ЕП: Лудница ''земаља на Ш''! Италија и Шпанија сигурне!

Скандинавски "кланац" у Ослу, Шпанија сигурна на челу! Фудбалери Норвешке и Шведске одиграли су један спектакуларан меч у Ослу који је завршен без победника резултатом 3:3, док су Шпанци лако победили Малту.  Данци шокирали Швајцарску, Ирска прва у групи Д! Фудбалери Данске украли су бод Швајцарској током последњих девет минута утакмице, која је завршена без победника са шест голова, било 3:3.  Пјанић од хероја до трагичара, Италија "самлела" Лихтенштајн.  Фудбалери Италије убедљиво су савладали Лихтенштајн резултатом 6:0, док је Босна и Херцеговина ремизирала са Грчком, 2:2 након црвеног картона Пјанића.  Од полувремена из снова до борбе за бод! Роберт Просинечки и његови фудбалери после сјајног првог полувремена испустили вођство 2:0. Италија распуцана, Шпанија сигурна, "луде завршнице" у Норвешкој и Швајцарској.

Фудбал 26.03.2019 | 23:30
ЕП: Лудница ''земаља на Ш''! Италија и Шпанија сигурне!
Фурију на Малти спасавао Мората – 22 шута и само два гола! Лудница у Ослу: Шведска од 0:2 до 3:2 и коначних 3:3 у 97. минуту! Румунија прегазила Фарска Острва.

Шпанцима је циљ да оду на Европско првенство и то уопште није тајна, а у групи Ф су после два одиграна кола суверени владари, пошто су савладали Малту головима Алвара Морате са 2:0 и тако дошли до шестог бода из два кола.

Мората је затресао мрежу Малтежана после 31. минута фудбала, а коначних 2:0 поставио је у 78. минуту утакмице. Шпанци су били апсолутни фаворити и доминирали су током свих 90 минута и на крају заслужено славили и олакшали себи пут кроз квалификациони циклус ЕУРО 2020.

Румунија је била убедљива против репрезетнације Фарских Острва пошто су их победили са 4:1 у другом колу квалификација и тако дошли до првих бодова у овом циклусу. До вођства су Румуни стигли после 26 минута када је Деак затресао мрежу.

На 2:0 поставља Клаудију Кешеру у 29. минуту, а исти играч три минута касније постиже и трећи гол за Румуне па се овим резултатом прво полувреме и завршило. Давидсен је средином другог полувремена смањио на 3:1, а коначних 4:1 поставља Џорџ Пушкаш у 63. минуту утакмице.

Најзанимљивије је било у Ослу где су фудбалери Норвешке дочекали Шведску и дозволили гостима да са собом понесу веома леп плен. Норвежани су повели са 2:0 головима Јонсона и Кинга у 41. односно 59. минуту утакмице, а после Кинговог гола деловало је да ће Норвешка узети три бода и унети мало драме у групу Ф.

Баш тада на сцену ступају Виктор Клаесон који Гранквистов промашени пенал поправља голом, да би Роби Кваисон режирао прави хорор Норвежанима у самој завршници утакмице. Прво је у 86. минуту донео изједначење, а потом и чинило се победу у првом минуту судијске надокнаде.

У овим моментима су сви већ прежалили Норвешку, али не и Камара, који је у шестом минуту надокнаде шокирао Шведску укравши јој победу и донео је велику радост својим навијачима за коначних Норвешка 3, Шведска 3.

Није Шпанија оно што је некада била. Одавно више нема Ћавија и Инијесте као покретачке снаге Фурије у везном реду, изостали су многи старији првотимци због повреда и истрошености, а у вечерашњем гостовању Малти промењено је чак осам играча у односу на недавни тријумф против Норвешке. Чак је и селектор Луис Енрике због породичних разлога морао да откаже пословне обавезе, због чега је екипу водио његов верни помоћник Роберт Морено. Много тога није исто у шпанској репрезентацији, али се против фудбалског Лилипутанца каква је Малта ипак очекивало више од два поготка - 2:0 (1:0).

Чудна утакмица у Та Калију, где је Алваро Мората био приморан да вади ужарено кестење из ватре. Није да је Малта претила, јер се практично 90 минута бранила и Фурији препустила чак 80 одсто поседа лопте, већ лопта једноставно није хтела у гол. 

Чак 22 хица испалили су фудбалери Шпаније, од чега је тек седам ишло у оквир гола Хенрија Бонела који је био као мета на стрелишту, а само су Моратине лопте имале очи и знале коначну путању. Човек коме је клупска каријера доживела фијаско и сада под командом Чола Симеонеа покушава да спаси што се спасити може био је расположен за голове и оно што су му половином оба полувремена сервирали Хермосо иНавас. Нису то биле некакве мајсторије, али је Мората урадио довољно да мало подигне самопоуздање и обезбеди Шпанији други тријумф у квалификацијама.

Не треба, опет, заборавити да је Морено у овој утакмици оптерећења растеретио највећи део састава из меча с Норвешком, па су тако вечерас поново играли само капитен Серхио Рамос, Марко Асенсио и башМората. Шпанија је утакмицу почела с Челсијевим голманом, на боковима су били по један играч Барсе и Валенсије, у срцу одбране по један штопер из Реала и Еспањола, у везном реду један из Бетиса, двојица из Атлетика, а у нападу по један из Реала, Атлетика и ПСЖ. Гледајући само наступе, Каналес је до ове утакмице имао само један, као и Ермосо. Гаја три, Родри пет, Бернат седам. Серхио Рамос их сада има 163, а иза њега је Мората са свега 29 утакмица у националном дресу...

Потпуна лудница у скандинавском дербију у Ослу! Норвешка је на погон Џошуе Кинга до 70. минута имала два гола вишка, а онда је све отишло дођавола! Шведску је препородио Виктор Клаесон са голом и две асистенције за Робина Квајсона и сензационални преокрет у надокнади времена, али је на крају утакмица ипак завршена резултатом 3:3 после гола Оле Камаре у седмом минуту додатог времена!

Шта је Шведска направила у завршних пет минута утакмице и како је све испало на крају! Док су Швеђани чекали свог спасиоца, Норвешка је изгурала највећи део утакмице захваљујући луцидности центарфора Борнмута Џошуе Кинга, пошто је прве комшије почастио с голом и асистенцијом за погодак Бјорна Јонсена у финишу првог дела. Али, каква је то акција била... Заиста чудна, у најмању руку. Све је почело након добро организоване акције у режији Хенриксена и Елабделауија по десном боку, одакле је бек Олимпијакоса послао центаршут право у срце казненог простора. После неколико одбитака Кинг је извео нешто што се не може окарактерисати ни као шут, ни као центаршут, али је лопта некако стигла до Јонсена, коме није било тешко да је поред збуњених противника само ћушне у гол.

Доминантна игра Норвешке настављена и у другом делу, због чега је убрзо и виђен конкретан резултат. Али, вероватно ни Норвежани нису знали шта их до краја чека... Није ни овај напад био течно организован, али је финиш био много сигурнији и једноставнији. Опет је Маркус Хенриксен био умешан у целу причу, а његов убачај с десног бока Кинг је решио без икаквих проблема, иако је поред себе имао прекаљеног Андреаса Гранквиста. Овај гол управо и иде на душу времешног капитена, који је у тренутку потпуно изгубио појам о простор и где му је играч кога чува, што је убрзо скупо плаћено.

Да ово дефинитивно није утакмица легенде шведског фудбала видело се и у 70. минуту, када је промашио шут са беле тачке који му је омогућио Виктор Клаесон после контакта са младим Кристофером Ајером.Гранквист није био сигуран, али је на правом месту био управо Клаесон, па је исправио грешку свог капитена и мечу вратио драматичну ноту. Ни тај гол није могао да најави хаос виђен у завршних десет минута, рачунајући и надокнаду...

Али, управо то се и догодило! Клаесон два пута проналази Квајсона, Норвешка пада у нокдаун и потпуну дубиозу из које је на крају ипак извлачи Ола Камара у једној од најбољих утакмица икада виђених између ове две селекције! Аух, какав меч! 

Румунија је на свом терену рутински надиграла Фарска Острва резултатом 4:1, а прва фигура утакмице био јеКлаудију Кесеру. Два поготка и једна асистенција била су сасвим довољна да се омалена земља са севера Европе остави на безбедној дистанци. Серију голова отворио је Ћипријан Деач у 26. минуту на Кесеруовододавање, да би голгетер Лудогореца потом до краја првог полувремена затресао мрежу два пута, пре него што је Виљорнур Давидсен исписао историју и постигао гол са креча пре одласка на одмор. Тачку на победу ставио је Георге Пушкаш средином другог полувремена.

Данци шокирали Швајцарску, Ирска прва у групи Д! Фудбалери Данске украли су бод Швајцарској током последњих девет минута утакмице, која је завршена без победника са шест голова, било 3:3.

Голом Конора Харихејна Ирска је победила Грузију са 1:0 и тако заузела позицију број 1 у групи Д са максималних 6 бодова и 2 постигнута гола, пошто су у првом колу савладали Гибралтар у гостима такође минималним резултатом.

Данци извукли спектакуларан реми - од 0:3 до 3:3 у последњих 10 минута! Хурихејн одувао Грузине из слободњака! Занимљиво је било у групи Д...

Швајцарска је имала веома лепу предност против Данске, али је све то прокоцкала у завршници другог полувремена. До вођства су дошли преко фудбалера Шеное Фреулера након свега 19 минута фудбала и тим резултатом се завршило прво полувреме.

Других 45 минута је било знатно занимљивије, пошто смо тада видели чак пет голова. Гранит Џака је повећао предност Швајцарске на 2:0 у 66. минуту утакмице, а Бри Емболо десет минута касније доноси великих, великих 3:0.

Сви су мислили да је меч готов осим репрезентативаца Данске. Занка је у 84. минуту постигао гол који је донео трачак наде Данцима, да би Гиткјер у 88. минуту поприлично забринуо навијаче Швајцарске.

За тотални шок и сјајан перформанс гостију побринуо се Далсгард у трећем минуту надокнаде, који је тада постигао и трећи гол за Данску и омогућио својој репрезентацији да не оде кући празних руку.

Ау, каква утакмица, какав спектакуларан реми! Швајцарска је дочекала Данску и није успела да добије овај врло важан дуел иако је водила с 3:0 све до 84. минута! Данци су се повампирили и у последњих 10 минута гледајући и надокнаду стигну до 3:3 (1:0). Направили су Швајцарци од гостију сир, и то онај са рупицама и водили читав меч, имали предност и од 3:0... На крају се испоставило да је екипа Владимира Петковића морала да страхује јер је примила два гола у самој завршници.  А онда је у 93. минуту стигао и гол Хенрика Далсгарда... За 3:3.

Потпуни мук у Базелу...

Швајцарска је од почетка утакмице била опаснији ривал. Прву већу шансу домаћин је имао у 10. минуту када је Стивен Зубер био у доброј шанси, скочио је, шутирао главом, али је лопта отишла поред гола. Ипак, домаћин није морао много да чека нову шансу. Ајети се нашао у шансу, лопта се одбила, а на њу је натрчаоФројлер, опалио по њој врло јако и противнички голман није имао шансе.

Сјајан гол фудбалера Аталанте...

Исти тај епитет може да се употреби и за потез Гранита Џаке. Опалио је фудбалер Арсенала у 66. минуту и пробушио мрежу Данаца. Гости су покушавали пре тога да дођу до изједначења, али су компликовали.Џака им је показао како једноставност увек има предност у фудбалу.

Врхунски ударац… Запечатио је победу Швајцарске, барем је тако деловало тада... Када је Емболопогодио за 3:0 сви су помсилили да је ту крај. Ипак, Данска се није предавала. Јоргенсен постигао први гол за госте у 84. минуту. А онда је погодио и Кристијан Гиткјер у 88. Била је то најава спектакуларног повратка гостију.

И он је стигао у надокнади. Просто да не поверујете! Један од највећих повратака у последње време. Понављамо, Швајцарска је на свом терену водила с 3:0 све до 84. минута... На крају је било 3:3.

А, Ирска је дочекала Грузију као фаворит. И успела је да испуни ту улогу. Међутим, очекивано је то било тврдо. А муке Ираца решио је сјајни Конор Хурихејн - 1:0 (1:0).

Фудбалер Астон Виле је наместио лопту у 36. минуту, опалио из све снаге, утисак је да је она прошла кроз живи зид и на тај начин голман репрезентације Грузије није имао шансу да одбрани... Феноменалан погодак. Савршен ударац. Довољан за нова три бода и прво место групе Д.

Пјанић од хероја до трагичара, Италија "самлела" Лихтенштајн. Фудбалери Италије убедљиво су савладали Лихтенштајн резултатом 6:0, док је Босна и Херцеговина ремизирала са Грчком, 2:2 након црвеног картона Пјанића.

Италијани су са 6:0 савладали Лихтенштајн и тако остали убедљиви на првој позицији групе Ј. Стефано Сенси је већ после 17. минута постигао први погодак, а Марко Верати правом "голчином" повисио на 2:0 у 36. минуту утакмице.

Искусни Фабио Кваљарела игра у фантастичној форми и у Серији А, а то је пренео и на репрезентацију пошто је два пута био прецизан са беле тачке и помагао "Азурима" да победу 4:0 после само 45 минута.

Јувентусово "чудо од детета" је поново погодило мрежу, пошто је Мојз Кеан у 69. минуту утакмице постигао пети гол Италијана, а Паволети седам минута касније поставља коначних 6:0.

У Зеници је било врло интересантно, пошто је Босна и Херцеговина лако дошла до два гола на Билином Пољу, а у других 45 минута су све то просули. Први гол за Босну и Херцеговину постигао је Вишћа већ у 10. минуту да би пет минута касније и Мирален Пјанић био стрелац.

Фортунис је већ у 64. минуту са пенала био прецизан и смањио предност "Љиљана" на 2:1. Пјанић је само минут након гола Фортуниса зарадио црвени картон и тако оставио свој тим "на цедилу".

Грци су мајсторски искористили овај кикс Пјанића и преко Димитриса Коловоса у 85. минуту дошли до изједначења и тако "бацили на колена" чету Роберта Просинечког.

Рекордер Кваљарела и дупло млађе дете Кен лансирали вртић Италије! Уз два гола ветерана, Азури декалсирали Лихтенштајн.

Један ветеран за сва времена, двојица искусних фудбалера и гомила младића су приуштили љубитељима фудбала у Италији вече за уживање. Нема везе што је са друге стране стајао нејаки Лихтенштајн, нема везе што је тек почетак квалификација. Италија је вечерас уживала и маштала о некој светкој будућности. ИзабранициРоберта Манћинија су победили и другу утакмицу у квалификацијама за ЕП, згромили Лихтенштајн на 6:0, а на руку им иде и реми Босне и Грчке у Зеници. Све се вечерас поклопило Италијанима.

Од чудесног ветерана Кваљереле до невероватног детета Кена. Један има 36 година, други је дупло малђи, а заиграли су у тандему и обојица се уписали у стрелце. Могао је Кваљарела већ у трећем минуту да погоди, али му је голман одбранио. Ипак, Азури су очепили после десетак минута.

Спинацолин центаршут је најнижи играч на терену Стефано Сенси претворио главом у први гол у дресу италије.  Наставили су Италијани да газе, створили гомилу шанси које су заустављали голман Бухел и оквир гола, али јеВерати после пола сата игре дуплирао предност. Сјајно се снашао у гужви и савио кифлу у супротан уграо.

А онда историја! Фабио Кваљарела је са 36 година и 54 дана постао најстарији стрелац у историји италијанске репрезентације. Лихтенштајн је у последњих десетак минута првог полувремена скривио два пенала због два играња руком, а Кваљарела је оба пута био прецизан са беле тачке.

Наставили су Азури са тоталном офанзивом против недораслог ривала и у другом полувремену. Заниолоумало да погоди и у првом контакту са лоптом по уласку на терен. Коначно, у 70. минуту је пукла петарда. Спинацола је опет центрирао, Кваљарела несебично спустио за Кена и асистирао Јувентусовом чуду од детета за други гол на два меча у дресу Азура.

Кваљарела је уз овације напустио терен, уступио место „првој глави“ италијанског фудбала ЛеонардуПаволетију, а овај после четири минута на терену постигао први гол у дресу репрезентације. Још једном јеСпинацола центрирао, Паволети је у свом стилу тукао главом, али му је голман одбранио. Ипак, Каљаријев нападач је натрчао на одбитак и постигао гол ногом. Што му се не дешава баш често...

До краја је дебитовао и Армандо Ицо, а подмлађена Манћинијева Италија је распламсала наду на Апенинима. Нема везе што је био Лихтенштајн. Оваква игра и победе дижу морал који је пао после фијаска у претходним квалификацијама. Италија је играла у саставу: Сиригу - Манћини, Бонући (од 79. Ицо), Ромањоли, Спинацола - Сенси, Жоржњо (од 57. Заниоло), Верати – Политано - Кваљарела (од 72. Паволети), Кен

РЕЗУЛТАТИ:

Група Д

Република Ирска - Грузија 1:0 (1:0)
/Хурихејн 36/

Швајцарска - Данска 3:3 (1:0)
/Фрулер 19, Џака 66, Емболо 76 - Јоргесен 84, Гиткјаер 88, Далсгард 90+3/

ТАБЕЛА: Република Ирска 6, Швајцарска 4, Данска (-1) 1, Гибралтар (-1) 0, Грузија 0.

Група Ф

Малта - Шпанија 0:2 (0:1)
/Мората 31, 73/

Норвешка - Шведска 3:3 (1:0)
/Јохнсен 41, Кинг 59, Камара 90+7 - Класон 70, Квајсон 70, 86/

Румунија - Фарска Острва 4:1 (3:1)
/Деак 26, Кешеру 29, 33, Пушкаш 63 - Давидсен 40п/

ТАБЕЛА: Шпанија 6, Шведска 4, Румунија 3, Малта 3, Норвешка 1, Фарска Острва 0.

Група Ј

Јерменија - Финска 0:2 (0:1)
/Јенсен 14, Соири 78/

БиХ - Грчка 2:2 (2:0)
/Вишћа 10, Пјанић 15 - Фортунис 64, Коловос 85/

Италија - Лихтенштајн 6:0 (3:0)
/Сенси 17, Верати 32, Кваљарела 35п, 45+3п, Кин 70, Паволети 77/

ТАБЕЛА: Италија 6, Грчка 4, БиХ 4, Финска 3, Јерменија 0, Лихтенштајн 0.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар