Нема распуштања скупштина

Иако су прошла три мјесеца од неуспјелог референдума у општини Рудо, те скоро мјесец дана од неуспјелог опозива начелника општине Теслић, ниједан локални парламент у поменуте двије општине до сада није распуштен и питање је да ли ће се то уопште десити.  

Република Српска 28.03.2019 | 07:44
Нема распуштања скупштина
Оба начелника у ове двије општине, Рато Рајак и Милан Миличевић, након што је већина грађана на референдуму подржала њихов останак на функцијама поднијела су иницијативе за распуштање локалне скупштине, али до данас у Народну скупштину Српске није стигао никаква приједлог Владе РС у вези овог питања.

Миличевић је за Српскаинфо потврдио да је 21. марта упутио Министарству управе и локалне самоуправе иницијативу за распуштање локалног парламента, али да до данас није добио никакав конкретан одговор. Он је подсјетио да Закон о локалној управи и самоуправи прописује да је неуспјели опозив начелника један од услова да се у Народној скупштини РС, на приједлог Владе РС, расправља о распуштању локалног парламента.

– Бојим се да ће се то отегнути у недоглед. Имао сам прилику раније да разговарам са начелником Рајаком, који је поприлично збуњен око цијеле те процедуре за распуштање локалног парламента, јер и његову иницијативу развлаче већ три месеца. Видјећемо како ће проћи моја иницијатива – истиче Миличевић.

Он сматра да је Закон о локалној управи и самоуправи осмишљен тако да се направе компликације и да се читава процедура око распуштања скупштине општине продужи док год то некоме одговара без обзира о којој локалној заједници да је ријеч.

– Иначе, сама та ставка која је унесена у Закон о локалној самоуправи, а која се односи на могућност распуштања локалног парламента ако не успије опозив начелника, на крају може да остане само мртво слово на папиру, уколико то неко жели – истиче Миличевић. 

Сматра да би било логично да се по аутоматизму распусти локална скупштина у случају неуспјелог опозива.

Миличевић истиче да је сама процедура око распуштања скупштине општине апсурдна јер се, између осталог, тражи да скупштина општине усвоји извештај Комисије о спроведеном поступку за опозив и достави Републичкој изборној комисији.

– Апсурдно је да скупштина која треба бити распуштена усваја извјештај. Шта ако га не усвоје? Да ли то значи да падају резултати референдума у воду? Логично би било да се скупштини подноси информација о проведеном референдуму, а не извјештај, јер се о извјештају гласа, а информација се прима к знању – додаје Миличевић.

Из Министарства управе и локалне самоуправе РС смо добили штур одговор како су запримили иницијативу начелника Миличевића, те су нам објаснили процедуру у ком случају се скупштина може распустити.

– Када буду завршене наведене процедуре, јавност ће бити благовремено информисана – навели су на крају дописа.

 (Српскаинфо)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Упсала!

28.03.2019 06:55

Ко задњи изадје нека угаси свјетло!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закони

28.03.2019 08:29

Владавина права.

Name

ре

28.03.2019 14:06

Само тотална будала мозе остати овде у РС. Бјезати и не освртати се.

Name

Ниста од тога

28.03.2019 07:12

Посто влада одлуцује о (не)распустању скупстине,а знајуци ко ,,сједи" тамо од тога посла сигурно нема ниста,а и онако би био непотребан тросак за градјане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

28.03.2019 07:47

Ајд богати ускоро ће свакако локални итбори па нека бира свако себи како хоће. Мостар је годинама без избора и никакве разлике нема у односу на ове гдје редовно бирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиранија

28.03.2019 07:49

Иживљавање и спрдање са вољом народа невиђено...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

28.03.2019 07:49

Циркус...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања ЛУка

28.03.2019 08:16

Бурлин Циркус и даље у вашем мјесту.

Name

РАСПУЋИН

28.03.2019 12:43

Српску су стварали Најбољи, а Владају Најгори. Кажу увјек може горе , лично мислим да од ових нема горих.Ову Репрензетацију манипулатора памтити ће и они који данас рођени.Мојсије појави се у Бањој Луци и поведи нас из Гета.

Name

Станоје

28.03.2019 08:16

Недај се Милићећу проклетом и криминализованом СНСДу који ће сигурно урушири темеље Р Србске .Нису је они ни стварали штаје радио тада челник СНСДа знамо даје био једино велики ратни профитер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каламандааа

28.03.2019 14:47

Јадно и неправедно да Влада одлучује о томе.То је питање сто посто питање локалне заједнице.Па ако ово није диктатура и аутократија онда шта је.

ОДГОВОРИТЕ