"Vlada nema plan kako raditi"

"Period od 100 dana nije dovoljan za neki učinak, ali je dovoljan da se odrede koncept i plan kako će se raditi. Čini mi se da Vlada nema koncept i da još nije krenula u punom kapacitetu", rekao je za "Nezavisne" Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Dodaje da je Vlada nastavila sa zaduživanjem, što nije dobro, te da je privreda još jako opterećena i pored obećanja da će se porezi i doprinosi smanjivati.

Republika Srpska 27.03.2019 | 07:55
"Vlada nema plan kako raditi"
I pored nekoliko propusta i neispunjenih obećanja o rasterećenju privrede i povećanju plata, akteri političke, poslovne i sindikalne scene u Republici Srpskoj na određeni način Vladi RS dali su prolaznu ocjenu za prvih 100 dana rada, istovremeno ističući da je to kratak period za ozbiljnije ocjene i analize rada.

Vlada Republike Srpske izabrana je 18. decembra prošle godine, malo poslije ponoći, sa 44 glasa za i 37 protiv, a 28. marta navršiće se 100 dana njenog rada, tokom kojih je, prema mnogim ocjenama, bilo i uspona i padova. Opozicija u Republici Srpskoj tvrdi da je Vlada zaslužila prolaznu ocjenu za prvih 100 dana rada, ali da je ona između dvojke i trojke, dok u strankama u vlasti ističu da je još jako rano za ocjene te da Vladi treba dati godinu dana da se dokaže i pokaže da li može i zna da upravlja procesima u RS.

"Period od 100 dana nije dovoljan za neki učinak, ali je dovoljan da se odrede koncept i plan kako će se raditi. Čini mi se da Vlada nema koncept i da još nije krenula u punom kapacitetu", rekao je za "Nezavisne" Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Dodaje da je Vlada nastavila sa zaduživanjem, što nije dobro, te da je privreda još jako opterećena i pored obećanja da će se porezi i doprinosi smanjivati.

Takođe, naglašava da loše stanje u javnim preduzećima koja se nalaze u dubiozi mora da se mijena, a da Vlada Srpske još ništa ne radi po tom pitanju te da je realno vrijeme u kojem se neke stvari o radu ili neradu mogu sagledati godinu dana.

Kao i Glamočak, i poslodavci u Republici Srpskoj pažnju skreću na obećanja o smanjenju doprinosa, ali naglašavaju da je 100 dana kratak period da se bilo šta značajnije desi da bi se moglo mjeriti i ocjenjivati.

"Što se nas tiče, imamo dogovor s novom Vladom da se nastavi raditi na sporazumu koji se odnosi na period 2018-2021. godine i koji je potpisan s prethodnom Vladom. Na tom planu još ništa posebno nije urađeno, mi očekujemo smanjenje stope doprinosa i tu bi se nešto značajnije moralo uraditi", kaže Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

"Poslovnu zajednicu brinu najave povećanja plata u javnom sektoru s obzirom na to da posebnu pažnju treba posvetiti javnoj potrošnji, koja je velika i koja se mora držati pod kontrolom", naglašava za "Nezavisne" Škrebić.

Iz ugla sindikata, Vlada Republike Srpske i nije baš radila kako treba s obzirom na to da se sada vidi da od nekih obećanja, kao što je prosječna plata od 1.000 KM, vjerovatno neće biti ništa.

"Neće biti ništa od pompezno najavljivanog prosjeka od 1.000 KM. Taj prosjek je nedostižan i nemoguć bez povećanja plata u javnom sektoru", rekao je Božo Marić, potpredsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Marić za "Nezavisne" ističe da je pohvalno to što je pokrenut socijalni dijalog i što je Vlada preuzela ulogu da ga vodi s Unijom udruženja poslodavaca i sindikatima te da su u tom smislu održana već četiri sastanka.

"Opšteg kolektivnog ugovora nema već tri godine i ukoliko sve bude po planu trebalo bi uskoro da ga dobijemo", rekao je Marić.

U vladajućim strankama naglašavaju da je 100 dana mali period za ozbiljnije analize i da su kroz program rada definisane neke strateške tačke te da se već krenulo u tom pravcu.

(Nezavisne)

Komentari / 54

Ostavite komentar
Name

Jelena

27.03.2019 08:07

Premijer prica kako ce stati u kraj isplacivanju plate na crno!A u njegovoj firmi doo Bus isplacuje platu na ruke a minimalac na banku!Kakvo licemerstvo!

ODGOVORITE
Name

profesor

27.03.2019 08:19

Ova vlada u "kontinuitetu" nema ni znanja ni resursa da ucini nesto znacajno za svog mandata. Znate, kada se namjesta da se dodje na poziciju zbog pozicije, tu izostaje onaj pravi motiv koji tjera covjeka na sistemska rjesenja. Zato ce biti veliki uspjeh bude li procesuiranja odgovornih za stanje u zemlji! Bez toga nema pomaka naprijed!

Name

Jaffa

27.03.2019 08:37

Pa tako je u svakoj firmi bliskoj vlasti.

Name

dispečer

27.03.2019 08:47

Dispečer Viško ima firmu "Bus" skraćeno Autobus.

Name

tajkun

27.03.2019 09:20

Vlada je samo ikebana, a stvarno vladaju režimski tajkuni Dodikovi (Radišići, Stankovići...). Svaki od njih upravlja nekim ministarstvom, JP, upravom...

Name

Mrva

27.03.2019 09:21

Eto o kakvoj moralnoj veličini se radi. Dodik stvarno ponižava i institucije i Republiku Srpsku postavljajući ovakve likove na mjesto predsjednika Vlade. Prije toga Željka, sad on još i predsjednik Republike???? A sve to da bi on imao neograničenu vlast, da mu neko ne bi zasmetao.

Name

RUGIPP

27.03.2019 09:23

Geodetskom upravom upravlja Budo Stanković i sin. Tamo drže kriminalce; Stojčinović, Deurić, Grulović, Predragović, Stanković junior i dr. koji su uknjižili državnu zemlju na tajkune i to i dalje delaju, a osim toga zadfužuju se kod Svetske banke i troše milione mjesečno nenamjenski.

Name

re

27.03.2019 09:42

Čemu se čudite....pa u svima Firmama koje drži porodica Stanković je tako! Od Integre do svih preduzeća..... Sve oni to jako dobro znaju ,svi, ali se prave ludi i deru kožu dok još mogu,a onda će nasukati ovog levata Viškovića....i proglasiti ga za glavnog krivca i neznalice ,što u stvari i jest.....SNSD je uzeo što je trebao,još malo magle da ih održi za života....njihova zgrada je dokaz,od kojih para,kako,ko,imaju li dozvole....smije li iko postaviti pitanje i prekontrolisati....nek stisne,ako ima muda....

Name

Re

27.03.2019 10:01

To i jeste cilj skupiti debile i zadovoljiti formu,a drugi će da odlučuju.Višković je idealan idiot za to jer je čitav radni vijek funkcionisao na tom nivou.Nesporno najveći kriminal i bezakonje se dešava u boksitu Milići.Ako hoće da ne bude saučesnik i učesnik neka to prijavi tužilaštvu i neka institucije jednostavno dokumentuju zlodjela Rajka Dukića,inače ostaće zapamćen kao balvan na onoj fotelji sa stomakom do zuba.Da podsjetimo Dukić je prodao 23,5 miliona tona rude ,otprilike po 50$/toni pa vidite da je to preko tri i po milijarde KM i sve pokrao i proćerdao.E taj Višković priča o poštenju i zakonu!

Name

Nema pravne drzave

27.03.2019 10:41

Pa naravno da nema, krug se zatvara..... iz pocetka, vladavina prava, izborni zakon, stop kriminalu i korupciji, vratiti narodu opljackano, kredite..... racionalno trosenje budjetskih sredstava itd

Name

Zoran

27.03.2019 11:02

Ova vlada????ahahah...pa to je skup nekakvih likova lopurdi,i sitnih uvlakaca koji nikakav kredibilitet nemaju.Obicni du..lisci pred odjeni otpremnikom kamiona.Znaci oni su nista,vazduh.

Name

kriminalci i dalje knjiže zemlju

27.03.2019 11:13

Ima li igdje na svijetu da osuđeni kriminalac 4,5 god. za uknjižbu, Stojčinović i dalje obavlja funkciju pom.dir. u RUGIP/Geodetsko-pravnoj upravi, tj. na istim poslovima za koje je osuđen. Za isto djelo se sudi i Deuriću, pom.dir. kao udruženoj kriminalnoj grupi sa dir. Bosom Predragović koja ih je štitila kad je bila policijski inspektor. Budo Stanković mesar, kome je uknjiženo 400 dulima državne zemlje, iste drže na tim funkcijama, da još knjiže,a sin ekonom upravlja finansijama i kadrovima u RUGIP. Aferim VIŠKO!

Name

Banja Luka Valter

27.03.2019 08:07

Realno pa zadnji 20i kusur godina niko nema plan kako i gdje sem srbovanja i odcepljenja...o ekonomoji i ostalim bitnim stvarima oni ne da nemaju plan vec realno veze s vezom nemaju...tj imaju plan da i ovog malo normalnog,dobrog uniste za vjek vjekova ..amin...hihihi

ODGOVORITE
Name

Igor

27.03.2019 10:05

Kako nemaju plan kad su oni i njihove porodice sve bogatiji. Narod nema plan nego bleji i slusa gluposti . Ocekuju cuda da se dese , Miljacka mostove odnese. Hahahahhahah

Name

Ivana

27.03.2019 08:39

Pa ako nemaju plan i nece raditi onda ne trebaju ni platu primati. Radnik kad ode na bolovanje skidamu se sa plate trideset posto.a oni bi da ne rade a da su paceni. Van pameti.nesposobnjakovici cekaju da dobiju sve na gotovo iz vrha,da im se kaze sta ce i kako donositi odluke.poslusnici,placenici.a na zalost njih cini vecina u skupstini.

ODGOVORITE
Name

Republika Srpska

27.03.2019 08:40

Je teatar apsurda... Đokić sa lažnom diplomom, Trivić par godina u turističkom birou, a nikad u prosvjeti, Rajčević tek radi doktorat i postrojava redovne profesore, Šeranić deset godina potrčko u Ministarstvu.... Itd, itd...

ODGOVORITE
Name

Svaka cast

27.03.2019 10:14

Najbolji opis

Name

re

27.03.2019 11:38

Danas su diplome i doktorati postali šprdačina, kako na privatnom, tako i na državnom fakultetu. Bitno je samo ja tebi, ti meni.

Name

Ma

27.03.2019 08:40

Vlada i nije u da bilo sta radi. To je grupa bezlicnih uhljeba koje je neko postavio da potpisuju ono sto treba i gotovo.

ODGOVORITE
Name

miroslav

27.03.2019 12:49

ministar privrede konobar iz Doboja , kompletno ministarstvo Cavina prčija sa sponzorusom na celu

Name

dis pecar

27.03.2019 08:49

Da vam malo osvježim pamćenje, sjeća li se možda neko dolaska ministra odbrane Srbije gospodina Vulina? je li se možda neko sjeća kako su on i Baja potpisivali nekakve dokumente, prvo je bilo kako će Srbija slati tenkove na remont u RS a kasnije se išlo i korak dalje, Vulin i Baja su potpisali dokumena o saradnji tako što će se u RS remontovatni raketni sistemi (nečega)...sve to je popraćeno snažnom propagandom sa RTRS, naravno ja sam znao da od toga nema ništa.

ODGOVORITE
Name

Mrva

27.03.2019 09:27

Ko još može zapamtiti sve Dodikove laže i paralaže? Bitno je da narod kupuje maglu i to redovno, bez pogovora. Naravno ima dosta i onih koji ne vjeruju ali se oni eliminišu, bilo kao izdajnici, bilo kao plaćenici svih mogućih neprijateljskih fondacija ili senjihovi glasovi na izborima ponište kao nevažeći ili se ubace nepostojeći itd. Tu su kreativni mora se priznati.

Name

006

27.03.2019 09:55

Jel to onaj sto je isao u KANADU 12 puta , sto mu je tetka poklonila novac za stan.

Name

Mrva

27.03.2019 18:28

Da to je taj tetkin sin. Nesposoban da bude vojnik, redov, ali sposoban da bude ministar vojni! Vučićeva pudlica, kao i naši mnogi ministri na čelu sa premijerom.

Name

Boro

27.03.2019 09:08

Politika i ekonomija se uce u skoli a ne na Kursevima i sa kupljenim diplomama.

ODGOVORITE
Name

Mudrov od Ozrena

27.03.2019 09:08

Za 100 dana cilj ostvaren,, Batagon Alumina AG Zud,dobila zlatnu ribicu. Prointer,veca kapital,Dodik na mukama u Sa. SDS i PDP dali sjajan gol..SNSD. Dobili po labrnji u Rudom i Teslicu,,I na kraju Avionce mora na servis,kako putovati kaldrmom.

ODGOVORITE
Name

Plan

27.03.2019 09:12

Primati platu, ugraditi se gde se ukaže prilika, zaposliti u državne institucije i javna preduzeća svoje ukućane...I neki kažu da nema planova,pa nemožeš ugoditi ovom narodu pa to ti je!

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

27.03.2019 09:18

netrebaim davat platu kada nista nerade i nemaju plana nekase prijave svi redom u neku gradjevinsku firmu jer tamo sada fali radne snage neka zarade koru ljeba jednom u vijeku i neka vide kakoje lijepo zaradit posteno platu a nekrasti kapom i sakom

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

27.03.2019 09:20

evo resanje za vladu sve poslat na boro za zaposljavanje ili u neku gradjevinsku firmu tano ima slobodnih radni mesta nemoraju mislit svakako nista nemisle lopata majka i guslaj citav dan

ODGOVORITE
Name

Ekonomista

27.03.2019 09:27

Od prvog dana se pitam gdje ovog iskopase,covjek jos nije jednu valjanu recenicu sastavio.Apsolutno nikakve reference nema za takvu poziciju,do duse nisu imali ni prije njega,postaviti profesoricu engleskog jezika na mjesto premijera je bila ludust koja ve kostati generacije! Niko vise kredita nije digao sto predhodna vlada a ova nastavlja !!!

ODGOVORITE
Name

ŽELJKA

27.03.2019 10:22

ONA NIKAD NIJE BILA PROF ENGLESKOG

Name

Re

27.03.2019 12:41

Vucala se sa tim "stranim plaćenicima". Pitajte u Tesliću....

Name

21-vek-vaskrsenje

27.03.2019 09:30

Višković je vd Premijer i biće dok drugu članu ne istekne mandat od 1godine i onda se krug zatvara kad se tata vrati u stolucu Premijera iz koje je sve počelo. Višković ni samog sebe ozbiljno neshvata, on je samo ukras ili Dodigu ili Cvijanovićki, koja je tako utihnula , da podsjeća na časnu sestru Milosrdnicu . Treba stvarno imati guzu za obraz , pa se prihvatiti da budeš vd Premijere.

ODGOVORITE
Name

Bl

27.03.2019 09:36

Trivićka i Davidovićka su itekako znale šta treba, sada odrađuju i u buduće će odrađivati. Rijetko viđen talenat na ovim prostorima!

ODGOVORITE
Name

Ima

27.03.2019 09:38

Pinokio

ODGOVORITE
Name

re

27.03.2019 09:40

Kako nema plan zaduženje svakog mjeseca da isplate mizerne penzije , pa zaduženja velika od MMFa i prodaja kapitala RS, to im je stalni plan da sprovedu svoju vladavinu na visokoj nozi prema robovima pa ko preživi taj višegodišnji režim RS.

ODGOVORITE
Name

Мирослав

27.03.2019 10:30

Сваки мјесец задужење и то је способност, могу кад већина народа незна штасу трезорски записи и обавезнице , наредну годину сваки мјесец 30 мил а нама само камата се приписује зато дуг и еасте а никакав ефекат , само прудуживање агоније.

Name

garavi

27.03.2019 09:40

ministar policije-kriminalac, lazov, ubica premijer-dispecer, nepsosoban ministar energetike-plagijator i lazov ministarka prosvjete-starleta, dodikova kokos ministarka golicjka-bivsa kokos dodikova, saksija ministarka finasija-ucesnik u kriminalu otudjivanja drzavnog zemljista po BL i td ministar pravde-ikebana ministar saobracaja-nesposoban seljak, ne zna ni zasto je tu ministar za tehnoloski razvoj-sumnjivi intelektualni kapaciteti,plagijator i ulizica, ispostava mladjeg dodika itd itd....

ODGOVORITE
Name

Ikebana

27.03.2019 11:23

U geodetskoj upravi dir. Bosa Predragović-IKEBANA, ranije inspektor MUP gde je štitila zemljišnu mafiju, Deurića i Stojčinovića i dr. pa za nagradu dobila RUGIP i sad sa tom mafijom knjiži, uzima svjetske kredite nekontrolisano i arči sa Stankovićem Budinim.

Name

Corleone

27.03.2019 09:51

VLADOM RS UPRAVLJAJU TAJKUNI I MAFIJA.

ODGOVORITE
Name

$

27.03.2019 09:54

A VLADE i mackove pređe ,A stručnjaka a olosa na jednim mjestu..pisan vam se u stručnost i znanje..

ODGOVORITE
Name

Visak

27.03.2019 09:56

Vlada sastavljena od lazova, nesposobnih, starleta, sponzorusa, plagijatora...ma hajde molim te.

ODGOVORITE
Name

borac

27.03.2019 09:59

Vlada je osnovana da bi primala platu ostalo je je nevazno a imali kakva budala da od vlade nesto ocekuje.

ODGOVORITE
Name

Dubravko

27.03.2019 10:02

TOJE MAFIJA MILORADA DODIKA TO NIJE VLADA ŠTASU DOBRO URADILI ZA 12 GODINA OSIM KRAĐE I KORUPCIJE NA SVAKOM PODRUČJU A I TREBAJU TAKVI OVOM NARODU

ODGOVORITE
Name

Mile

27.03.2019 10:31

Od zla oca i od gore majke. Bljak.

ODGOVORITE
Name

Zivot dao za RS

27.03.2019 10:34

E danas bio boracki pa me tuga uvati pa sto Sam to radio nije trebalo ni branit ovo sto . Sta vredi meni sto Sam branio ovu RS bolje su prosi ovi Koji nisu ni metka opucali . Vidi sta su jadnom davoru uradili Koji je zivot dao za ovu RS i da I Moro otic iz ove RS ko je ubio davida pravda za davida caca nece nikad ostat Sam

ODGOVORITE
Name

А

27.03.2019 10:52

Камо пусте среће да си ишао у школу, а да ниси носао ту танџару

Name

Poharano

27.03.2019 10:56

Vlada vam je skup podupiraca kriminalne hobotnice koji i sami cekaju na red da ugrabe plijen.Za neke malo dockan!

ODGOVORITE
Name

bato

27.03.2019 11:48

Nema Srpskoj spasa bez ljute, ponavljam ljute vlade nacionalnog jedinstva. Vlade koja će sve lopove pohapsiti, sve dugove državnih preduzeća prema državi otpisati. Posebno otpisati dugove opljačkanog naroda i krenuti naprijed. Kazan bato za sve državne službenike, neka i oni malo čekaju platu kao što borci i narod čekaju godinama. Tojaga bato, red, rad, disciplina,sve pare u proizvodnju, maksimalno rasterećenje privatnih proizvođača, pa da vidiš posle pet godina moćne države. Samo tako bato i nikako drugačije.

ODGOVORITE
Name

re

28.03.2019 13:50

Bato bre,..nema od toga nista bre...

Name

veliko postenje

27.03.2019 11:56

ovi nemaju plan za vladu a kralj petar prvi citav narod u izbjeglistvo dabi spasijo srbsku vojsku u golgotu preko albanije a ovi nemaju plan vlade ovosu gulikoze svog naroda gdesi kralju petre da ovo sve pobijes

ODGOVORITE
Name

Martin

27.03.2019 12:32

Ko zadnji ode neka ugasi svjetlo i okači ključ o ekser poviše vrata!!!!

ODGOVORITE
Name

re

27.03.2019 14:03

HAHAHAHAHHAHAHAAHHAA BRAVO

Name

RE

27.03.2019 16:07

Svakim danom sve gore i crnje. Vidimo ko su nam ministri, nesposobni sa kupljenim diplomama, bez znanja i morala. Posle svakih izbora sve gore i gore. Sad se pojavio i Stevandic, i on postavlja svoje ljude na odgovorna i vazna mjesta, bez znanja, mogu slobodno reci ljude sa mentalnim nedostacima, jer su mu donijeli glasove. Ovo je ljudi strasno!!!! Nama ne trebaju drugi neprijatelji od nasih politicara. Sve rade da uniste narod i drzavu mislim da su vec stigli do cilja.