Директор: ''Па не дајем ја плату''!

Док се Република Српска задужује милионе марака како би се смањио број радника у „Жељезницама Републике Српске“, предузеће чува радна мјеста и онима који не долазе на посао.   „Па не дајем ја плату, нисам ја ни власник предузећа“, ријечи су једног од извршних директора.

Република Српска 27.03.2019 | 14:14
Директор: ''Па не дајем ја плату''!
Почетком прошле године радник „Жељезница Републике Српске“ (ЖРС) Младен Панић је отишао на одслужење једногодишње затворске казне јер је скривио саобраћајну несрећу у којој је погинуо његов друг.

Иако је због дужине казне морао добити отказ, њега је чекао посао када се вратио. У ЖРС никада није стигло обавјештење о казни па су се упосленици у Добоју правили да не знају гдје је њихов колега. Панићев шеф и кум Мирко Остојић лажно је правдао његове недоласке на посао − прихватао је потврде о боловању и давао му годишњи одмор како би оправдао његово вишемјесечно одсуство. Тако је Панић успио задржати и посао и плату.



Република Српска се годинама задужује код међународних кредитора како би ЖРС стао на своје ноге. Значајан дио тог новца је намијењен за отпремнине приликом отпуштања вишка радника, а предузеће истовремено задржава и плаћа раднике који се готово никада не појављују на послу.

Један од њих је и Рајо Шиљак из Источног Сарајева. Он је дуго запослен у ЖРС, али је ријетко на свом радном мјесту у Добоју. Његови претпостављени нису могли са сигурношћу објаснити новинарки Центра за истраживачко новинарство (ЦИН) шта он тачно ради и гдје. Иако сви знају да није редован на послу, очекују да ће се проблем ријешити сам од себе – када Шиљак оде у пензију.

У међувремену, он би могао наставити примати плату и мјесечну накнаду за превоз од Источног Сарајева до Добоја гдје га колега/претпостављени свакодневно евидентира као присутног на послу.



Панић – присутан

Двадесетпетогодишњи Младен Панић је прије шест година скривио велику несрећу. На повратку из ноћног изласка изгубио је контролу над возилом у којем је било још деветеро младих људи. Један од њих је тада погинуо.

Окружни суд у Добоју је осудио Панића на годину дана затвора због чега је морао добити отказ. Наиме, према Закону о раду РС, радни однос мора бити прекинут ако је радник осуђен на затворску казну дужу од шест мјесеци, али ЖРС то није учинио у овом случају. Умјесто да Панић у предузеће донесе пресуду, затражио је неплаћено одсуство од годину дана. Пошто му је захтјев одбијен, он је отворио боловање и отишао на служење казне у Источно Сарајево, а његов кум и шеф Мирко Остојић, руководилац Секције за вучу возова у Добоју, помогао му је да сачува радно мјесто. Током боравка у затвору кући је долазио сваки мјесец по неколико дана.

Доктор из Дома здравља у Добоју му је давао боловање па је Панић имао оправдано одсуство са посла за три мјесеца. Управа Дома здравља одбила је ЦИН-у одговорити да ли је доктор који је Панићу дао боловање знао да је он у затвору и на основу чега је упућен на боловање.

Након тога Остојић је Панићу потписао и рјешење за годишњи одмор и нарађене дане из претходне године. Како све скупа није било довољно да покрије боравак у затвору, још два мјесеца га је лажно пријављивао као да је присутан на послу.

Ипак, у разговору за ЦИН је сву одговорност за ове потезе преузео Ново Панић, Младенов отац и Остојићев надређени. Он је директор Сектора за вучу возова који руководи свим радним јединицама које су распоређене по градовима РС.

На питање да ли је знао да је то кршење закона, Панић старији је кратко одговорио новинарки ЦИН-а: „Да“.

Иако су обојица свјесни да су прешли законске границе, кажу да су то урадили како би помогли Младену да отплати дугове у којима се нашао због плаћања одштете за несрећу коју је изазвао прије шест година.

"Ако је тај живот спашен, тог дјетета, да оно у некакав живот са 22 године уђе са теретом од 100 хиљада марака, (…) значи, по мени, вриједи све кршити − и закон и сваки ђаво“, каже Мирко Остојић.

У међувремену, Младен Панић је добио амнестију од Основног суда у Добоју па је уз пријевремени отпуст изашао из затвора након седам и по мјесеци и вратио се на посао. Он није желио причати за ЦИН.



Једночлана комисија

Десетак дана након Младеновог повратка на посао у ЖРС-у су, захваљујући анонимној пријави, сазнали за превару. Покренут је дисциплински поступак, а сектор којим руководи Младенов отац Ново Панић добио је задатак да утврди ко је одговоран и како ће бити кажњен.

Како то није могао учинити сам, Панић је овластио свог замјеника Зорана Васиљевића који је процијенио да је ријеч о „лакшој повреди радне обавезе“.

„Они су тиме одредили ток поступка и исход поступка јер су различите дисциплинске мјере предвиђене за тежу повреду радне обавезе, а различите за лакшу“, објаснио је ЦИН-у адвокат Жељко Рашевић.

О санкцијама за овакав преступ у ЖРС одлучује руководилац па је Панић опет морао овластити некога да то учини умјесто њега. Други замјеник, Предраг Пецикоза, одлучио је да се Остојићу одузме по десет посто од двије плате, а други одговорни, евидентичар Бранко Пашалић, у својој је радној јединици добио писмену опомену. Панићи нису дисциплински одговарали за своје поступке.

Ново Панић и не сматра да је одговоран: „То је као да ја кажем да је одговоран и генерални директор. (…) Ја као директор не морам знати то. Као родитељ морам знати, а не морам ни то знати ако нисмо у добрим односима. Али јесмо у добрим односима, не могу рећи да нисмо“.

ЖРС је овом преваром оштећен за 5.898 КМ, а штету су измирили Остојић, Пашалић и Младен Панић. Сектор за вучу возова, којим руководи Младенов отац, покушао је смањити износ штете на 2.677 марака што није прихваћено.

Вршилац дужности генералног директора ЖРС Зоран Илинчић каже да предузеће тренутно нема начин да строжије санкционише кршење Закона о раду РС у случајевима када накнадно сазна за то.



Сједи и ћути

ЖРС је, према подацима надлежног министарства, 2018. годину закључио са акумулираним губитком од 111,5 милиона марака. За плате и доприносе радника троши око 38 милиона марака годишње.

Представници Синдиката предузећа већ годинама јавно говоре да ЖРС има раднике који не долазе на посао, а примају плату.

„Ако нема новца, онда сносимо терет сви заједно. Нема новца − нема расипања, нема расхода. Ово је за нас класичан расход − да некоме се то може евидентирати, а да не долази“, каже за ЦИН предсједник Самосталног синдиката машиновођа ЖРС-а Симо Цвјетковић.

И неки од бивших и садашњих чланова Управе кажу да је много оваквих случајева.

Драженко Тодоровић је био извршни директор Послова операција и члан Управе до 2015. године. Иако за овај проблем каже да је општепозната ствар, није учинио ништа да га ријеши. „Па не дајем ја плату, нисам ја ни власник предузећа.“

Већински власник предузећа је Република Српска која се задужује како би ово предузеће смањило губитке.

Уз то, Влада РС годишње даје још око 25 милиона КМ за одржавање ЖРС. Власници предузећа бирају Надзорни одбор који именује Управу и Статутом је обавезује да ради у интересу предузећа.



Ново задужење

Република Српска је прошле године узела 100 милиона марака кредита од Свјетске банке како би побољшала финансијску одрживост и реструктурирала ЖРС. Седам милиона марака је предвиђено за смањење броја радника, односно за њихове отпремнине и преквалификације. Влада РС-а и ЖРС ће овај кредит враћати у наредне 32 године.

Један од тројице чланова Управе, в. д. извршног директора Драган Субашић, каже за ЦИН да је запослене тако великог предузећа тешко надзирати. Он није урадио ништа да прекине злоупотребу ни у случају који му је познат. То нису учинили ни његови претходници.

Рајо Шиљак има двадесетак година стажа у ЖРС. Живи у Источном Сарајеву, а радно мјесто му је у Добоју. Он је самостални стручни сарадник у Сектору за вучу возова, а шеф му је Ново Панић.
 
Панић каже да га ријетко виђа, иако редовно евидентира његов долазак на посао. Шиљак у Добој долази у просјеку једном мјесечно и то у зграду Управе, а не на радно мјесто.

Шиљак је прије четири године са бившим генералним директором Драганом Савановићем договорио да буде „човјек за комуникацију“ за ускотрачну пругу у Вишеграду.

„Било ми је потребно и неопходно да имам човјека који ће комуницирати када је у питању ускотрачна пруга са туристичким организацијама и са влашћу локалном”, објаснио је своју одлуку Савановић.

Бивши извршни директор Послова операција Драженко Тодоровић је потписао овлаштење у којем то пише. Међутим, овлаштење није документ којим се у радном праву рјешава распоред радника на друго радно мјесто и оно не може искључити обавезу радника да долази на посао гдје је распоређен уговором о раду, објашњава адвокат Рашевић: „Трајни распореди претпостављају закључење уговора, односно анекса уговора“.

Међутим, Шиљков уговор о раду није промијењен па је Панићев кабинет у Добоју наставио водити евиденцију о његовим (не)доласцима на посао. Тако је до данас.

“Само је остала та администрација што су они водили, али ја сам вамо и знају − зна и Драженко, зна и Савановић”, каже Шиљак. Изричит је да своје послове договара само са извршним и генералним директором.

Док в. д. генералног директора Илинчић вјерује да Шиљак ради у Добоју, не знајући да има задужења и у Вишеграду, в. д. извршног директора Субашић зна да он ријетко долази на посао, али прелази преко тога:

„Понекад вам изађе скупља пита него тепсија па му кажете сједи тамо и ћути, бјежи, пусти ме, јер вам је лакше да му дате ту плату, па без обзира на све, него да му плаћате и превоз од Сарајева до Добоја“.

Међутим, новинарка ЦИН-а је открила да ЖРС ипак плаћа Раји Шиљку и превоз до посла на који не иде. Уз плату од 1.200 марака добија и 150 марака за трошкове пута од Источног Сарајева до Добоја.

У наредних неколико мјесеци испунит ће услове за пензионисање, а Субашић ће сачекати да се проблем ријеши на тај начин: „Ако су га сви све ове године трпили, ово његово, дајте, молим Вас, оставите ме на миру да и ја истрпим ово да се са њим поздравим“.

(ЦИН)

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

РЕ

27.03.2019 13:17

ИМА СВИЈЕТ ПАРА ДАЈЕ КРЕДИТЕ СЕКТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРУКА

27.03.2019 14:17

Не постоји држава са оволико криминалаца у власти и јавним предузећима и установама који за своја недјела никад неће одговарат.Зар новинари треба да откривају криминал.

Name

Успјесни

27.03.2019 14:32

Ово је успјесна фирма која остварује велики профит, 50 милиона зарадили просле године,..није то кредит ако сте помислили, неби ови цасни и препостени људи кредит приказали као добит,...

Name

Бизарно до краја

27.03.2019 15:15

Прочитајте само одговоре ОДГОВОРНИХ Дрскост невидјена ! Јест све тачно, СТО НАМ МОЖЕТЕ? Смију се у лице свима. Став: можете нам само пљунути под прозор.

Name

Мали

27.03.2019 15:42

Продавао се снсд-у док је био у днс-у.

Name

Милан

27.03.2019 16:23

Од цега зараде из будгета ако они и милијон зараде годисње невјерујем вец нераде ниста то су гласацка тијела примају плату гласају и свима добро осим народу нормалном е колико је болесна ова политика

Name

Даре

27.03.2019 16:41

ЖРС никада немогу пословати ма колико у њих уложено кредита. Сувише су у политичким раљама и канџама а основно је да су уситњавањем као и ЖФБиХ доведене у политицко а не профитабилно и логично дјеловање. Но ипак ЖФБиХ успјешно послују.

Name

Лазне дипломе

27.03.2019 16:58

Ново Паниц је својим сколским друговима Зорану Тодоровицу и Дуску Пеулицу дао унапредјење са радног мјеста масиноводја у радна мјеста надзорник локомотива и масински путујуци контролор. Ни један од њих двојице нису били способни да заврсе средњу сколу него су избацени и поклоњен им је 3. степен а онда су они фалсификовали диплому и свједоцанство за 4. разред. То све Ново Паниц зна али му то не смета јер је Дуско Пеулиц тај који за Нову Паница узима паре за унапредјења.

Name

ре Даре

27.03.2019 17:42

Не знм о каквом "уситњавању" говориш, Жељезнице Ф БиХ су једно предузеће, кантони немају надлежност над жељезницом. Дејтонски мировни споразум је предвидио оснивање жељезничких корпорација БиХ, мислим да је то урађено. Ако мислиш да би требало бити једне БХ жељезнице то је данас тешко оствариво, можда је могло некада прије, данас је то немогуће, што би федералне жељезнице преузеле огромне дугове ЖРС, корпорација дозвољава нормално кретање, нема више оног глупог мијењања локомотива, та измјена локомотива је био обични инат ЖРС а види данас ситуације, федералне жељезнице су у куд и камо бољем положају, пуно више раде, добро послују, нема неких посебних проблема, ЖРС су одавно "на апаратима", то је "финансијска црна рупа" која гута десетине милиона марака. 100 милиона дигнути кредита за фирму која је на кољенима, ко ће то вратити и како? боља опција је била стечај, можда се могло некако ревитализовати, распустити вишак радника, редуковати, "стегнути ремен" а не овако кредити за кредите и тако до тоталног краха.

Name

ре.ре.Даре

27.03.2019 23:30

Ствар је једноставна и веома предвидива. ЗРС це након неког времена у стецај, а ЗФБХ це наставити са радом с тим да це вјероватно промијенити назив у ЗБХ.

Name

Рене

28.03.2019 13:15

Сасвим је извесно да це зелезнице бити на нивоу дрзаве. БиХ је додељен нови УИЦ кôд 49. Ево листе: 41 Албаниен 42 Јапан 49 Босниен унд Херзегоwина 51 Полен 52 Булгариен 53 Румäниен 54 Тсцхецхиен

Name

Милорад,војводина

27.03.2019 13:36

драги земљаци,читам много тога из реп.српске.обратите пажњу,свака злоупотреба поверења боде очи и изазива негативне коментаре.поз.за РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.03.2019 14:33

Поздрав и теби из Додиковине.

Name

Јаффа

27.03.2019 13:42

Гласачка машинерија, на терет радника који пуне буџет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.03.2019 14:50

Зар ово није успјесна фирма? Недавно су објавили како имају велику зараду. Није ми јасно ниста.

Name

Јоја

27.03.2019 13:46

све то распустити 25 година сисају дрзаву нуста не раде не производе не превозе .... на село и цувати овце . ја хвала Богу 70 комада имам и јос 200 да имам сву би јагњад продао а ови бједани нека цекају и страјкују за ситну лову

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.03.2019 14:05

Њих 2000 радника и питај бога колико шефова и директора,ццццц па ко би њима плату зарадио

Name

Срки

27.03.2019 13:51

Док у Федерацији на зелезници у наредних месец два повецавају плате за 10- 15% ми тонемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.03.2019 14:36

Ми смо потонули. Федерација има привреду која је за нас Њемацка, имају туризам, омјер страних инвестиција је 85% код њих, итд.итд.итд. Пропаст наса.

Name

ре

27.03.2019 16:13

Најновији примјер из федерације је проширење капацитета у намјенској индустрији, у Коњицу се отвара најмодернији погон за муницију, опрема из Белгије а извоз у 50 држава. нови погон ће упошљавати још најмање 180 радника.

Name

Милос

27.03.2019 17:52

Цуј повецавају знаци јос веца разлика. Па плате у федералаца су сад дупло веце од насих. Цујем да це сад нпр. отпдавник возова у федерацији имати плату око 1500 КМ

Name

Залосни

27.03.2019 23:36

Ми смо на залост пропали толико да нам помоци нема. Једноставно је све унистено, али рекосе нам неки да смо моцни и јаки, да зивимо 4 године дузе, фактицки 113%. Ко год мозе треба бјезати из ове пропале републике, бесмислено је и злонамјерно било ста друго реци људима који су јос увијек овде.

Name

Републикант

28.03.2019 16:20

Када директори на ЖРС не знају да искористе инфраструктуру него само мисле на свој џеп, ЖФ све вози преко наших станица.

Name

Уyy

27.03.2019 13:53

имали.том.криминалу.икад.крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

27.03.2019 14:01

Железнице су огледало државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

27.03.2019 14:02

То је бивши судиј којем је уефа доживотно забранила да суди, шра очекивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

27.03.2019 14:08

Залосно је колико има оваквих слуцајева на ЗРС а тек конкубине које су то је посебна прица,зато фали изврсног особља бебједност је угрозена а прави радници раде и по два посла истовремено ради странацког днс и породицног запосљавања,цитаве породице раде на зељезници кцерке,синови ,снахе ,зене ,сестрици итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шупак

27.03.2019 14:35

Радимо по два и три посла за мизерну плату,док појединци уопште не долазе на посао годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

27.03.2019 14:42

Па наравно да нисте, а како знате узети, ако не знате да радницима треба дати плату? Како знате да се називате директором у том слуцају? Гдје вам је одговормост?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ново

27.03.2019 15:03

Ма затвори и то... Који ће нам. Отимајте милионе као да смо швицарска.... А народ треба да кличе на 30КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.03.2019 23:39

Тај тзв, народ је обицна љигава руља без образа и цасти. Поткупљиве сподобе које су и дозволиле овакву пропаст, не заслузују боље. Који црни народ..

Name

РЕ

27.03.2019 15:11

То је бивши судиј којем је уефа доживотно забранила да суди, шта очекивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељезницар

27.03.2019 15:17

И докле висе да откривамо Америку...ти исти сто су пристали да уцествују у реализацији поновног откривања Америке исти су били исто раде. Мало це их као скинути са позиција и именоваце их за неке струцне сараднике са бољим платама и ајмо у поновно откривање Америке. Тузиластво неце реаговати јер је таквих слуцајева на стотине, нецијих зена, љубавница и слицно. Наставит це именовати људе без искуства и без одговарајуцих диплома на мјеста генералног , изврсних директора па и помоцника генералног директора...али ето имамо забаву до краја седмице у предузецу :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

27.03.2019 15:33

Отац Раје Шиљка,Михајло,прије рата запошлхавао своје комшије на жељезницу по цијени "пар волова" и по томе је био познат!!!Које су то сељачине мало је казати жалост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

27.03.2019 15:51

Ново Паниц као фудбалски судија је дозивотно суспендован од уефе због узимања мита....Узима паре и на зељезници да запосли или унапреди људе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

КУЛА

27.03.2019 16:11

Па ја их знам јос тројицу који су тако исто сацували радна мјеста а били у Затвору.ДАВОР СУБОТИЦ је имао и дузу казну 2 године и сацувао радно мјесто.Дејан је исто имао годину као и овај.И да се зна да прва три мјесеца нису могли долазити никако куци,знаци да је и Доктор продузавао боловање без пацијента.Има њих за робије колико хоцес.Сеф Директор Доктор

ОДГОВОРИТЕ
Name

КПЗ Цоса

27.03.2019 16:14

Проверите И Давор Суботиц и Дејан Трифковиц има их и из Рафинерије Брод и Оптима у Модрици који су били по годину и висе у затвору и вратили се на радна мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колега

28.03.2019 11:19

За васу информацију Дејан Трифковиц је добио неплацено одсуство сто закон допуста и отисао да одслузи своје, а ми колеге смо се солидарисали годину дана да њему скупимо сваки мјесец некакав минималац.

Name

зрс

27.03.2019 17:27

јос мало и гасите свјетла

ОДГОВОРИТЕ
Name

006

27.03.2019 18:35

СВЕ ЈЕ ДНО ДНА. А ЖЕЉЕЗНИЦЕ СУ КАТАСТРОФА ЕВРОПЕ.ДА ИМА ИКАКВОГ ЕВРОПСКОГ ЗАКОНА КОЈИ ВАЖИ ЗА БиХ ИСТЕ СЕКУНДЕ СВЕ НА ОПТПАД

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖРС ЗВ

27.03.2019 20:22

Браво бн.Још када би дошли у Зворник на жељезницу.Па неможете веровати колико злоупотребе и лоповлука,крађе има на малој станици.Нафта цури до Бијељине и околни села исте.Радници у иностранству а дознаке од боловања руководиоц без проблема реализује у поxитивном смислу,наравно када је он пустио.А страна кола не плаћају лежарну све иде на теретжељезнице јер опет руководиоц амнестира.А ништа ту нема ђаба и птице изнад станице све знају па и до лажни диплома и уверења о стручном испиту.Све се зна за миран сан а нормално када се фино заради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

27.03.2019 22:12

Без пуно коментара, вагони ми лице из 70 их година ниста нема ново купљено а само исамо ЗАДУЖИВАЊЕ !!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.03.2019 13:07

Све це то заврсити у старом зељезу и правац зељезара Зеница.