"Побиједио сам Мина Рајолу!"

Бивши спортски директор Милана, Масимилијано Мирабели, тврди да ће ући у историју као једини човек који је “победио“ агента, Мина Рајолу.  Човек који је преварио Мина Рајолу као нико никада и оставио га без цента. . . Ево и како. . .  Контроверзни менаџер извисио код продужетка уговора Ђанлуиђија Донаруме.

Фудбал 31.03.2019 | 18:15
"Побиједио сам Мина Рајолу!"
Мирабели је био на функцији у клубу са Сан Сира у тренутку када је суперталентовани голман Ђанлуиђи Донарума потписао актуелни уговор, 2017. године.

Све је прошло са много буке у медијима јер је Рајола тврдио да лако може да нађе нови клуб за младог чувара мреже.

“Обнова Донаруминог уговора је била мајсторски потез. Нисмо платили никакву провизију менаџеру. Последњег дана преговора, срели смо се са његовом породицом и представницима. Рајола је устао и рекао му да не потписује ништа и да би било боље да напусте састанак“, навео је Мирабели.

Ипак, ствари су отишле у другом смеру.

“Како је напустио састанак, тако је Ђиђи узео хемијску оловку и ставио параф. Победио сам Рајолу, неко као он неће бити поново побеђен. Сви су се чудили зашто је Донарума писао свашта по друштвеним мрежама, а потом то брисао. Једноставно је, Рајола га је приморавао да то пише, а ја сам му рекао да обрише“, истакао је Мирабели.

Директорски мандат Масима Мирабелија у Милану је био обележен бомбастичним прелазним роком претпрошлог лета и сагом око продужетка уговора Ђанлуиђија Донаруме. Спортски директор Росонера у време владавине бивших кинеских власника је лакше закључио трансфере гомиле играча вредне око 250.000.000 евра него што је успео да реализује продужетак уговора талентованог голмана.

Мирабели је касније напустио Милан, скупоцени прелазни рок није донео Милану повратак у Лигу шампиона, али плодове тог рада данас убира ново руководство клуба. Мусакио, Кеси, Ромањоли, Биља, Члаханоглу и већина тих појачања су данас стартери Росонера у Гатузовом тиму. Најскупље појачање је био и највећи промашај – Андре Силва. Али и на њему ће Росонери да извуку уложени новац наредног лета.

Ипак, највећи Мирабелијев успех је био блиндирање Донаруме и нови уговор за голмана који је био на ивици да сезону проведе на трибинама и потом као слободан играч напусти клуб. Што је и био план његовог менаџера Мина Рајоле.

Тог лета је недељама владала спауница око Донаруминог уговора у Милану и преговора о продужењу. Највећа кочница је био Донарумин агент Мино Рајола. Он је ногама и рукама копао да младог голмана одведе у Јувентус код својих пријатељала Ањелија и Недведа, а када је Донарума одбио трансфер у Торино, покушавао је да га прода у неки од клубова ван Италије. И био на прагу договора са Пари Сен Жерменом који му је гарантовао масну менаџерску провизију. Најгори сценарио за Рајолу је био да Донарумапоптише нови уговор у Милану. Што се и десило.

Касније је Рајола беснео и кукао како је преварен током преговора и потписа, како је Мирабели кришом избацио фиксну откупну калузулу на којој је он инсистирао и како је клуб изманипулисао Донаруму. Рајоланије бирао речи о Мирабелију етикетирајући га као највећег преваранта с којим је радио.

Скоро две године касније, Мирабели открива шта се заправо дешавало и како је насамарио Рајолу у тим преговорима. Истина је да Мирабели није био поптуно искрен у тој причи, али је суштина да је радио у интересу клуба.

„Донарумин нови уговор је био ремек дело мог посла. На крају нисмо платили ни цент за провизију менаџеру. Рајола нам је на почетку преговра рекао: ’Нисам пристао на продућетак уговора док је у клубу био мој пријатељ Галијани, не видим зашто бих пристао с тобом и кинеским бизнисменима о којима не знам ништа’. Последњег дана преговора, састали смо се с његовом породицом и заступницима. Рајоли је прекипело и рекао је ’Идемо Ђиђо, не потписуј ништа’. Чим је изашао из канцеларије, Ђиђо је узео оловку и потписао. Победио сам Рајолу како га никад нико није победио. И не видим да ће га опет неко тако победити. Осим ако опет не налети на мене...“

Мирабели је том приликом Донаруми потурио уговор у којем није било ни цента провизије за Рајолу, нити фикнсе откупне калкузуле од 60.000.000 евра којој се Рајола надао за следеће лето. Играч је на крају добио уговор вредан 6.000.000 евра какав није имао нико у клубу и који је у том тренутку био међу пет највећих у Серији А.

Тог лета је Донарума сам својим понашањем доливао уље на ватру чудним објавама на друштвеним мрежама.

„Сви су се питали зашто Донарума пише објаве на друштвеним мрежама, а онда их убрзо брише. Једноставно је: Рајола га је терао да их напише, ја сам га потом терао да их обрише. Рајола је унајмио авион и послао Ђиђа на одмор на Ибицу само да га склони од нас и да време истекне. Ипак, успели смо.“

Мирабели је данас без посла, Леонардо и Малдини боље раде посао који је он радио у Милану и умногоме су унапредили клуб. Ипак, и поред свих неуспеха и лоших потеза које је повукао, Мирабели је наследницима оставио много чистију ситуацију са Донарумом и можда и будућег капитена клуба.

Донарума има уговор до 2021. године и актуелна управа већ ради на његовом продужетку како не би дошла у сличну ситуацију. Нуде му повишицу на 7.000.000 евра до 2024. године уз бонусе, Рајола тражи 9.000.000. Преговори тек треба да почну, али макар Милан има довољно времена. А Донарума је још више везан за клуб него пре две године. Могао би да крене стопама Паола Малдинија и да цео живот остане у клубу. А за његовог менаџера би то била најгора опција...

Ипак, за Рајолу не треба бринути. Иако од трансфера омиљеног клијента Златана Ибрахимовића више неће наплаћивати провизије јер је Швеђанин на крају каријере, ухватио је нове „златне коке“. Рајола поред стандардних клијената Погбе, Мхитарјана, Вератија, Матуидија, има и младиће попут Де Лихта, Кена, Лозана, Клајверта од којих ће тек да наплаћује масне провизије. 

Извор: моззартспорт/Б92

ФОТО: реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар