Ово су најгори угљени хидрати

Угљени хидрати су важан део здраве исхране. Они мозгу дају енергије, и телу су потребни да би функционисало нормално. Уз то, неки угљени хидрати садрже и доста влакана и нутријената који су важни са здраву исхрану. Ипак, постоје и неки угљени хидрати који баш и нису нутритивни.

Здравље 27.03.2019 | 15:07
Ово су најгори угљени хидрати
Није страшно ако их понекад и поједете, али би требало да их избегавате јер не садрже нутријенте, а доводе до наглих промена нивоа шећера у крви.

Нутриционисткиња Елизабет Ен Шо открива који су то најгори угљени хидрате и шта би требало да избегавате.

Плочице од риже

Иако их многи сматрају дијеталним, плочице од риже су заправо само празне калорије које вас неће заситити. У једној плочици се налази око 17 грама угљених хидрата, што уопште није мало.

"Замените их једним тостом од интегралног хлеба и унећете више влакана, сличне угљене хидрате, али ћете бити и ситији", саветује нутриционисткиња.

Бели пиринач

Можда има сјајан укус, али због процеса обраде му недостаје влакана. У четвртини шоље пиринча има око 36 грама угљених хидрата, због чега је боље да га замените киноом, која има више протеина и влакана и скоро десет грама угљених хидрата мање.

Овсене пахуљице

Чак и "здраве" овсене пахуљице садрже доста шећера, због чега би било паметно да прво прочитате декларацију. У три четвртине шоље ових пахуљица налази се око 22 грама угљених хидртата, тврди нутриционисткиња.

"Замените их шољом пахуљица од целих житарица, које садрже више влакана и здравих масти које помажу у снижавају холестерола."

Бели хлеб

Када поједете једно парче белог хлеба унели сте око 31 грам угљених хидрата, објашњава Шо, а рафинисани су, тако да немају никаквих нутријената.

"Замените хлебом од житарица и семенки да бисте унели више протеина, влакана и здравих омега масти", саветује нутриционисткиња.

Пецива

Пецива су обично врло богата угљеним хидратима и у просеку их садрже колико и четири парчета хлеба (око 66 грама угљених хидрата), а најчешће су и рафинисани, што значи да не садрже здрава влакна, објашњава нутриционисткиња Кејли Проктор.

Сокови

Чаша незаслађеног сока од јабуке садржи око 48 грама угљених хидрата, што људи уопште не очекују, пошто се ради о течности. Нутриционисти зато саветују да избегавате сокове, већ да се држите воде и лимунаде.

Воћни јогурт

Јогурт је сјајан, ако не садржи шећер и адитиве. У јогурту се природно налазе шећери и угљени хидрати, али ако узмете неки са укусом, унећете око 45 грама угљених хидрата.

Боља опција је да у "обичан" јогурт сами додате воће.

Енергетске чоколадице

У просеку, једна оваква чоколадица садржи око 45 грама угљених хидрата, што је понекад сасвим у реду када вам треба брзо подизање енергије, али не би требало да то буде ваша свакодневна грицкалица.

Оно што није добро јесте да овакве чоколадице често садрже додате шећере и сирупе, па је најбоље да проверите декларацију, преноси Мондо.

Газирани напици

Опет, није страшно ако их понекад попијете, али знајте да су пуни обрађених састојака и угљених хидрата који нису добри за вас, упозорава нутриционисткиња Меги Михалчик. У једној мањој лименци налази се и по 40 грама угљених хидрата, плус додати шећери.

Меги Михалчик саветује да уместо тога пијете минералну воду са укусом воћа или комбуху.

Кексићи

"Већина кексића направљена је од белог брашна, додатих шећера и уља, што их чини празним угљеним хидратима", каже Меги Михалчик. "Плус, нема шансе да поједете само један!"

Када вам се једе нешто те врсте, саветује се да тражите кексиће који барем садрже орашасте плодове или семенке.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар