Direktor: ''Pa ne dajem ja platu''!

Dok se Republika Srpska zadužuje milione maraka kako bi se smanjio broj radnika u „Željeznicama Republike Srpske“, preduzeće čuva radna mjesta i onima koji ne dolaze na posao.   „Pa ne dajem ja platu, nisam ja ni vlasnik preduzeća“, riječi su jednog od izvršnih direktora.

Republika Srpska 27.03.2019 | 14:14
Direktor: ''Pa ne dajem ja platu''!
Početkom prošle godine radnik „Željeznica Republike Srpske“ (ŽRS) Mladen Panić je otišao na odsluženje jednogodišnje zatvorske kazne jer je skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo njegov drug.

Iako je zbog dužine kazne morao dobiti otkaz, njega je čekao posao kada se vratio. U ŽRS nikada nije stiglo obavještenje o kazni pa su se uposlenici u Doboju pravili da ne znaju gdje je njihov kolega. Panićev šef i kum Mirko Ostojić lažno je pravdao njegove nedolaske na posao − prihvatao je potvrde o bolovanju i davao mu godišnji odmor kako bi opravdao njegovo višemjesečno odsustvo. Tako je Panić uspio zadržati i posao i platu.



Republika Srpska se godinama zadužuje kod međunarodnih kreditora kako bi ŽRS stao na svoje noge. Značajan dio tog novca je namijenjen za otpremnine prilikom otpuštanja viška radnika, a preduzeće istovremeno zadržava i plaća radnike koji se gotovo nikada ne pojavljuju na poslu.

Jedan od njih je i Rajo Šiljak iz Istočnog Sarajeva. On je dugo zaposlen u ŽRS, ali je rijetko na svom radnom mjestu u Doboju. Njegovi pretpostavljeni nisu mogli sa sigurnošću objasniti novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) šta on tačno radi i gdje. Iako svi znaju da nije redovan na poslu, očekuju da će se problem riješiti sam od sebe – kada Šiljak ode u penziju.

U međuvremenu, on bi mogao nastaviti primati platu i mjesečnu naknadu za prevoz od Istočnog Sarajeva do Doboja gdje ga kolega/pretpostavljeni svakodnevno evidentira kao prisutnog na poslu.



Panić – prisutan

Dvadesetpetogodišnji Mladen Panić je prije šest godina skrivio veliku nesreću. Na povratku iz noćnog izlaska izgubio je kontrolu nad vozilom u kojem je bilo još devetero mladih ljudi. Jedan od njih je tada poginuo.

Okružni sud u Doboju je osudio Panića na godinu dana zatvora zbog čega je morao dobiti otkaz. Naime, prema Zakonu o radu RS, radni odnos mora biti prekinut ako je radnik osuđen na zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci, ali ŽRS to nije učinio u ovom slučaju. Umjesto da Panić u preduzeće donese presudu, zatražio je neplaćeno odsustvo od godinu dana. Pošto mu je zahtjev odbijen, on je otvorio bolovanje i otišao na služenje kazne u Istočno Sarajevo, a njegov kum i šef Mirko Ostojić, rukovodilac Sekcije za vuču vozova u Doboju, pomogao mu je da sačuva radno mjesto. Tokom boravka u zatvoru kući je dolazio svaki mjesec po nekoliko dana.

Doktor iz Doma zdravlja u Doboju mu je davao bolovanje pa je Panić imao opravdano odsustvo sa posla za tri mjeseca. Uprava Doma zdravlja odbila je CIN-u odgovoriti da li je doktor koji je Paniću dao bolovanje znao da je on u zatvoru i na osnovu čega je upućen na bolovanje.

Nakon toga Ostojić je Paniću potpisao i rješenje za godišnji odmor i narađene dane iz prethodne godine. Kako sve skupa nije bilo dovoljno da pokrije boravak u zatvoru, još dva mjeseca ga je lažno prijavljivao kao da je prisutan na poslu.

Ipak, u razgovoru za CIN je svu odgovornost za ove poteze preuzeo Novo Panić, Mladenov otac i Ostojićev nadređeni. On je direktor Sektora za vuču vozova koji rukovodi svim radnim jedinicama koje su raspoređene po gradovima RS.

Na pitanje da li je znao da je to kršenje zakona, Panić stariji je kratko odgovorio novinarki CIN-a: „Da“.

Iako su obojica svjesni da su prešli zakonske granice, kažu da su to uradili kako bi pomogli Mladenu da otplati dugove u kojima se našao zbog plaćanja odštete za nesreću koju je izazvao prije šest godina.

"Ako je taj život spašen, tog djeteta, da ono u nekakav život sa 22 godine uđe sa teretom od 100 hiljada maraka, (…) znači, po meni, vrijedi sve kršiti − i zakon i svaki đavo“, kaže Mirko Ostojić.

U međuvremenu, Mladen Panić je dobio amnestiju od Osnovnog suda u Doboju pa je uz prijevremeni otpust izašao iz zatvora nakon sedam i po mjeseci i vratio se na posao. On nije želio pričati za CIN.



Jednočlana komisija

Desetak dana nakon Mladenovog povratka na posao u ŽRS-u su, zahvaljujući anonimnoj prijavi, saznali za prevaru. Pokrenut je disciplinski postupak, a sektor kojim rukovodi Mladenov otac Novo Panić dobio je zadatak da utvrdi ko je odgovoran i kako će biti kažnjen.

Kako to nije mogao učiniti sam, Panić je ovlastio svog zamjenika Zorana Vasiljevića koji je procijenio da je riječ o „lakšoj povredi radne obaveze“.

„Oni su time odredili tok postupka i ishod postupka jer su različite disciplinske mjere predviđene za težu povredu radne obaveze, a različite za lakšu“, objasnio je CIN-u advokat Željko Rašević.

O sankcijama za ovakav prestup u ŽRS odlučuje rukovodilac pa je Panić opet morao ovlastiti nekoga da to učini umjesto njega. Drugi zamjenik, Predrag Pecikoza, odlučio je da se Ostojiću oduzme po deset posto od dvije plate, a drugi odgovorni, evidentičar Branko Pašalić, u svojoj je radnoj jedinici dobio pismenu opomenu. Panići nisu disciplinski odgovarali za svoje postupke.

Novo Panić i ne smatra da je odgovoran: „To je kao da ja kažem da je odgovoran i generalni direktor. (…) Ja kao direktor ne moram znati to. Kao roditelj moram znati, a ne moram ni to znati ako nismo u dobrim odnosima. Ali jesmo u dobrim odnosima, ne mogu reći da nismo“.

ŽRS je ovom prevarom oštećen za 5.898 KM, a štetu su izmirili Ostojić, Pašalić i Mladen Panić. Sektor za vuču vozova, kojim rukovodi Mladenov otac, pokušao je smanjiti iznos štete na 2.677 maraka što nije prihvaćeno.

Vršilac dužnosti generalnog direktora ŽRS Zoran Ilinčić kaže da preduzeće trenutno nema način da strožije sankcioniše kršenje Zakona o radu RS u slučajevima kada naknadno sazna za to.



Sjedi i ćuti

ŽRS je, prema podacima nadležnog ministarstva, 2018. godinu zaključio sa akumuliranim gubitkom od 111,5 miliona maraka. Za plate i doprinose radnika troši oko 38 miliona maraka godišnje.

Predstavnici Sindikata preduzeća već godinama javno govore da ŽRS ima radnike koji ne dolaze na posao, a primaju platu.

„Ako nema novca, onda snosimo teret svi zajedno. Nema novca − nema rasipanja, nema rashoda. Ovo je za nas klasičan rashod − da nekome se to može evidentirati, a da ne dolazi“, kaže za CIN predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS-a Simo Cvjetković.

I neki od bivših i sadašnjih članova Uprave kažu da je mnogo ovakvih slučajeva.

Draženko Todorović je bio izvršni direktor Poslova operacija i član Uprave do 2015. godine. Iako za ovaj problem kaže da je opštepoznata stvar, nije učinio ništa da ga riješi. „Pa ne dajem ja platu, nisam ja ni vlasnik preduzeća.“

Većinski vlasnik preduzeća je Republika Srpska koja se zadužuje kako bi ovo preduzeće smanjilo gubitke.

Uz to, Vlada RS godišnje daje još oko 25 miliona KM za održavanje ŽRS. Vlasnici preduzeća biraju Nadzorni odbor koji imenuje Upravu i Statutom je obavezuje da radi u interesu preduzeća.



Novo zaduženje

Republika Srpska je prošle godine uzela 100 miliona maraka kredita od Svjetske banke kako bi poboljšala finansijsku održivost i restrukturirala ŽRS. Sedam miliona maraka je predviđeno za smanjenje broja radnika, odnosno za njihove otpremnine i prekvalifikacije. Vlada RS-a i ŽRS će ovaj kredit vraćati u naredne 32 godine.

Jedan od trojice članova Uprave, v. d. izvršnog direktora Dragan Subašić, kaže za CIN da je zaposlene tako velikog preduzeća teško nadzirati. On nije uradio ništa da prekine zloupotrebu ni u slučaju koji mu je poznat. To nisu učinili ni njegovi prethodnici.

Rajo Šiljak ima dvadesetak godina staža u ŽRS. Živi u Istočnom Sarajevu, a radno mjesto mu je u Doboju. On je samostalni stručni saradnik u Sektoru za vuču vozova, a šef mu je Novo Panić.
 
Panić kaže da ga rijetko viđa, iako redovno evidentira njegov dolazak na posao. Šiljak u Doboj dolazi u prosjeku jednom mjesečno i to u zgradu Uprave, a ne na radno mjesto.

Šiljak je prije četiri godine sa bivšim generalnim direktorom Draganom Savanovićem dogovorio da bude „čovjek za komunikaciju“ za uskotračnu prugu u Višegradu.

„Bilo mi je potrebno i neophodno da imam čovjeka koji će komunicirati kada je u pitanju uskotračna pruga sa turističkim organizacijama i sa vlašću lokalnom”, objasnio je svoju odluku Savanović.

Bivši izvršni direktor Poslova operacija Draženko Todorović je potpisao ovlaštenje u kojem to piše. Međutim, ovlaštenje nije dokument kojim se u radnom pravu rješava raspored radnika na drugo radno mjesto i ono ne može isključiti obavezu radnika da dolazi na posao gdje je raspoređen ugovorom o radu, objašnjava advokat Rašević: „Trajni rasporedi pretpostavljaju zaključenje ugovora, odnosno aneksa ugovora“.

Međutim, Šiljkov ugovor o radu nije promijenjen pa je Panićev kabinet u Doboju nastavio voditi evidenciju o njegovim (ne)dolascima na posao. Tako je do danas.

“Samo je ostala ta administracija što su oni vodili, ali ja sam vamo i znaju − zna i Draženko, zna i Savanović”, kaže Šiljak. Izričit je da svoje poslove dogovara samo sa izvršnim i generalnim direktorom.

Dok v. d. generalnog direktora Ilinčić vjeruje da Šiljak radi u Doboju, ne znajući da ima zaduženja i u Višegradu, v. d. izvršnog direktora Subašić zna da on rijetko dolazi na posao, ali prelazi preko toga:

„Ponekad vam izađe skuplja pita nego tepsija pa mu kažete sjedi tamo i ćuti, bježi, pusti me, jer vam je lakše da mu date tu platu, pa bez obzira na sve, nego da mu plaćate i prevoz od Sarajeva do Doboja“.

Međutim, novinarka CIN-a je otkrila da ŽRS ipak plaća Raji Šiljku i prevoz do posla na koji ne ide. Uz platu od 1.200 maraka dobija i 150 maraka za troškove puta od Istočnog Sarajeva do Doboja.

U narednih nekoliko mjeseci ispunit će uslove za penzionisanje, a Subašić će sačekati da se problem riješi na taj način: „Ako su ga svi sve ove godine trpili, ovo njegovo, dajte, molim Vas, ostavite me na miru da i ja istrpim ovo da se sa njim pozdravim“.

(CIN)

Komentari / 43

Ostavite komentar
Name

RE

27.03.2019 13:17

IMA SVIJET PARA DAJE KREDITE SEKTI.

ODGOVORITE
Name

BRUKA

27.03.2019 14:17

Ne postoji država sa ovoliko kriminalaca u vlasti i javnim preduzećima i ustanovama koji za svoja nedjela nikad neće odgovarat.Zar novinari treba da otkrivaju kriminal.

Name

Uspjesni

27.03.2019 14:32

Ovo je uspjesna firma koja ostvaruje veliki profit, 50 miliona zaradili prosle godine,..nije to kredit ako ste pomislili, nebi ovi casni i preposteni ljudi kredit prikazali kao dobit,...

Name

Bizarno do kraja

27.03.2019 15:15

Pročitajte samo odgovore ODGOVORNIH Drskost nevidjena ! Jest sve tačno, STO NAM MOŽETE? Smiju se u lice svima. Stav: možete nam samo pljunuti pod prozor.

Name

Mali

27.03.2019 15:42

Prodavao se snsd-u dok je bio u dns-u.

Name

Milan

27.03.2019 16:23

Od cega zarade iz budgeta ako oni i milijon zarade godisnje nevjerujem vec nerade nista to su glasacka tijela primaju platu glasaju i svima dobro osim narodu normalnom e koliko je bolesna ova politika

Name

Dare

27.03.2019 16:41

ŽRS nikada nemogu poslovati ma koliko u njih uloženo kredita. Suviše su u političkim raljama i kandžama a osnovno je da su usitnjavanjem kao i ŽFBiH dovedene u politicko a ne profitabilno i logično djelovanje. No ipak ŽFBiH uspješno posluju.

Name

Lazne diplome

27.03.2019 16:58

Novo Panic je svojim skolskim drugovima Zoranu Todorovicu i Dusku Peulicu dao unapredjenje sa radnog mjesta masinovodja u radna mjesta nadzornik lokomotiva i masinski putujuci kontrolor. Ni jedan od njih dvojice nisu bili sposobni da zavrse srednju skolu nego su izbaceni i poklonjen im je 3. stepen a onda su oni falsifikovali diplomu i svjedocanstvo za 4. razred. To sve Novo Panic zna ali mu to ne smeta jer je Dusko Peulic taj koji za Novu Panica uzima pare za unapredjenja.

Name

re Dare

27.03.2019 17:42

Ne znm o kakvom "usitnjavanju" govoriš, Željeznice F BiH su jedno preduzeće, kantoni nemaju nadležnost nad željeznicom. Dejtonski mirovni sporazum je predvidio osnivanje željezničkih korporacija BiH, mislim da je to urađeno. Ako misliš da bi trebalo biti jedne BH željeznice to je danas teško ostvarivo, možda je moglo nekada prije, danas je to nemoguće, što bi federalne željeznice preuzele ogromne dugove ŽRS, korporacija dozvoljava normalno kretanje, nema više onog glupog mijenjanja lokomotiva, ta izmjena lokomotiva je bio obični inat ŽRS a vidi danas situacije, federalne željeznice su u kud i kamo boljem položaju, puno više rade, dobro posluju, nema nekih posebnih problema, ŽRS su odavno "na aparatima", to je "finansijska crna rupa" koja guta desetine miliona maraka. 100 miliona dignuti kredita za firmu koja je na koljenima, ko će to vratiti i kako? bolja opcija je bila stečaj, možda se moglo nekako revitalizovati, raspustiti višak radnika, redukovati, "stegnuti remen" a ne ovako krediti za kredite i tako do totalnog kraha.

Name

re.re.Dare

27.03.2019 23:30

Stvar je jednostavna i veoma predvidiva. ZRS ce nakon nekog vremena u stecaj, a ZFBH ce nastaviti sa radom s tim da ce vjerovatno promijeniti naziv u ZBH.

Name

Rene

28.03.2019 13:15

Sasvim je izvesno da ce zeleznice biti na nivou drzave. BiH je dodeljen novi UIC kôd 49. Evo liste: 41 Albanien 42 Japan 49 Bosnien und Herzegowina 51 Polen 52 Bulgarien 53 Rumänien 54 Tschechien

Name

Mилорад,војводина

27.03.2019 13:36

драги земљаци,читам много тога из реп.српске.обратите пажњу,свака злоупотреба поверења боде очи и изазива негативне коментаре.поз.за РС.

ODGOVORITE
Name

re

27.03.2019 14:33

Pozdrav i tebi iz Dodikovine.

Name

Jaffa

27.03.2019 13:42

Glasačka mašinerija, na teret radnika koji pune budžet.

ODGOVORITE
Name

re

27.03.2019 14:50

Zar ovo nije uspjesna firma? Nedavno su objavili kako imaju veliku zaradu. Nije mi jasno nista.

Name

Joja

27.03.2019 13:46

sve to raspustiti 25 godina sisaju drzavu nusta ne rade ne proizvode ne prevoze .... na selo i cuvati ovce . ja hvala Bogu 70 komada imam i jos 200 da imam svu bi jagnjad prodao a ovi bjedani neka cekaju i strajkuju za sitnu lovu

ODGOVORITE
Name

Re

27.03.2019 14:05

Njih 2000 radnika i pitaj boga koliko šefova i direktora,ccccc pa ko bi njima platu zaradio

Name

Srki

27.03.2019 13:51

Dok u Federaciji na zeleznici u narednih mesec dva povecavaju plate za 10- 15% mi tonemo.

ODGOVORITE
Name

re

27.03.2019 14:36

Mi smo potonuli. Federacija ima privredu koja je za nas Njemacka, imaju turizam, omjer stranih investicija je 85% kod njih, itd.itd.itd. Propast nasa.

Name

re

27.03.2019 16:13

Najnoviji primjer iz federacije je proširenje kapaciteta u namjenskoj industriji, u Konjicu se otvara najmoderniji pogon za municiju, oprema iz Belgije a izvoz u 50 država. novi pogon će upošljavati još najmanje 180 radnika.

Name

Milos

27.03.2019 17:52

Cuj povecavaju znaci jos veca razlika. Pa plate u federalaca su sad duplo vece od nasih. Cujem da ce sad npr. otpdavnik vozova u federaciji imati platu oko 1500 KM

Name

Zalosni

27.03.2019 23:36

Mi smo na zalost propali toliko da nam pomoci nema. Jednostavno je sve unisteno, ali rekose nam neki da smo mocni i jaki, da zivimo 4 godine duze, fakticki 113%. Ko god moze treba bjezati iz ove propale republike, besmisleno je i zlonamjerno bilo sta drugo reci ljudima koji su jos uvijek ovde.

Name

Republikant

28.03.2019 16:20

Kada direktori na ŽRS ne znaju da iskoriste infrastrukturu nego samo misle na svoj džep, ŽF sve vozi preko naših stanica.

Name

Uyy

27.03.2019 13:53

imali.tom.kriminalu.ikad.kraj

ODGOVORITE
Name

@Роки

27.03.2019 14:01

Железнице су огледало државе.

ODGOVORITE
Name

РЕ

27.03.2019 14:02

То је бивши судиј којем је уефа доживотно забранила да суди, шра очекивати.

ODGOVORITE
Name

Max

27.03.2019 14:08

Zalosno je koliko ima ovakvih slucajeva na ZRS a tek konkubine koje su to je posebna prica,zato fali izvrsnog osoblja bebjednost je ugrozena a pravi radnici rade i po dva posla istovremeno radi stranackog dns i porodicnog zaposljavanja,citave porodice rade na zeljeznici kcerke,sinovi ,snahe ,zene ,sestrici itd

ODGOVORITE
Name

Šupak

27.03.2019 14:35

Radimo po dva i tri posla za mizernu platu,dok pojedinci uopšte ne dolaze na posao godinama.

ODGOVORITE
Name

Svasta

27.03.2019 14:42

Pa naravno da niste, a kako znate uzeti, ako ne znate da radnicima treba dati platu? Kako znate da se nazivate direktorom u tom slucaju? Gdje vam je odgovormost?

ODGOVORITE
Name

Novo

27.03.2019 15:03

Ma zatvori i to... Koji će nam. Otimajte milione kao da smo švicarska.... A narod treba da kliče na 30KM.

ODGOVORITE
Name

re

27.03.2019 23:39

Taj tzv, narod je obicna ljigava rulja bez obraza i casti. Potkupljive spodobe koje su i dozvolile ovakvu propast, ne zasluzuju bolje. Koji crni narod..

Name

РЕ

27.03.2019 15:11

То је бивши судиј којем је уефа доживотно забранила да суди, шта очекивати.

ODGOVORITE
Name

Zeljeznicar

27.03.2019 15:17

I dokle vise da otkrivamo Ameriku...ti isti sto su pristali da ucestvuju u realizaciji ponovnog otkrivanja Amerike isti su bili isto rade. Malo ce ih kao skinuti sa pozicija i imenovace ih za neke strucne saradnike sa boljim platama i ajmo u ponovno otkrivanje Amerike. Tuzilastvo nece reagovati jer je takvih slucajeva na stotine, necijih zena, ljubavnica i slicno. Nastavit ce imenovati ljude bez iskustva i bez odgovarajucih diploma na mjesta generalnog , izvrsnih direktora pa i pomocnika generalnog direktora...ali eto imamo zabavu do kraja sedmice u preduzecu :)))

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

27.03.2019 15:33

Otac Raje Šiljka,Mihajlo,prije rata zapošlhavao svoje komšije na željeznicu po cijeni "par volova" i po tome je bio poznat!!!Koje su to seljačine malo je kazati žalost!

ODGOVORITE
Name

Marko

27.03.2019 15:51

Novo Panic kao fudbalski sudija je dozivotno suspendovan od uefe zbog uzimanja mita....Uzima pare i na zeljeznici da zaposli ili unapredi ljude....

ODGOVORITE
Name

KULA

27.03.2019 16:11

Pa ja ih znam jos trojicu koji su tako isto sacuvali radna mjesta a bili u Zatvoru.DAVOR SUBOTIC je imao i duzu kaznu 2 godine i sacuvao radno mjesto.Dejan je isto imao godinu kao i ovaj.I da se zna da prva tri mjeseca nisu mogli dolaziti nikako kuci,znaci da je i Doktor produzavao bolovanje bez pacijenta.Ima njih za robije koliko hoces.Sef Direktor Doktor

ODGOVORITE
Name

KPZ Cosa

27.03.2019 16:14

Proverite I Davor Subotic i Dejan Trifkovic ima ih i iz Rafinerije Brod i Optima u Modrici koji su bili po godinu i vise u zatvoru i vratili se na radna mjesta.

ODGOVORITE
Name

Kolega

28.03.2019 11:19

Za vasu informaciju Dejan Trifkovic je dobio neplaceno odsustvo sto zakon dopusta i otisao da odsluzi svoje, a mi kolege smo se solidarisali godinu dana da njemu skupimo svaki mjesec nekakav minimalac.

Name

zrs

27.03.2019 17:27

jos malo i gasite svjetla

ODGOVORITE
Name

006

27.03.2019 18:35

SVE JE DNO DNA. A ŽELJEZNICE SU KATASTROFA EVROPE.DA IMA IKAKVOG EVROPSKOG ZAKONA KOJI VAŽI ZA BiH ISTE SEKUNDE SVE NA OPTPAD

ODGOVORITE
Name

ŽRS ZV

27.03.2019 20:22

Bravo bn.Još kada bi došli u Zvornik na željeznicu.Pa nemožete verovati koliko zloupotrebe i lopovluka,krađe ima na maloj stanici.Nafta curi do Bijeljine i okolni sela iste.Radnici u inostranstvu a doznake od bolovanja rukovodioc bez problema realizuje u poxitivnom smislu,naravno kada je on pustio.A strana kola ne plaćaju ležarnu sve ide na teretželjeznice jer opet rukovodioc amnestira.A ništa tu nema đaba i ptice iznad stanice sve znaju pa i do lažni diploma i uverenja o stručnom ispitu.Sve se zna za miran san a normalno kada se fino zaradi.

ODGOVORITE
Name

Semberac

27.03.2019 22:12

Bez puno komentara, vagoni mi lice iz 70 ih godina nista nema novo kupljeno a samo isamo ZADUŽIVANJE !!!!!!

ODGOVORITE
Name

re

28.03.2019 13:07

Sve ce to zavrsiti u starom zeljezu i pravac zeljezara Zenica.