Uneskova lista "pun pogodak"

Istoričar Dejan Ristić rekao je da bi eventualno uvrštavanje Nevesinjske olimpijade na Uneskovu listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva imalo višestruki značaj za lokalnu zajednicu, Republiku Srpsku i BiH

Republika Srpska 27.03.2019 | 08:48
Uneskova lista "pun pogodak"
- To nije samo stvar prestiža, nego utiče na privredni i turistički razvoj, istakao je Ristić, koji je u utorak u Domu kulture "Nebojša Glogovac" u Nevesinju održao predavanje pod nazivom "Kulturno nasleđe Srbije i Republike Srpske".

Ristić je podsetio da je Srbija uspela da na reprezentativnu listu uvrsti porodičnu slavu, kolo i pevanje uz gusle.

On je naglasio da je cilj predavanja da se zajednički obogati znanje o kulturnom nasleđu i ukaže na značaj ovog nepresušnog resursa u oblastima kulture prosvete, nauke, umetnosti, ali i privrede i turizma.

- Kulturno nasleđe Srbije i Republike Srpske jeste povezano sa prirodnim bogatstvima, što je poželjna kombinacija u 21. veku, rekao je Ristić, naglasivši da arheološki lokaliteti, bogomolje, utvrđenja, spomenici i razne kulturno-istorijske celine ovaj prostor čine prepoznatljivim u svetskim okvirima.

On je dodao da se, nažalost, kulturno nasleđe zanemaruje i ne uviđa njegov stvarni značaj.

Predavanje je održano u organizaciji Narodne biblioteke Nevesinje, a u gradskoj galeriji u utorak u 19 časova Ristić je održano i predavanje "Od Svetog Save do Svetog Pavla Srpskog".

Ristić će predavanje "Kulturno nasleđe Srbije i Republike Srpske" u sredu u 20 časova održati u prostorijama Vladičanskog dvora u Mostaru.

U četvrtak, 28. marta, u 19 časova u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju Ristić će držati predavanje "Od Svetog Save do Svetog Pavla Srpskog - 800 godina autokefalnosti i osam vekova neprekinute molitve".

Dejan Ristić je istaknuti istoričar, prevodilac i scenarista. Jedan je od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem.

(Novosti)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

realno

27.03.2019 07:52

Ma daj.??? kakav UNESCO, bila je i džamija "ferhadija" uvrštena u UNESCO ko zna prije koliko godina pa je opet ludaci porušiše do temelja.

ODGOVORITE
Name

Istok

27.03.2019 08:17

Jes. Dobro kazes.

Name

pravda

27.03.2019 08:13

srbi imaju veliko kulturno nasledje i srbisu jedina nacija koja ima svoj inat i ponos jedina nacija na svetu su srbi koji jedini imaju svoje porodicne slavesrbi imaju svoje svetitelje neprisvajaju tudj kao svoje imamo svoje manastire i svoje svetitelje

ODGOVORITE
Name

re pravda

27.03.2019 09:31

Imaju i pismo i gramatiku, ali šta vredi...