Зашто толико волимо Грчку?

Адути грчког туризма су гостопримство, пријатељски однос становника, смештај, безбедност, гастрономија, док на много чему другом, а битном за задовољство гостију, треба порадити - закључак је анкете и истраживања Института Удружења грчких туристичких предузећа (ИНСЕТЕ).

Путовања 28.03.2019 | 09:55
Зашто толико волимо Грчку?
Институт је обавио истраживање у сарадњи са специјализованом међународном аналитичком службом ТРАВЕЛСАТ, која обухвата типизирано анкетирање у 25 водећих туристичких земаља света.

Данас објављеним резултатима истраживања које су пренели атински медији, Грчка је упоређена са просечним вредностима групе "Јужна Европа" која, уз њу, обухвата Шпанију, Португалију, Италију, Малту, Турску и Хрватску.

Утврђено је да у тој групи Грчка "значајно заостаје" за туристичким конкурентима по чистоћи туристичких дестинација, по информисању гостију и ознакама битним за туристе, заостаје и због "анархичног урбанизма" - како Грци називају "дивљу градњу", као и по квалитету јавног превоза, по стању путева и по "понуди искуства на археолошким налазиштима".

На страни грчке понуде је и оцена гостију о "добром односу квалитета и цена" услуге, а нарочито по похвалама разноврсности понуђене исхране.

У поређењу са просеком групе земаља "Јужна Европа", Грчка предњачи по "испуњавању очекивања" гостију (индекс 207 у односу на индекс групе 188, док је максимални могућ индекс 500), али заостаје по одговорима на питање гостима да ли би поново дошли (36 одсто у односу на 46 одсто што је просек групе).

Посебно поглавље истраживања је "Искуство с плаже", где је Грчка изнад просека конкурената по лепоти купалишта (индекс 267 према просечних 237 групе, док је максимални могућ индекс 500) и разноврсности плажа (203 према 174 групе, а максимални могућ индекс је 500), као и по безбедности пливања у мору (219 према индексу групе 177, док је максимум 500), али је по чистоћи плажа знатно испод конкурената (индекс 149 према 183 од 500 могућих).

Грчка је добила позитивну оцену за "класичан производ туризма културе" - споменици и знаменитости, али јој недостаје разноврсност и специјализација понуде: на пример византијски, новији и савремени период грчке културе, а нема ни савремених електронских и других начина помоћи посетиоцу.

У поређењу с конкурентима, Грчка каска и по изгледу својих градова, ширини трговинске понуде (схоппинг) и по врстама разоноде које нуди гостима, утврђено је истраживањем.

Б 92
фото:интерент

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

грцка дивота

28.03.2019 22:29

требали бих ако планирамо сви ици у грцку на љетовање а сто висе обилазити ц.гору јер својим понасањем њихове власти ,не народа,нису заслузили да им оставимо ни марку. А има толико разлога да их сад не навидим

ОДГОВОРИТЕ