EP: Ludnica ''zemalja na Š''! Italija i Španija sigurne!

Skandinavski "klanac" u Oslu, Španija sigurna na čelu! Fudbaleri Norveške i Švedske odigrali su jedan spektakularan meč u Oslu koji je završen bez pobednika rezultatom 3:3, dok su Španci lako pobedili Maltu.  Danci šokirali Švajcarsku, Irska prva u grupi D! Fudbaleri Danske ukrali su bod Švajcarskoj tokom poslednjih devet minuta utakmice, koja je završena bez pobednika sa šest golova, bilo 3:3.  Pjanić od heroja do tragičara, Italija "samlela" Lihtenštajn.  Fudbaleri Italije ubedljivo su savladali Lihtenštajn rezultatom 6:0, dok je Bosna i Hercegovina remizirala sa Grčkom, 2:2 nakon crvenog kartona Pjanića.  Od poluvremena iz snova do borbe za bod! Robert Prosinečki i njegovi fudbaleri posle sjajnog prvog poluvremena ispustili vođstvo 2:0. Italija raspucana, Španija sigurna, "lude završnice" u Norveškoj i Švajcarskoj.

Fudbal 26.03.2019 | 23:30
EP: Ludnica ''zemalja na Š''! Italija i Španija sigurne!
Furiju na Malti spasavao Morata – 22 šuta i samo dva gola! Ludnica u Oslu: Švedska od 0:2 do 3:2 i konačnih 3:3 u 97. minutu! Rumunija pregazila Farska Ostrva.

Špancima je cilj da odu na Evropsko prvenstvo i to uopšte nije tajna, a u grupi F su posle dva odigrana kola suvereni vladari, pošto su savladali Maltu golovima Alvara Morate sa 2:0 i tako došli do šestog boda iz dva kola.

Morata je zatresao mrežu Maltežana posle 31. minuta fudbala, a konačnih 2:0 postavio je u 78. minutu utakmice. Španci su bili apsolutni favoriti i dominirali su tokom svih 90 minuta i na kraju zasluženo slavili i olakšali sebi put kroz kvalifikacioni ciklus EURO 2020.

Rumunija je bila ubedljiva protiv reprezetnacije Farskih Ostrva pošto su ih pobedili sa 4:1 u drugom kolu kvalifikacija i tako došli do prvih bodova u ovom ciklusu. Do vođstva su Rumuni stigli posle 26 minuta kada je Deak zatresao mrežu.

Na 2:0 postavlja Klaudiju Kešeru u 29. minutu, a isti igrač tri minuta kasnije postiže i treći gol za Rumune pa se ovim rezultatom prvo poluvreme i završilo. Davidsen je sredinom drugog poluvremena smanjio na 3:1, a konačnih 4:1 postavlja Džordž Puškaš u 63. minutu utakmice.

Najzanimljivije je bilo u Oslu gde su fudbaleri Norveške dočekali Švedsku i dozvolili gostima da sa sobom ponesu veoma lep plen. Norvežani su poveli sa 2:0 golovima Jonsona i Kinga u 41. odnosno 59. minutu utakmice, a posle Kingovog gola delovalo je da će Norveška uzeti tri boda i uneti malo drame u grupu F.

Baš tada na scenu stupaju Viktor Klaeson koji Grankvistov promašeni penal popravlja golom, da bi Robi Kvaison režirao pravi horor Norvežanima u samoj završnici utakmice. Prvo je u 86. minutu doneo izjednačenje, a potom i činilo se pobedu u prvom minutu sudijske nadoknade.

U ovim momentima su svi već prežalili Norvešku, ali ne i Kamara, koji je u šestom minutu nadoknade šokirao Švedsku ukravši joj pobedu i doneo je veliku radost svojim navijačima za konačnih Norveška 3, Švedska 3.

Nije Španija ono što je nekada bila. Odavno više nema Ćavija i Inijeste kao pokretačke snage Furije u veznom redu, izostali su mnogi stariji prvotimci zbog povreda i istrošenosti, a u večerašnjem gostovanju Malti promenjeno je čak osam igrača u odnosu na nedavni trijumf protiv Norveške. Čak je i selektor Luis Enrike zbog porodičnih razloga morao da otkaže poslovne obaveze, zbog čega je ekipu vodio njegov verni pomoćnik Robert Moreno. Mnogo toga nije isto u španskoj reprezentaciji, ali se protiv fudbalskog Liliputanca kakva je Malta ipak očekivalo više od dva pogotka - 2:0 (1:0).

Čudna utakmica u Ta Kaliju, gde je Alvaro Morata bio primoran da vadi užareno kestenje iz vatre. Nije da je Malta pretila, jer se praktično 90 minuta branila i Furiji prepustila čak 80 odsto poseda lopte, već lopta jednostavno nije htela u gol. 

Čak 22 hica ispalili su fudbaleri Španije, od čega je tek sedam išlo u okvir gola Henrija Bonela koji je bio kao meta na strelištu, a samo su Moratine lopte imale oči i znale konačnu putanju. Čovek kome je klupska karijera doživela fijasko i sada pod komandom Čola Simeonea pokušava da spasi što se spasiti može bio je raspoložen za golove i ono što su mu polovinom oba poluvremena servirali Hermoso iNavas. Nisu to bile nekakve majstorije, ali je Morata uradio dovoljno da malo podigne samopouzdanje i obezbedi Španiji drugi trijumf u kvalifikacijama.

Ne treba, opet, zaboraviti da je Moreno u ovoj utakmici opterećenja rasteretio najveći deo sastava iz meča s Norveškom, pa su tako večeras ponovo igrali samo kapiten Serhio Ramos, Marko Asensio i bašMorata. Španija je utakmicu počela s Čelsijevim golmanom, na bokovima su bili po jedan igrač Barse i Valensije, u srcu odbrane po jedan štoper iz Reala i Espanjola, u veznom redu jedan iz Betisa, dvojica iz Atletika, a u napadu po jedan iz Reala, Atletika i PSŽ. Gledajući samo nastupe, Kanales je do ove utakmice imao samo jedan, kao i Ermoso. Gaja tri, Rodri pet, Bernat sedam. Serhio Ramos ih sada ima 163, a iza njega je Morata sa svega 29 utakmica u nacionalnom dresu...

Potpuna ludnica u skandinavskom derbiju u Oslu! Norveška je na pogon Džošue Kinga do 70. minuta imala dva gola viška, a onda je sve otišlo dođavola! Švedsku je preporodio Viktor Klaeson sa golom i dve asistencije za Robina Kvajsona i senzacionalni preokret u nadoknadi vremena, ali je na kraju utakmica ipak završena rezultatom 3:3 posle gola Ole Kamare u sedmom minutu dodatog vremena!

Šta je Švedska napravila u završnih pet minuta utakmice i kako je sve ispalo na kraju! Dok su Šveđani čekali svog spasioca, Norveška je izgurala najveći deo utakmice zahvaljujući lucidnosti centarfora Bornmuta Džošue Kinga, pošto je prve komšije počastio s golom i asistencijom za pogodak Bjorna Jonsena u finišu prvog dela. Ali, kakva je to akcija bila... Zaista čudna, u najmanju ruku. Sve je počelo nakon dobro organizovane akcije u režiji Henriksena i Elabdelauija po desnom boku, odakle je bek Olimpijakosa poslao centaršut pravo u srce kaznenog prostora. Posle nekoliko odbitaka King je izveo nešto što se ne može okarakterisati ni kao šut, ni kao centaršut, ali je lopta nekako stigla do Jonsena, kome nije bilo teško da je pored zbunjenih protivnika samo ćušne u gol.

Dominantna igra Norveške nastavljena i u drugom delu, zbog čega je ubrzo i viđen konkretan rezultat. Ali, verovatno ni Norvežani nisu znali šta ih do kraja čeka... Nije ni ovaj napad bio tečno organizovan, ali je finiš bio mnogo sigurniji i jednostavniji. Opet je Markus Henriksen bio umešan u celu priču, a njegov ubačaj s desnog boka King je rešio bez ikakvih problema, iako je pored sebe imao prekaljenog Andreasa Grankvista. Ovaj gol upravo i ide na dušu vremešnog kapitena, koji je u trenutku potpuno izgubio pojam o prostor i gde mu je igrač koga čuva, što je ubrzo skupo plaćeno.

Da ovo definitivno nije utakmica legende švedskog fudbala videlo se i u 70. minutu, kada je promašio šut sa bele tačke koji mu je omogućio Viktor Klaeson posle kontakta sa mladim Kristoferom Ajerom.Grankvist nije bio siguran, ali je na pravom mestu bio upravo Klaeson, pa je ispravio grešku svog kapitena i meču vratio dramatičnu notu. Ni taj gol nije mogao da najavi haos viđen u završnih deset minuta, računajući i nadoknadu...

Ali, upravo to se i dogodilo! Klaeson dva puta pronalazi Kvajsona, Norveška pada u nokdaun i potpunu dubiozu iz koje je na kraju ipak izvlači Ola Kamara u jednoj od najboljih utakmica ikada viđenih između ove dve selekcije! Auh, kakav meč! 

Rumunija je na svom terenu rutinski nadigrala Farska Ostrva rezultatom 4:1, a prva figura utakmice bio jeKlaudiju Keseru. Dva pogotka i jedna asistencija bila su sasvim dovoljna da se omalena zemlja sa severa Evrope ostavi na bezbednoj distanci. Seriju golova otvorio je Ćiprijan Deač u 26. minutu na Keseruovododavanje, da bi golgeter Ludogoreca potom do kraja prvog poluvremena zatresao mrežu dva puta, pre nego što je Viljornur Davidsen ispisao istoriju i postigao gol sa kreča pre odlaska na odmor. Tačku na pobedu stavio je George Puškaš sredinom drugog poluvremena.

Danci šokirali Švajcarsku, Irska prva u grupi D! Fudbaleri Danske ukrali su bod Švajcarskoj tokom poslednjih devet minuta utakmice, koja je završena bez pobednika sa šest golova, bilo 3:3.

Golom Konora Harihejna Irska je pobedila Gruziju sa 1:0 i tako zauzela poziciju broj 1 u grupi D sa maksimalnih 6 bodova i 2 postignuta gola, pošto su u prvom kolu savladali Gibraltar u gostima takođe minimalnim rezultatom.

Danci izvukli spektakularan remi - od 0:3 do 3:3 u poslednjih 10 minuta! Hurihejn oduvao Gruzine iz slobodnjaka! Zanimljivo je bilo u grupi D...

Švajcarska je imala veoma lepu prednost protiv Danske, ali je sve to prokockala u završnici drugog poluvremena. Do vođstva su došli preko fudbalera Šenoe Freulera nakon svega 19 minuta fudbala i tim rezultatom se završilo prvo poluvreme.

Drugih 45 minuta je bilo znatno zanimljivije, pošto smo tada videli čak pet golova. Granit Džaka je povećao prednost Švajcarske na 2:0 u 66. minutu utakmice, a Bri Embolo deset minuta kasnije donosi velikih, velikih 3:0.

Svi su mislili da je meč gotov osim reprezentativaca Danske. Zanka je u 84. minutu postigao gol koji je doneo tračak nade Dancima, da bi Gitkjer u 88. minutu poprilično zabrinuo navijače Švajcarske.

Za totalni šok i sjajan performans gostiju pobrinuo se Dalsgard u trećem minutu nadoknade, koji je tada postigao i treći gol za Dansku i omogućio svojoj reprezentaciji da ne ode kući praznih ruku.

Au, kakva utakmica, kakav spektakularan remi! Švajcarska je dočekala Dansku i nije uspela da dobije ovaj vrlo važan duel iako je vodila s 3:0 sve do 84. minuta! Danci su se povampirili i u poslednjih 10 minuta gledajući i nadoknadu stignu do 3:3 (1:0). Napravili su Švajcarci od gostiju sir, i to onaj sa rupicama i vodili čitav meč, imali prednost i od 3:0... Na kraju se ispostavilo da je ekipa Vladimira Petkovića morala da strahuje jer je primila dva gola u samoj završnici.  A onda je u 93. minutu stigao i gol Henrika Dalsgarda... Za 3:3.

Potpuni muk u Bazelu...

Švajcarska je od početka utakmice bila opasniji rival. Prvu veću šansu domaćin je imao u 10. minutu kada je Stiven Zuber bio u dobroj šansi, skočio je, šutirao glavom, ali je lopta otišla pored gola. Ipak, domaćin nije morao mnogo da čeka novu šansu. Ajeti se našao u šansu, lopta se odbila, a na nju je natrčaoFrojler, opalio po njoj vrlo jako i protivnički golman nije imao šanse.

Sjajan gol fudbalera Atalante...

Isti taj epitet može da se upotrebi i za potez Granita Džake. Opalio je fudbaler Arsenala u 66. minutu i probušio mrežu Danaca. Gosti su pokušavali pre toga da dođu do izjednačenja, ali su komplikovali.Džaka im je pokazao kako jednostavnost uvek ima prednost u fudbalu.

Vrhunski udarac… Zapečatio je pobedu Švajcarske, barem je tako delovalo tada... Kada je Embolopogodio za 3:0 svi su pomsilili da je tu kraj. Ipak, Danska se nije predavala. Jorgensen postigao prvi gol za goste u 84. minutu. A onda je pogodio i Kristijan Gitkjer u 88. Bila je to najava spektakularnog povratka gostiju.

I on je stigao u nadoknadi. Prosto da ne poverujete! Jedan od najvećih povrataka u poslednje vreme. Ponavljamo, Švajcarska je na svom terenu vodila s 3:0 sve do 84. minuta... Na kraju je bilo 3:3.

A, Irska je dočekala Gruziju kao favorit. I uspela je da ispuni tu ulogu. Međutim, očekivano je to bilo tvrdo. A muke Iraca rešio je sjajni Konor Hurihejn - 1:0 (1:0).

Fudbaler Aston Vile je namestio loptu u 36. minutu, opalio iz sve snage, utisak je da je ona prošla kroz živi zid i na taj način golman reprezentacije Gruzije nije imao šansu da odbrani... Fenomenalan pogodak. Savršen udarac. Dovoljan za nova tri boda i prvo mesto grupe D.

Pjanić od heroja do tragičara, Italija "samlela" Lihtenštajn. Fudbaleri Italije ubedljivo su savladali Lihtenštajn rezultatom 6:0, dok je Bosna i Hercegovina remizirala sa Grčkom, 2:2 nakon crvenog kartona Pjanića.

Italijani su sa 6:0 savladali Lihtenštajn i tako ostali ubedljivi na prvoj poziciji grupe J. Stefano Sensi je već posle 17. minuta postigao prvi pogodak, a Marko Verati pravom "golčinom" povisio na 2:0 u 36. minutu utakmice.

Iskusni Fabio Kvaljarela igra u fantastičnoj formi i u Seriji A, a to je preneo i na reprezentaciju pošto je dva puta bio precizan sa bele tačke i pomagao "Azurima" da pobedu 4:0 posle samo 45 minuta.

Juventusovo "čudo od deteta" je ponovo pogodilo mrežu, pošto je Mojz Kean u 69. minutu utakmice postigao peti gol Italijana, a Pavoleti sedam minuta kasnije postavlja konačnih 6:0.

U Zenici je bilo vrlo interesantno, pošto je Bosna i Hercegovina lako došla do dva gola na Bilinom Polju, a u drugih 45 minuta su sve to prosuli. Prvi gol za Bosnu i Hercegovinu postigao je Višća već u 10. minutu da bi pet minuta kasnije i Miralen Pjanić bio strelac.

Fortunis je već u 64. minutu sa penala bio precizan i smanjio prednost "Ljiljana" na 2:1. Pjanić je samo minut nakon gola Fortunisa zaradio crveni karton i tako ostavio svoj tim "na cedilu".

Grci su majstorski iskoristili ovaj kiks Pjanića i preko Dimitrisa Kolovosa u 85. minutu došli do izjednačenja i tako "bacili na kolena" četu Roberta Prosinečkog.

Rekorder Kvaljarela i duplo mlađe dete Ken lansirali vrtić Italije! Uz dva gola veterana, Azuri dekalsirali Lihtenštajn.

Jedan veteran za sva vremena, dvojica iskusnih fudbalera i gomila mladića su priuštili ljubiteljima fudbala u Italiji veče za uživanje. Nema veze što je sa druge strane stajao nejaki Lihtenštajn, nema veze što je tek početak kvalifikacija. Italija je večeras uživala i maštala o nekoj svetkoj budućnosti. IzabraniciRoberta Manćinija su pobedili i drugu utakmicu u kvalifikacijama za EP, zgromili Lihtenštajn na 6:0, a na ruku im ide i remi Bosne i Grčke u Zenici. Sve se večeras poklopilo Italijanima.

Od čudesnog veterana Kvaljerele do neverovatnog deteta Kena. Jedan ima 36 godina, drugi je duplo malđi, a zaigrali su u tandemu i obojica se upisali u strelce. Mogao je Kvaljarela već u trećem minutu da pogodi, ali mu je golman odbranio. Ipak, Azuri su očepili posle desetak minuta.

Spinacolin centaršut je najniži igrač na terenu Stefano Sensi pretvorio glavom u prvi gol u dresu italije.  Nastavili su Italijani da gaze, stvorili gomilu šansi koje su zaustavljali golman Buhel i okvir gola, ali jeVerati posle pola sata igre duplirao prednost. Sjajno se snašao u gužvi i savio kiflu u suprotan ugrao.

A onda istorija! Fabio Kvaljarela je sa 36 godina i 54 dana postao najstariji strelac u istoriji italijanske reprezentacije. Lihtenštajn je u poslednjih desetak minuta prvog poluvremena skrivio dva penala zbog dva igranja rukom, a Kvaljarela je oba puta bio precizan sa bele tačke.

Nastavili su Azuri sa totalnom ofanzivom protiv nedoraslog rivala i u drugom poluvremenu. Zanioloumalo da pogodi i u prvom kontaktu sa loptom po ulasku na teren. Konačno, u 70. minutu je pukla petarda. Spinacola je opet centrirao, Kvaljarela nesebično spustio za Kena i asistirao Juventusovom čudu od deteta za drugi gol na dva meča u dresu Azura.

Kvaljarela je uz ovacije napustio teren, ustupio mesto „prvoj glavi“ italijanskog fudbala LeonarduPavoletiju, a ovaj posle četiri minuta na terenu postigao prvi gol u dresu reprezentacije. Još jednom jeSpinacola centrirao, Pavoleti je u svom stilu tukao glavom, ali mu je golman odbranio. Ipak, Kaljarijev napadač je natrčao na odbitak i postigao gol nogom. Što mu se ne dešava baš često...

Do kraja je debitovao i Armando Ico, a podmlađena Manćinijeva Italija je rasplamsala nadu na Apeninima. Nema veze što je bio Lihtenštajn. Ovakva igra i pobede dižu moral koji je pao posle fijaska u prethodnim kvalifikacijama. Italija je igrala u sastavu: Sirigu - Manćini, Bonući (od 79. Ico), Romanjoli, Spinacola - Sensi, Žoržnjo (od 57. Zaniolo), Verati – Politano - Kvaljarela (od 72. Pavoleti), Ken

REZULTATI:

Grupa D

Republika Irska - Gruzija 1:0 (1:0)
/Hurihejn 36/

Švajcarska - Danska 3:3 (1:0)
/Fruler 19, Džaka 66, Embolo 76 - Jorgesen 84, Gitkjaer 88, Dalsgard 90+3/

TABELA: Republika Irska 6, Švajcarska 4, Danska (-1) 1, Gibraltar (-1) 0, Gruzija 0.

Grupa F

Malta - Španija 0:2 (0:1)
/Morata 31, 73/

Norveška - Švedska 3:3 (1:0)
/Johnsen 41, King 59, Kamara 90+7 - Klason 70, Kvajson 70, 86/

Rumunija - Farska Ostrva 4:1 (3:1)
/Deak 26, Kešeru 29, 33, Puškaš 63 - Davidsen 40p/

TABELA: Španija 6, Švedska 4, Rumunija 3, Malta 3, Norveška 1, Farska Ostrva 0.

Grupa J

Jermenija - Finska 0:2 (0:1)
/Jensen 14, Soiri 78/

BiH - Grčka 2:2 (2:0)
/Višća 10, Pjanić 15 - Fortunis 64, Kolovos 85/

Italija - Lihtenštajn 6:0 (3:0)
/Sensi 17, Verati 32, Kvaljarela 35p, 45+3p, Kin 70, Pavoleti 77/

TABELA: Italija 6, Grčka 4, BiH 4, Finska 3, Jermenija 0, Lihtenštajn 0.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar