Унескова листа "пун погодак"

Историчар Дејан Ристић рекао је да би евентуално уврштавање Невесињске олимпијаде на Унескову листу нематеријалног наслеђа човечанства имало вишеструки значај за локалну заједницу, Републику Српску и БиХ

Република Српска 27.03.2019 | 08:48
Унескова листа "пун погодак"
- То није само ствар престижа, него утиче на привредни и туристички развој, истакао је Ристић, који је у уторак у Дому културе "Небојша Глоговац" у Невесињу одржао предавање под називом "Културно наслеђе Србије и Републике Српске".

Ристић је подсетио да је Србија успела да на репрезентативну листу уврсти породичну славу, коло и певање уз гусле.

Он је нагласио да је циљ предавања да се заједнички обогати знање о културном наслеђу и укаже на значај овог непресушног ресурса у областима културе просвете, науке, уметности, али и привреде и туризма.

- Културно наслеђе Србије и Републике Српске јесте повезано са природним богатствима, што је пожељна комбинација у 21. веку, рекао је Ристић, нагласивши да археолошки локалитети, богомоље, утврђења, споменици и разне културно-историјске целине овај простор чине препознатљивим у светским оквирима.

Он је додао да се, нажалост, културно наслеђе занемарује и не увиђа његов стварни значај.

Предавање је одржано у организацији Народне библиотеке Невесиње, а у градској галерији у уторак у 19 часова Ристић је одржано и предавање "Од Светог Саве до Светог Павла Српског".

Ристић ће предавање "Културно наслеђе Србије и Републике Српске" у среду у 20 часова одржати у просторијама Владичанског двора у Мостару.

У четвртак, 28. марта, у 19 часова у Галерији Музеја Херцеговине у Требињу Ристић ће држати предавање "Од Светог Саве до Светог Павла Српског - 800 година аутокефалности и осам векова непрекинуте молитве".

Дејан Ристић је истакнути историчар, преводилац и сценариста. Један је од водећих стручњака у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем.

(Новости)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

реално

27.03.2019 07:52

Ма дај.??? какав УНЕСЦО, била је и џамија "ферхадија" уврштена у УНЕСЦО ко зна прије колико година па је опет лудаци порушише до темеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

27.03.2019 08:17

Јес. Добро казес.

Name

правда

27.03.2019 08:13

срби имају велико културно наследје и србису једина нација која има свој инат и понос једина нација на свету су срби који једини имају своје породицне славесрби имају своје светитеље неприсвајају тудј као своје имамо своје манастире и своје светитеље

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре правда

27.03.2019 09:31

Имају и писмо и граматику, али шта вреди...