Крај саге - Солскјер потписао!

Манчестер Јунајтед је коначно преломио – Оле Гунар Солскјер је постављен на функцију трајног тренера прве екипе и потписао је трогодишњи уговор.  Потписано: Манчестер јунајтед ИМА менаџера! Оле Гунар Солскјер предводиће "црвене ђаволе" до 2022. године.  ЗВАНИЧНО: Олеова ера! Мандат на три године и паре за комплетну реконструкцију! Јунајтед се враћа коренима. . .

Фудбал 28.03.2019 | 19:00
Крај саге - Солскјер потписао!
Норвежанин је на Олд Трафорд стигао у децембру, као привремена замена за Жозеа Муриња, али је сјајним вођењем тима убедио управу клуба у ком је као играч оставио велики траг да му понуде дугорочну сарадњу.

“Ово је посао о коме сам одувек сањао. Ја сам више него одушевљен што сам добио шансу да водим овај клуб. Од првог дана се осећам као код куће. Част је бити играч Манчестер Јунајтеда, а потом и тренер. Последњи месеци су били фантастични“, рекао је Солскјер.

Када је 46-годишњак сео на врелу клупу “Црвених ђавола“, екипа је била шестопласирана, чак 11 бодова далеко од водеће четворке.

Од тада, Јунајтед је изгубио само једну од 13 првенствених утакмица и налази се на свега два поена заостатка за Арсеналом, који је четвртопласирани и заузима позицију која омогућава проходност ка Лиги шампиона.

Тим са Олд Трафорда је ушао у четвртфинале елитног фудбалског клупског европског тракмичења први пут од 2014. године, спектакуларним преокретом у дуелу са ПСЖ.

Солскјер је у моменту доласка у Јунајтед већ имао посао, на клупи норвешког Молдеа, са којим је наводно у децембру потписао трогодишњи уговор.

Тада је из табора Молдеа саопштено да је Солскјер “само позајмљен“ Јунајтеду, али та информација више не постоји на званичној интернет презентацији норвешког клуба.

Оле Гунар Соскјер више није вршилац дужности менаџера Манчестер јунајтеда. Клуб са Олд Трафорда саопштио је да је он званично први тренер екипе након што су потписали трогодишњи уговор.

Бивши фудбалер Јунајтеда вратио се у клуб прошлог децембра као привремено решење до краја сезоне, услед отказа Жозеу Мурињу, после чега је одличним резултатима задобио велико поверење и парафирао сарадњу до 2022.

"Од првог дана када сам дошао осећам се као код куће, Јунајтед је посебан клуб. Част ми је што сам био играч и сада што сам менаџер. Последњих пет месеци су били фантастично искуство, ово је посао о коме сам сањао", рекао је Солскјер.

Солскјер је по доласку на клупу у Јунајтеда одмах везао осам победа, потпуно је подигао екипу и вратио је у борбу за место у Лиги шампиона, али и у осмини финала елитног такмичења приредио велико изненађење када је избацио Пари сен Жермен тријумфом у Паризу 3:1, након пораза у Манчестеру (2:0).

Јунајтед је на 19 утакмица под вођством Солскера остварио 14 победа, уз три пораза и два ремија.

Солскјер је оставио дубок траг као играч у дресу "ђавола". Наступао је за тај клуб од 1996. до 2007. године, односно окончања каријере.

Уписао је укупно 366 наступа у свим такмичењима и постигао 126 голова.

Са Манчестер јунајтедом освојио је и пехар Лиге шампиона 1999. године, као и шест трофеја у Премијер лиги, по два ФА купа и Комјунити шилда и пехар Интернационалног купа.

Тренерску каријеру почео је водећи резервни тим Јунајтеда, а потом је радио два пута у Молдеу и у Кардифу.

Коцка је бачена! Директор Ед Вудворд опекао се када је у потрази за харизмом каква је красла сер Алекса Фергусона посегнуо за доказаним именима попут Луја ван Гала и Жозеа Муриња, није прошао ни експеримент са Дејвидом Мојесом и сада је проценио да Манчестер јунајтеду ипак треба мало јунајтедовских гена. Оле Гунар Солскјер је за ових неколико месеци на Олд Трафорду доказао – или боље рећи подсетио? – да је рођени шампион и сада је и званично промовисан у сталног шефа струке манчестерског гиганта!

На клупском сајту је и званично објављено: Солскјер је потписао уговор до 2022! Сасвим логичан расплет после 14 победа и два ремија у 19 првих утакмица на Театру снова. Откако је Солскјер преузео диригентску палицу на Олд Трафорду нико други у Премијер лиги није узео више бодова.

“Од првог дана се осећам као код куће у овом посебном клубу… Ових неколико последњих месеци су били фантастично искуство. Ово је посао о ком сам увек сањао и више сам него узбуђен што ћу имати прилику да на дужи период водим овај клуб и надам се испоручим успехе какве наши невероватни навијачи заслужују”, рекао је Солскјер, који је функцију ватрогасца у јунајтеду задужио у децембру, након што је Мурињо отпуштен.

Сам Вудворд хвали Солскјерово искуство, повезаност са културом клуба, жељом да у ватру гурне младе играче… И ту долазимо до можда и најзанимљивијег дела, јер свакако је да ће именовање на место сталног шефа струке подићи Олеов значај кад се буде говорило о појачањима, а баш данас острвски медији су на киоске изашли са бројним спекулацијама о потенцијалним трансфер метама.

Она најраспрострањенија говори о томе да се Јунајтед намерио на тројицу енглеских репрезентативаца. Први је 21-годишњи десни бек Кристал Паласа Арон Ван-Бисака, који је додуше до сада наступао само за У21 селекцију гордог Албиона, други је Деклан Рајс (класа 1999), новопечени члан А тима Енглеске који у Вест Хему крпи и као штопер и као задњи везни, а трећи ко други него Џејдон Санчо, тренутно највреднији играч Бундеслиге, приде Јунајтед још слађи не зато што би дошао из Борусије Дортмунд, већ зато што је некада носио дрес љутог градског ривала Манчестер Ситија.

Жеља је и Лестеров Хари Мегвајер, али само ако неко од Јунајтедових штопера оде на лето. За ову четворицу играча Јунајтед је, пише Сан, спреман да издвоји 245.000.000 евра, мада је питање да ли ће то бити довољно, јер примера ради Лестер уопште не жели да продаје Мегвајера.

Локални Манчестер Ивнинг Њуз наводи да је управа клуба спремна и да за правог штопера обори рекорд који је поставио Ливерпул довођењем Вирџила ван Дајка (84.000.000 евра), али такав би рецимо био Реалов Рафаел Варан, који је ипак изван домета. Помиње се од раније Наполијев Калиду Кулибали, па Интеров Милан Шкрињар, Јоаким Андерсен из Сампдорије... Ниједна од тих иностраних куповина тренутно не изгледа тако реална.

Иста је ситуација и са Геретом Бејлом, који је више нека давнашња жеља навијача колико истинска опција пошто Велшанин у Мадриду има гигантску плату, а не баш и томе сразмеран учинак. Калум Хадсон-Одои је ближи Минхену но Манчестеру.

Што се тиче одлазака, Маркос Рохо (пробано већ више пута, али не иде) и Ерик Баји (скоро па заборављен у Јунајтеду) већ су редовни у тим спекулацијама, Солскјер није одушевљен Алексисом Санчезом, а он је најплаћенији играч у тиму, Хуан Мата остаје без уговора и могао би да оде како би неком млађем офанзивцу ослободио место. Матеро Дармијан извесно иде, као и Антонио Валенсија, док је велика недоумица шта ће бити са Андером Ерером. На Олд Трафорду се надају да би омалени Баск могао ипак да остане.

И за крај: Солскјер ће на Олд Трафорду зарађивати 8.000.000 евра годишње. Са таквом платом грешке се не толеришу.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар