Kraj sage - Solskjer potpisao!

Mančester Junajted je konačno prelomio – Ole Gunar Solskjer je postavljen na funkciju trajnog trenera prve ekipe i potpisao je trogodišnji ugovor.  Potpisano: Mančester junajted IMA menadžera! Ole Gunar Solskjer predvodiće "crvene đavole" do 2022. godine.  ZVANIČNO: Oleova era! Mandat na tri godine i pare za kompletnu rekonstrukciju! Junajted se vraća korenima. . .

Fudbal 28.03.2019 | 19:00
Kraj sage - Solskjer potpisao!
Norvežanin je na Old Traford stigao u decembru, kao privremena zamena za Žozea Murinja, ali je sjajnim vođenjem tima ubedio upravu kluba u kom je kao igrač ostavio veliki trag da mu ponude dugoročnu saradnju.

“Ovo je posao o kome sam oduvek sanjao. Ja sam više nego oduševljen što sam dobio šansu da vodim ovaj klub. Od prvog dana se osećam kao kod kuće. Čast je biti igrač Mančester Junajteda, a potom i trener. Poslednji meseci su bili fantastični“, rekao je Solskjer.

Kada je 46-godišnjak seo na vrelu klupu “Crvenih đavola“, ekipa je bila šestoplasirana, čak 11 bodova daleko od vodeće četvorke.

Od tada, Junajted je izgubio samo jednu od 13 prvenstvenih utakmica i nalazi se na svega dva poena zaostatka za Arsenalom, koji je četvrtoplasirani i zauzima poziciju koja omogućava prohodnost ka Ligi šampiona.

Tim sa Old Traforda je ušao u četvrtfinale elitnog fudbalskog klupskog evropskog trakmičenja prvi put od 2014. godine, spektakularnim preokretom u duelu sa PSŽ.

Solskjer je u momentu dolaska u Junajted već imao posao, na klupi norveškog Moldea, sa kojim je navodno u decembru potpisao trogodišnji ugovor.

Tada je iz tabora Moldea saopšteno da je Solskjer “samo pozajmljen“ Junajtedu, ali ta informacija više ne postoji na zvaničnoj internet prezentaciji norveškog kluba.

Ole Gunar Soskjer više nije vršilac dužnosti menadžera Mančester junajteda. Klub sa Old Traforda saopštio je da je on zvanično prvi trener ekipe nakon što su potpisali trogodišnji ugovor.

Bivši fudbaler Junajteda vratio se u klub prošlog decembra kao privremeno rešenje do kraja sezone, usled otkaza Žozeu Murinju, posle čega je odličnim rezultatima zadobio veliko poverenje i parafirao saradnju do 2022.

"Od prvog dana kada sam došao osećam se kao kod kuće, Junajted je poseban klub. Čast mi je što sam bio igrač i sada što sam menadžer. Poslednjih pet meseci su bili fantastično iskustvo, ovo je posao o kome sam sanjao", rekao je Solskjer.

Solskjer je po dolasku na klupu u Junajteda odmah vezao osam pobeda, potpuno je podigao ekipu i vratio je u borbu za mesto u Ligi šampiona, ali i u osmini finala elitnog takmičenja priredio veliko iznenađenje kada je izbacio Pari sen Žermen trijumfom u Parizu 3:1, nakon poraza u Mančesteru (2:0).

Junajted je na 19 utakmica pod vođstvom Solskera ostvario 14 pobeda, uz tri poraza i dva remija.

Solskjer je ostavio dubok trag kao igrač u dresu "đavola". Nastupao je za taj klub od 1996. do 2007. godine, odnosno okončanja karijere.

Upisao je ukupno 366 nastupa u svim takmičenjima i postigao 126 golova.

Sa Mančester junajtedom osvojio je i pehar Lige šampiona 1999. godine, kao i šest trofeja u Premijer ligi, po dva FA kupa i Komjuniti šilda i pehar Internacionalnog kupa.

Trenersku karijeru počeo je vodeći rezervni tim Junajteda, a potom je radio dva puta u Moldeu i u Kardifu.

Kocka je bačena! Direktor Ed Vudvord opekao se kada je u potrazi za harizmom kakva je krasla ser Aleksa Fergusona posegnuo za dokazanim imenima poput Luja van Gala i Žozea Murinja, nije prošao ni eksperiment sa Dejvidom Mojesom i sada je procenio da Mančester junajtedu ipak treba malo junajtedovskih gena. Ole Gunar Solskjer je za ovih nekoliko meseci na Old Trafordu dokazao – ili bolje reći podsetio? – da je rođeni šampion i sada je i zvanično promovisan u stalnog šefa struke mančesterskog giganta!

Na klupskom sajtu je i zvanično objavljeno: Solskjer je potpisao ugovor do 2022! Sasvim logičan rasplet posle 14 pobeda i dva remija u 19 prvih utakmica na Teatru snova. Otkako je Solskjer preuzeo dirigentsku palicu na Old Trafordu niko drugi u Premijer ligi nije uzeo više bodova.

“Od prvog dana se osećam kao kod kuće u ovom posebnom klubu… Ovih nekoliko poslednjih meseci su bili fantastično iskustvo. Ovo je posao o kom sam uvek sanjao i više sam nego uzbuđen što ću imati priliku da na duži period vodim ovaj klub i nadam se isporučim uspehe kakve naši neverovatni navijači zaslužuju”, rekao je Solskjer, koji je funkciju vatrogasca u junajtedu zadužio u decembru, nakon što je Murinjo otpušten.

Sam Vudvord hvali Solskjerovo iskustvo, povezanost sa kulturom kluba, željom da u vatru gurne mlade igrače… I tu dolazimo do možda i najzanimljivijeg dela, jer svakako je da će imenovanje na mesto stalnog šefa struke podići Oleov značaj kad se bude govorilo o pojačanjima, a baš danas ostrvski mediji su na kioske izašli sa brojnim spekulacijama o potencijalnim transfer metama.

Ona najrasprostranjenija govori o tome da se Junajted namerio na trojicu engleskih reprezentativaca. Prvi je 21-godišnji desni bek Kristal Palasa Aron Van-Bisaka, koji je doduše do sada nastupao samo za U21 selekciju gordog Albiona, drugi je Deklan Rajs (klasa 1999), novopečeni član A tima Engleske koji u Vest Hemu krpi i kao štoper i kao zadnji vezni, a treći ko drugi nego Džejdon Sančo, trenutno najvredniji igrač Bundeslige, pride Junajted još slađi ne zato što bi došao iz Borusije Dortmund, već zato što je nekada nosio dres ljutog gradskog rivala Mančester Sitija.

Želja je i Lesterov Hari Megvajer, ali samo ako neko od Junajtedovih štopera ode na leto. Za ovu četvoricu igrača Junajted je, piše San, spreman da izdvoji 245.000.000 evra, mada je pitanje da li će to biti dovoljno, jer primera radi Lester uopšte ne želi da prodaje Megvajera.

Lokalni Mančester Ivning Njuz navodi da je uprava kluba spremna i da za pravog štopera obori rekord koji je postavio Liverpul dovođenjem Virdžila van Dajka (84.000.000 evra), ali takav bi recimo bio Realov Rafael Varan, koji je ipak izvan dometa. Pominje se od ranije Napolijev Kalidu Kulibali, pa Interov Milan Škrinjar, Joakim Andersen iz Sampdorije... Nijedna od tih inostranih kupovina trenutno ne izgleda tako realna.

Ista je situacija i sa Geretom Bejlom, koji je više neka davnašnja želja navijača koliko istinska opcija pošto Velšanin u Madridu ima gigantsku platu, a ne baš i tome srazmeran učinak. Kalum Hadson-Odoi je bliži Minhenu no Mančesteru.

Što se tiče odlazaka, Markos Roho (probano već više puta, ali ne ide) i Erik Baji (skoro pa zaboravljen u Junajtedu) već su redovni u tim spekulacijama, Solskjer nije oduševljen Aleksisom Sančezom, a on je najplaćeniji igrač u timu, Huan Mata ostaje bez ugovora i mogao bi da ode kako bi nekom mlađem ofanzivcu oslobodio mesto. Matero Darmijan izvesno ide, kao i Antonio Valensija, dok je velika nedoumica šta će biti sa Anderom Ererom. Na Old Trafordu se nadaju da bi omaleni Bask mogao ipak da ostane.

I za kraj: Solskjer će na Old Trafordu zarađivati 8.000.000 evra godišnje. Sa takvom platom greške se ne tolerišu.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar