Глуви и слијепи на проблеме народа

Сит гладног не разумије – реченица је која најбоље осликава јаз између грађана и политичара у свакодневном животу. Аналитичари често упозоравају на огромну диспропорцију примања политичара и обичних грађана, која су некада и до седам пута већа од просјечне плате у БиХ. Стога није ни чудо што су многи функционери, посебно професионални политичари који се дуги низ година налазе на разним положајима, потпуно изгубили везу са обичним грађанима и не разумију њихове свакодневне проблеме.  

Република Српска 26.03.2019 | 21:49
Глуви и слијепи на проблеме народа
Да су политичари изгубили осјећај за реалност најбоље илуструје недавна изјава делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, Душанке Мајкић, која је на питање Српскаинфо да ли би се функционери требали одрећи неких привилегија у корист грађана казала како политичари живе исто као обични грађани те да се њихова примања много не разликују.

– Већина посланика нема никакве посебне повластице, имају све оно што имају и сви запослени, превоз, регрес, плату. Ту нема ништа другачије од осталих радника – навела је Мајкићева, чија су мјесечна примања у протеклих 15 година прелазила 5.000 КМ мјесечно, док истовремено просјечна плата у РС износи 887 КМ.

Лагодан живот

Аналитичари истичу да овакве изјаве не чуде с обзиром на то да многи функционери годинама имају висока примања, док су с друге стране окружени особама које имају иста или слична примања, због чега су се до те мјере уљуљкали у свој лагодни живот да су просто изгубили појам о томе како живе обични грађани.

– Живимо у два паралелна свијета, која немају међусобних додирних тачака. С времена на вријеме дође до сусретања и то обично онда док траје предизборна кампања – сматра политичка аналитичарка Тања Топић.

Додаје да код нас нема политичке елите, већ су то квазиелите које су затворене у свој свијет, те немају осјећај за проблеме и живот обичних грађана из простог разлога јер они те проблеме немају.

Топићева напомиње да овдје није само ријеч о диспропорцијама и разликама у платама, већ и другим привилегијама које обични грађани немају, као што су службена возила која обично користе и у приватне сврхе, плаћени телефонски рачуни, путни трошкови, станарине, дневнице, топли оброци и слично.

– С друге стране, сама чињеница да масовно запошљавају чланове својих породица и блиских пријатеља у јавне институције говори да су окружени особама који имају сличне привилегије као и они, и то их напросто отуђује од обичних грађана – наводи Топићева. 

Тумачи

Њено мишљење дијели и доктор социолошких наука и политички аналитичар Славо Кукић, који каже да се политичка класа дистанцирала од грађана у задњих 20 година. То дистанцирање је, како каже Кукић, све уочљивије и препознатљивије, и једноставно се не може више сакрити јер се манифестује у у свим областима живота.

– Они у име грађана тумаче шта је добар, а шта лош животни стандард. Исто тако, они тумаче да ли раде незапослени грађани или не раде, или пак шта је њихов животни и национални интерес, а да те исте грађане уопште не консултују у вези с тим – истиче Кукић.

Додаје да политичка класа уствари свјесно манипулише с грађанима како би се што дуже одржали у седлу политичке моћи и како би они и њихови најближи боље живјели.

– Одвајање од обичног човјека је нешто што данас постаје доминантна одредница припадника политичке класе – закључује Кукић.

Просјечна примања

Политички функционери у БиХ имају знатно виша примања у односу на грађане. Тако примања државних парламентараца износе између 4.800 КМ и 6.500 КМ, док посланици у Народној скупштини РС имају између 2.600 КМ и 3.500 КМ.

Мјесечна примања предсједника и  потпредсједника РС износе између 3.000 и 4.500 КМ. Делегати у Вијећу народа РС примају у просјеку око 2.500 КМ, а начелници или градоначелници од 2.000 КМ, па до вртоглавих 6.000 КМ.

(Српскаинфо)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

економиста

26.03.2019 20:53

Кула од карата це ускоро да се сама сруси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

26.03.2019 21:08

Неће. Ко ће је срушити они сигурно неће а и народ радије иде него да се буни. навођење плата је највећа глупост нико од њих не ради за плату. Приватизација је легализација опљачканог а то не потиче од плате

Name

Пзд

27.03.2019 12:34

власт у бих је сама себи циљ докле треба ју ови политичари оти¢и недјељом на бањалучку пијацу И видјети приземан свијет који за кору хљеба продаје И људе који купују И којим је то једини излаз

Name

ре

28.03.2019 12:38

Тзв. народ који образа нема, не заслузује боље. Политицари су такође досли из народа, нису пали с марса. РС је унистио народ.

Name

Дх

26.03.2019 20:56

ДА.ПРАВИ КРИМИНАЛЦИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафијаска власт

26.03.2019 21:15

Мало их нахране са 50КМ пред изборе, многи гладни и умру до следецих, али насли су нацина да и мртви опет гласају.

Name

Оооо

27.03.2019 08:22

О Маккицкаааа !!!да ли си ти пала с Марсаа!!!па ви нисте нормалнииии !!сви редом на будзету сте пљацкаси дрзаве !!опљацкала си будзет својим примањима и привилегијамааа !!багра балканска фујјј који криминал

Name

децко

26.03.2019 20:59

Нема народ проблема! Народ има превисе и требало би свима смањити плату како би политицарима била барем ДЕСЕТ пута веца од просјацне... пардон... просјецне плате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буђав лебац

26.03.2019 21:01

Свјесни су они итекако да народ газе, хараче, отимају од уста, јер су бахати, незасити и проклети... Лицемјерни су, јер дају себи за право, да тумаче као фо "тешкоћу живљења". Највише лицемјерство је што већина нема никакву школу, масовно купљени факултети и на залост др, зато и јесу "квази-... ", зато оремо дно дна, народ је одавно у некој колективној обамрлости,... Овде је све одвратно, бесциљно и понижавајуће за "људе".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сипово

27.03.2019 06:24

Српски народ је угрозен и прети његов биолоски нестанак.Стање никад није било горе,презивјели су сри и турску окупацију и аустроугарску,комунизам али зигледа да неце прзивјети своју Републику Српску.РС је отета од народаи дата мафији која краде пљацка унистава убија Србе и по налозима ММФ ради све да зивот буде све тези и да се обицном србину огади све.порези,намети,акцизе,ускоро це поцети да нас избацју и делозирају из домова

Name

но сикирики

27.03.2019 06:37

То је "културно"наследје владавине папака. Одлицан опис стања.

Name

борац

27.03.2019 05:00

Нас народ воли да буде погазен па макар од своји владара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пзд

27.03.2019 12:36

нешто је труло у држави

Name

Кале

27.03.2019 08:40

Задњи олос И сљам,нељуди невидени алл док је оваква свијест,тј.несвјест код вецине народа не треба да се боје за фоеље!!!!

ОДГОВОРИТЕ