Nema raspuštanja skupština

Iako su prošla tri mjeseca od neuspjelog referenduma u opštini Rudo, te skoro mjesec dana od neuspjelog opoziva načelnika opštine Teslić, nijedan lokalni parlament u pomenute dvije opštine do sada nije raspušten i pitanje je da li će se to uopšte desiti.  

Republika Srpska 28.03.2019 | 07:44
Nema raspuštanja skupština
Oba načelnika u ove dvije opštine, Rato Rajak i Milan Miličević, nakon što je većina građana na referendumu podržala njihov ostanak na funkcijama podnijela su inicijative za raspuštanje lokalne skupštine, ali do danas u Narodnu skupštinu Srpske nije stigao nikakva prijedlog Vlade RS u vezi ovog pitanja.

Miličević je za Srpskainfo potvrdio da je 21. marta uputio Ministarstvu uprave i lokalne samouprave inicijativu za raspuštanje lokalnog parlamenta, ali da do danas nije dobio nikakav konkretan odgovor. On je podsjetio da Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi propisuje da je neuspjeli opoziv načelnika jedan od uslova da se u Narodnoj skupštini RS, na prijedlog Vlade RS, raspravlja o raspuštanju lokalnog parlamenta.

– Bojim se da će se to otegnuti u nedogled. Imao sam priliku ranije da razgovaram sa načelnikom Rajakom, koji je poprilično zbunjen oko cijele te procedure za raspuštanje lokalnog parlamenta, jer i njegovu inicijativu razvlače već tri meseca. Vidjećemo kako će proći moja inicijativa – ističe Miličević.

On smatra da je Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi osmišljen tako da se naprave komplikacije i da se čitava procedura oko raspuštanja skupštine opštine produži dok god to nekome odgovara bez obzira o kojoj lokalnoj zajednici da je riječ.

– Inače, sama ta stavka koja je unesena u Zakon o lokalnoj samoupravi, a koja se odnosi na mogućnost raspuštanja lokalnog parlamenta ako ne uspije opoziv načelnika, na kraju može da ostane samo mrtvo slovo na papiru, ukoliko to neko želi – ističe Miličević. 

Smatra da bi bilo logično da se po automatizmu raspusti lokalna skupština u slučaju neuspjelog opoziva.

Miličević ističe da je sama procedura oko raspuštanja skupštine opštine apsurdna jer se, između ostalog, traži da skupština opštine usvoji izveštaj Komisije o sprovedenom postupku za opoziv i dostavi Republičkoj izbornoj komisiji.

– Apsurdno je da skupština koja treba biti raspuštena usvaja izvještaj. Šta ako ga ne usvoje? Da li to znači da padaju rezultati referenduma u vodu? Logično bi bilo da se skupštini podnosi informacija o provedenom referendumu, a ne izvještaj, jer se o izvještaju glasa, a informacija se prima k znanju – dodaje Miličević.

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS smo dobili štur odgovor kako su zaprimili inicijativu načelnika Miličevića, te su nam objasnili proceduru u kom slučaju se skupština može raspustiti.

– Kada budu završene navedene procedure, javnost će biti blagovremeno informisana – naveli su na kraju dopisa.

 (Srpskainfo)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Upsala!

28.03.2019 06:55

Ko zadnji izadje neka ugasi svjetlo!

ODGOVORITE
Name

Zakoni

28.03.2019 08:29

Vladavina prava.

Name

re

28.03.2019 14:06

Samo totalna budala moze ostati ovde u RS. Bjezati i ne osvrtati se.

Name

Nista od toga

28.03.2019 07:12

Posto vlada odlucuje o (ne)raspustanju skupstine,a znajuci ko ,,sjedi" tamo od toga posla sigurno nema nista,a i onako bi bio nepotreban trosak za gradjane.

ODGOVORITE
Name

Е

28.03.2019 07:47

Ајд богати ускоро ће свакако локални итбори па нека бира свако себи како хоће. Мостар је годинама без избора и никакве разлике нема у односу на ове гдје редовно бирају.

ODGOVORITE
Name

Tiranija

28.03.2019 07:49

Iživljavanje i sprdanje sa voljom naroda neviđeno...

ODGOVORITE
Name

Миле

28.03.2019 07:49

Циркус...

ODGOVORITE
Name

Banja LUka

28.03.2019 08:16

Burlin Cirkus i dalje u vašem mjestu.

Name

RASPUĆIN

28.03.2019 12:43

Srpsku su stvarali Najbolji, a Vladaju Najgori. Kažu uvjek može gore , lično mislim da od ovih nema gorih.Ovu Reprenzetaciju manipulatora pamtiti će i oni koji danas rođeni.Mojsije pojavi se u Banjoj Luci i povedi nas iz Geta.

Name

Stanoje

28.03.2019 08:16

Nedaj se Milićeću prokletom i kriminalizovanom SNSDu koji će sigurno uruširi temelje R Srbske .Nisu je oni ni stvarali štaje radio tada čelnik SNSDa znamo daje bio jedino veliki ratni profiter

ODGOVORITE
Name

Kalamandaaa

28.03.2019 14:47

Jadno i nepravedno da Vlada odlučuje o tome.To je pitanje sto posto pitanje lokalne zajednice.Pa ako ovo nije diktatura i autokratija onda šta je.

ODGOVORITE