"Влада нема план како радити"

"Период од 100 дана није довољан за неки учинак, али је довољан да се одреде концепт и план како ће се радити. Чини ми се да Влада нема концепт и да још није кренула у пуном капацитету", рекао је за "Независне" Недељко Гламочак, посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске. Додаје да је Влада наставила са задуживањем, што није добро, те да је привреда још јако оптерећена и поред обећања да ће се порези и доприноси смањивати.

Република Српска 27.03.2019 | 07:55
"Влада нема план како радити"
И поред неколико пропуста и неиспуњених обећања о растерећењу привреде и повећању плата, актери политичке, пословне и синдикалне сцене у Републици Српској на одређени начин Влади РС дали су пролазну оцјену за првих 100 дана рада, истовремено истичући да је то кратак период за озбиљније оцјене и анализе рада.

Влада Републике Српске изабрана је 18. децембра прошле године, мало послије поноћи, са 44 гласа за и 37 против, а 28. марта навршиће се 100 дана њеног рада, током којих је, према многим оцјенама, било и успона и падова. Опозиција у Републици Српској тврди да је Влада заслужила пролазну оцјену за првих 100 дана рада, али да је она између двојке и тројке, док у странкама у власти истичу да је још јако рано за оцјене те да Влади треба дати годину дана да се докаже и покаже да ли може и зна да управља процесима у РС.

"Период од 100 дана није довољан за неки учинак, али је довољан да се одреде концепт и план како ће се радити. Чини ми се да Влада нема концепт и да још није кренула у пуном капацитету", рекао је за "Независне" Недељко Гламочак, посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске. Додаје да је Влада наставила са задуживањем, што није добро, те да је привреда још јако оптерећена и поред обећања да ће се порези и доприноси смањивати.

Такође, наглашава да лоше стање у јавним предузећима која се налазе у дубиози мора да се мијена, а да Влада Српске још ништа не ради по том питању те да је реално вријеме у којем се неке ствари о раду или нераду могу сагледати годину дана.

Као и Гламочак, и послодавци у Републици Српској пажњу скрећу на обећања о смањењу доприноса, али наглашавају да је 100 дана кратак период да се било шта значајније деси да би се могло мјерити и оцјењивати.

"Што се нас тиче, имамо договор с новом Владом да се настави радити на споразуму који се односи на период 2018-2021. године и који је потписан с претходном Владом. На том плану још ништа посебно није урађено, ми очекујемо смањење стопе доприноса и ту би се нешто значајније морало урадити", каже Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС.

"Пословну заједницу брину најаве повећања плата у јавном сектору с обзиром на то да посебну пажњу треба посветити јавној потрошњи, која је велика и која се мора држати под контролом", наглашава за "Независне" Шкребић.

Из угла синдиката, Влада Републике Српске и није баш радила како треба с обзиром на то да се сада види да од неких обећања, као што је просјечна плата од 1.000 КМ, вјероватно неће бити ништа.

"Неће бити ништа од помпезно најављиваног просјека од 1.000 КМ. Тај просјек је недостижан и немогућ без повећања плата у јавном сектору", рекао је Божо Марић, потпредсједник Конфедерације синдиката Републике Српске.

Марић за "Независне" истиче да је похвално то што је покренут социјални дијалог и што је Влада преузела улогу да га води с Унијом удружења послодаваца и синдикатима те да су у том смислу одржана већ четири састанка.

"Општег колективног уговора нема већ три године и уколико све буде по плану требало би ускоро да га добијемо", рекао је Марић.

У владајућим странкама наглашавају да је 100 дана мали период за озбиљније анализе и да су кроз програм рада дефинисане неке стратешке тачке те да се већ кренуло у том правцу.

(Независне)

Коментари / 54

Оставите коментар
Name

Јелена

27.03.2019 07:07

Премијер прица како це стати у крај исплацивању плате на црно!А у његовој фирми доо Бус исплацује плату на руке а минималац на банку!Какво лицемерство!

ОДГОВОРИТЕ
Name

професор

27.03.2019 07:19

Ова влада у "континуитету" нема ни знања ни ресурса да уцини несто знацајно за свог мандата. Знате, када се намјеста да се додје на позицију због позиције, ту изостаје онај прави мотив који тјера цовјека на системска рјесења. Зато це бити велики успјех буде ли процесуирања одговорних за стање у земљи! Без тога нема помака напријед!

Name

Јаффа

27.03.2019 07:37

Па тако је у свакој фирми блиској власти.

Name

диспечер

27.03.2019 07:47

Диспечер Вишко има фирму "Бус" скраћено Аутобус.

Name

тајкун

27.03.2019 08:20

Влада је само икебана, а стварно владају режимски тајкуни Додикови (Радишићи, Станковићи...). Сваки од њих управља неким министарством, ЈП, управом...

Name

Мрва

27.03.2019 08:21

Ето о каквој моралној величини се ради. Додик стварно понижава и институције и Републику Српску постављајући овакве ликове на мјесто предсједника Владе. Прије тога Жељка, сад он још и предсједник Републике???? А све то да би он имао неограничену власт, да му неко не би засметао.

Name

РУГИПП

27.03.2019 08:23

Геодетском управом управља Будо Станковић и син. Тамо држе криминалце; Стојчиновић, Деурић, Груловић, Предраговић, Станковић јуниор и др. који су укњижили државну земљу на тајкуне и то и даље делају, а осим тога задфужују се код Светске банке и троше милионе мјесечно ненамјенски.

Name

ре

27.03.2019 08:42

Чему се чудите....па у свима Фирмама које држи породица Станковић је тако! Од Интегре до свих предузећа..... Све они то јако добро знају ,сви, али се праве луди и деру кожу док још могу,а онда ће насукати овог левата Вишковића....и прогласити га за главног кривца и незналице ,што у ствари и јест.....СНСД је узео што је требао,још мало магле да их одржи за живота....њихова зграда је доказ,од којих пара,како,ко,имају ли дозволе....смије ли ико поставити питање и преконтролисати....нек стисне,ако има муда....

Name

Ре

27.03.2019 09:01

То и јесте циљ скупити дебиле и задовољити форму,а други ће да одлучују.Вишковић је идеалан идиот за то јер је читав радни вијек функционисао на том нивоу.Неспорно највећи криминал и безакоње се дешава у бокситу Милићи.Ако хоће да не буде саучесник и учесник нека то пријави тужилаштву и нека институције једноставно документују злодјела Рајка Дукића,иначе остаће запамћен као балван на оној фотељи са стомаком до зуба.Да подсјетимо Дукић је продао 23,5 милиона тона руде ,отприлике по 50$/тони па видите да је то преко три и по милијарде КМ и све покрао и проћердао.Е тај Вишковић прича о поштењу и закону!

Name

Нема правне дрзаве

27.03.2019 09:41

Па наравно да нема, круг се затвара..... из поцетка, владавина права, изборни закон, стоп криминалу и корупцији, вратити народу опљацкано, кредите..... рационално тросење будјетских средстава итд

Name

Зоран

27.03.2019 10:02

Ова влада????ахахах...па то је скуп некаквих ликова лопурди,и ситних увлакаца који никакав кредибилитет немају.Обицни ду..лисци пред одјени отпремником камиона.Знаци они су ниста,ваздух.

Name

криминалци и даље књиже земљу

27.03.2019 10:13

Има ли игдје на свијету да осуђени криминалац 4,5 год. за укњижбу, Стојчиновић и даље обавља функцију пом.дир. у РУГИП/Геодетско-правној управи, тј. на истим пословима за које је осуђен. За исто дјело се суди и Деурићу, пом.дир. као удруженој криминалној групи са дир. Босом Предраговић која их је штитила кад је била полицијски инспектор. Будо Станковић месар, коме је укњижено 400 дулима државне земље, исте држе на тим функцијама, да још књиже,а син економ управља финансијама и кадровима у РУГИП. Аферим ВИШКО!

Name

Бања Лука Валтер

27.03.2019 07:07

Реално па задњи 20и кусур година нико нема план како и гдје сем србовања и одцепљења...о економоји и осталим битним стварима они не да немају план вец реално везе с везом немају...тј имају план да и овог мало нормалног,доброг унисте за вјек вјекова ..амин...хихихи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

27.03.2019 09:05

Како немају план кад су они и њихове породице све богатији. Народ нема план него блеји и слуса глупости . Оцекују цуда да се десе , Миљацка мостове однесе. Хахахаххахах

Name

Ивана

27.03.2019 07:39

Па ако немају план и неце радити онда не требају ни плату примати. Радник кад оде на боловање скидаму се са плате тридесет посто.а они би да не раде а да су пацени. Ван памети.неспособњаковици цекају да добију све на готово из врха,да им се казе ста це и како доносити одлуке.послусници,плаценици.а на залост њих цини вецина у скупстини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република Српска

27.03.2019 07:40

Је театар апсурда... Ђокић са лажном дипломом, Тривић пар година у туристичком бироу, а никад у просвјети, Рајчевић тек ради докторат и постројава редовне професоре, Шеранић десет година потрчко у Министарству.... Итд, итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст

27.03.2019 09:14

Најбољи опис

Name

ре

27.03.2019 10:38

Данас су дипломе и докторати постали шпрдачина, како на приватном, тако и на државном факултету. Битно је само ја теби, ти мени.

Name

Ма

27.03.2019 07:40

Влада и није у да било ста ради. То је група безлицних ухљеба које је неко поставио да потписују оно сто треба и готово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирослав

27.03.2019 11:49

министар привреде конобар из Добоја , комплетно министарство Цавина прчија са спонзорусом на целу

Name

дис пецар

27.03.2019 07:49

Да вам мало освјежим памћење, сјећа ли се можда неко доласка министра одбране Србије господина Вулина? је ли се можда неко сјећа како су он и Баја потписивали некакве документе, прво је било како ће Србија слати тенкове на ремонт у РС а касније се ишло и корак даље, Вулин и Баја су потписали докумена о сарадњи тако што ће се у РС ремонтоватни ракетни системи (нечега)...све то је попраћено снажном пропагандом са РТРС, наравно ја сам знао да од тога нема ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрва

27.03.2019 08:27

Ко још може запамтити све Додикове лаже и паралаже? Битно је да народ купује маглу и то редовно, без поговора. Наравно има доста и оних који не вјерују али се они елиминишу, било као издајници, било као плаћеници свих могућих непријатељских фондација или сењихови гласови на изборима пониште као неважећи или се убаце непостојећи итд. Ту су креативни мора се признати.

Name

006

27.03.2019 08:55

Јел то онај сто је исао у КАНАДУ 12 пута , сто му је тетка поклонила новац за стан.

Name

Мрва

27.03.2019 17:28

Да то је тај теткин син. Неспособан да буде војник, редов, али способан да буде министар војни! Вучићева пудлица, као и наши многи министри на челу са премијером.

Name

Боро

27.03.2019 08:08

Политика и економија се уце у сколи а не на Курсевима и са купљеним дипломама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мудров од Озрена

27.03.2019 08:08

За 100 дана циљ остварен,, Батагон Алумина АГ Зуд,добила златну рибицу. Проинтер,веца капитал,Додик на мукама у Са. СДС и ПДП дали сјајан гол..СНСД. Добили по лабрњи у Рудом и Теслицу,,И на крају Авионце мора на сервис,како путовати калдрмом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

План

27.03.2019 08:12

Примати плату, уградити се где се укаже прилика, запослити у државне институције и јавна предузећа своје укућане...И неки кажу да нема планова,па неможеш угодити овом народу па то ти је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

27.03.2019 08:18

нетребаим дават плату када ниста нераде и немају плана некасе пријаве сви редом у неку градјевинску фирму јер тамо сада фали радне снаге нека зараде кору љеба једном у вијеку и нека виде какоје лијепо зарадит постено плату а некрасти капом и саком

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

27.03.2019 08:20

ево ресање за владу све послат на боро за запосљавање или у неку градјевинску фирму тано има слободних радни места неморају мислит свакако ниста немисле лопата мајка и гуслај цитав дан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економиста

27.03.2019 08:27

Од првог дана се питам гдје овог ископасе,цовјек јос није једну ваљану реценицу саставио.Апсолутно никакве референце нема за такву позицију,до дусе нису имали ни прије њега,поставити професорицу енглеског језика на мјесто премијера је била лудуст која ве костати генерације! Нико висе кредита није дигао сто предходна влада а ова наставља !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖЕЉКА

27.03.2019 09:22

ОНА НИКАД НИЈЕ БИЛА ПРОФ ЕНГЛЕСКОГ

Name

Ре

27.03.2019 11:41

Вуцала се са тим "страним плаћеницима". Питајте у Теслићу....

Name

21-век-васкрсење

27.03.2019 08:30

Вишковић је вд Премијер и биће док другу члану не истекне мандат од 1године и онда се круг затвара кад се тата врати у столуцу Премијера из које је све почело. Вишковић ни самог себе озбиљно несхвата, он је само украс или Додигу или Цвијановићки, која је тако утихнула , да подсјећа на часну сестру Милосрдницу . Треба стварно имати гузу за образ , па се прихватити да будеш вд Премијере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

27.03.2019 08:36

Тривићка и Давидовићка су итекако знале шта треба, сада одрађују и у будуће ће одрађивати. Ријетко виђен таленат на овим просторима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има

27.03.2019 08:38

Пинокио

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.03.2019 08:40

Како нема план задужење сваког мјесеца да исплате мизерне пензије , па задужења велика од ММФа и продаја капитала РС, то им је стални план да спроведу своју владавину на високој нози према робовима па ко преживи тај вишегодишњи режим РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

27.03.2019 09:30

Сваки мјесец задужење и то је способност, могу кад већина народа незна штасу трезорски записи и обавезнице , наредну годину сваки мјесец 30 мил а нама само камата се приписује зато дуг и еасте а никакав ефекат , само прудуживање агоније.

Name

гарави

27.03.2019 08:40

министар полиције-криминалац, лазов, убица премијер-диспецер, непсособан министар енергетике-плагијатор и лазов министарка просвјете-старлета, додикова кокос министарка голицјка-бивса кокос додикова, саксија министарка финасија-уцесник у криминалу отудјивања дрзавног земљиста по БЛ и тд министар правде-икебана министар саобрацаја-неспособан сељак, не зна ни засто је ту министар за технолоски развој-сумњиви интелектуални капацитети,плагијатор и улизица, испостава младјег додика итд итд....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Икебана

27.03.2019 10:23

У геодетској управи дир. Боса Предраговић-ИКЕБАНА, раније инспектор МУП где је штитила земљишну мафију, Деурића и Стојчиновића и др. па за награду добила РУГИП и сад са том мафијом књижи, узима свјетске кредите неконтролисано и арчи са Станковићем Будиним.

Name

Цорлеоне

27.03.2019 08:51

ВЛАДОМ РС УПРАВЉАЈУ ТАЈКУНИ И МАФИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

$

27.03.2019 08:54

А ВЛАДЕ и мацкове пређе ,А стручњака а олоса на једним мјесту..писан вам се у стручност и знање..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Висак

27.03.2019 08:56

Влада састављена од лазова, неспособних, старлета, спонзоруса, плагијатора...ма хајде молим те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.03.2019 08:59

Влада је основана да би примала плату остало је је невазно а имали каква будала да од владе несто оцекује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дубравко

27.03.2019 09:02

ТОЈЕ МАФИЈА МИЛОРАДА ДОДИКА ТО НИЈЕ ВЛАДА ШТАСУ ДОБРО УРАДИЛИ ЗА 12 ГОДИНА ОСИМ КРАЂЕ И КОРУПЦИЈЕ НА СВАКОМ ПОДРУЧЈУ А И ТРЕБАЈУ ТАКВИ ОВОМ НАРОДУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

27.03.2019 09:31

Од зла оца и од горе мајке. Бљак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зивот дао за РС

27.03.2019 09:34

Е данас био борацки па ме туга увати па сто Сам то радио није требало ни бранит ово сто . Ста вреди мени сто Сам бранио ову РС боље су проси ови Који нису ни метка опуцали . Види ста су јадном давору урадили Који је зивот дао за ову РС и да И Моро отиц из ове РС ко је убио давида правда за давида цаца неце никад остат Сам

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

27.03.2019 09:52

Камо пусте среће да си ишао у школу, а да ниси носао ту танџару

Name

Похарано

27.03.2019 09:56

Влада вам је скуп подупираца криминалне хоботнице који и сами цекају на ред да уграбе плијен.За неке мало доцкан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бато

27.03.2019 10:48

Нема Српској спаса без љуте, понављам љуте владе националног јединства. Владе која ће све лопове похапсити, све дугове државних предузећа према држави отписати. Посебно отписати дугове опљачканог народа и кренути напријед. Казан бато за све државне службенике, нека и они мало чекају плату као што борци и народ чекају годинама. Тојага бато, ред, рад, дисциплина,све паре у производњу, максимално растерећење приватних произвођача, па да видиш после пет година моћне државе. Само тако бато и никако другачије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.03.2019 12:50

Бато бре,..нема од тога ниста бре...

Name

велико постење

27.03.2019 10:56

ови немају план за владу а краљ петар први цитав народ у избјеглиство даби спасијо србску војску у голготу преко албаније а ови немају план владе овосу гуликозе свог народа гдеси краљу петре да ово све побијес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мартин

27.03.2019 11:32

Ко задњи оде нека угаси свјетло и окачи кључ о ексер повише врата!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.03.2019 13:03

ХАХАХАХАХХАХАХААХХАА БРАВО

Name

РЕ

27.03.2019 15:07

Сваким даном све горе и црње. Видимо ко су нам министри, неспособни са купљеним дипломама, без знања и морала. После сваких избора све горе и горе. Сад се појавио и Стевандиц, и он поставља своје људе на одговорна и вазна мјеста, без знања, могу слободно реци људе са менталним недостацима, јер су му донијели гласове. Ово је људи страсно!!!! Нама не требају други непријатељи од насих политицара. Све раде да унисте народ и дрзаву мислим да су вец стигли до циља.