,5 asistencija. Ima ga svuda po terenu, a rivalima samo preostaje da se uhvate za glavu kada lopta dođe u njegove ruke i da se zapitaju - da li će šutirati, asistirati ili ići na skok?

I kada se već znalo da će se naći na Ol-Star utakmici u Šarlotu, iako ništa nije bilo zvanično objavljeno,Jokić je sa smehom i dalje odbijao da poveruje u to. Nije mnogo slavio ni kada je čuo te vesti, iako je društvo pravilo žurku do duboko u noć.

„Ja mislim da je sve to normalno, ne znam čemu toliko slavlje“, izjavio je tada Jokić.

Svakako ove sezone ima statistički boljih igrača od našeg asa - Janis Adetokunbo je neprevaziđen u Milvokiju, dok je Džejms Harden ove sezone nezadovoljan svaki put kada postigne manje od 30 poena. Ali pitanje je da li je njihov uticaj toliko veliki, koliko je Jokićev u Denveru.

Brojke kažu da je Nikola igrač koji prosečno najviše puta dodirne loptu tokom utakmice od svih igrača u ligi. Čak 93 puta lopta dolazi u posed našeg košarkaša, a tokom utakmice on napravi neverovatnih 70 dodavanja u proseku. Njegov imenjak iz Orlanda, Nikola Vučević, smatra u razgovoru za Ekip da Denver ima velike šanse u plej-ofu sa Džokerom.

„On ima neverovatnu inteligenciju i više je nego talentovan. Njegova dodavanja prave pravu zbrku u protivničkoj odbrani, ali isto tako olakšavaju posao njegovim saigračima. Može da uradi sve što je timu neophodno - da šutne, da doda, da skoči... Sve to pravi neverovatan pritisak na protivničku odbranu“, izjavio je crnogorski košarkaš.

Ironično, samo Lebron Džejms može da se meri sa Jokićem kada je u pitanju broj upućenih šuteva ka košu, ali Nikola uspeva da sve lepo izbalansira tokom utakmice. Njegove asistencije nekada stvarno deluju halucinirajuće.

„Nije uvek fokusiran na to da postigne što više poena, već da uposli saigrače i omogući im i da se oni upišu u listu strelaca. To ga izdvaja od ostalih“, dodaje Vučević.

Ove sezone, Nikola je pokazao da je talentovan u još jednom bitnom segmentu - da rešava utakmice u poslednjim desetinkama. Pritisak ne postoji, bitno je samo zamahnuti rukom i lopta će „pocepati“ mrežicu. I trener Denver Nagetsa, Majkl Maloun, kaže da nema dileme oko toga ko će završiti poslednji napad kada se sve lomi.

„Uvek se okrećemo ka Nikoli Jokiću, on je neverovatan. Može da veže na sebe dva ili tri odbrambena igrača i ponovo da pogodi iz teške pozicije. Dobili smo veliki broj neizvesnih utakmica ove sezone i mogu reći da je Nikola bio jedan od ključnih igrača u svakoj od njih. Uvek uradi pravu stvar - postigne koš, iznudi faul ili doda nekome ko je potpuno slobodan“.

Saigrač Monte Moris samo potvrđuje ono što kaže trener - Jokić je glavni i tu nema rasprave.

„Uvek se složimo da je ovo njegov momenat, da nas on može izbaviti iz nezgodne situacije... Gotovo nikada se nismo prevarili, Jokić je čvrst kao stena“, rekao je Moris nakon meča protiv dramatičnog susreta protiv Dalasa pre dve nedelje.

Tada je delovalo da je Luka Dončić „ukrao šou“, ali je Jokić uzvratio u poslednjoj sekundi. Vil Barton je šaljivo izjavio da je Jokić toliko dobar da ne može da promaši i kada hoće.

„Kako je šutnuo, delovalo mi je da ta lopta ide u aut, ali je prošla kroz obruč. Čovek je neverovatan...“

Srbin je posle tog meča izjavio da je to prvi put da rešava meč u poslednjim sekundama. Čudno, kao da je zaboravio na činjenicu da je pre toga samo ove sezone tri puta vadio kamenje iz vatre za Nagetse. Majami, Sakramento i Memfis samo mogu da potvrde ovu priču, jer ti porazi ipak najviše bole.

Majkl Maloun je na kraju uporedio Nikolu Jokića sa Dirkom Novickim i nada se da će sa njim, Nagetsi konačno doći do vrha.

„Jokić je konačno dobio pažnju koju zaslužuje, kako u svojoj zemlji, tako i na međunarodnom planu. Ako Nikola uspe da uradi ono što je Novicki uradio u Dalasu, biće to neverovatno. On ima potencijal da ostane u franšizi u godinama koje dolaze, a mislim da bi ga na kraju puta dočekalo mesto i u Kući slavnih“, zaključio je stručnjak Denvera.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar