Gluvi i slijepi na probleme naroda

Sit gladnog ne razumije – rečenica je koja najbolje oslikava jaz između građana i političara u svakodnevnom životu. Analitičari često upozoravaju na ogromnu disproporciju primanja političara i običnih građana, koja su nekada i do sedam puta veća od prosječne plate u BiH. Stoga nije ni čudo što su mnogi funkcioneri, posebno profesionalni političari koji se dugi niz godina nalaze na raznim položajima, potpuno izgubili vezu sa običnim građanima i ne razumiju njihove svakodnevne probleme.  

Republika Srpska 26.03.2019 | 21:49
Gluvi i slijepi na probleme naroda
Da su političari izgubili osjećaj za realnost najbolje ilustruje nedavna izjava delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dušanke Majkić, koja je na pitanje Srpskainfo da li bi se funkcioneri trebali odreći nekih privilegija u korist građana kazala kako političari žive isto kao obični građani te da se njihova primanja mnogo ne razlikuju.

– Većina poslanika nema nikakve posebne povlastice, imaju sve ono što imaju i svi zaposleni, prevoz, regres, platu. Tu nema ništa drugačije od ostalih radnika – navela je Majkićeva, čija su mjesečna primanja u proteklih 15 godina prelazila 5.000 KM mjesečno, dok istovremeno prosječna plata u RS iznosi 887 KM.

Lagodan život

Analitičari ističu da ovakve izjave ne čude s obzirom na to da mnogi funkcioneri godinama imaju visoka primanja, dok su s druge strane okruženi osobama koje imaju ista ili slična primanja, zbog čega su se do te mjere uljuljkali u svoj lagodni život da su prosto izgubili pojam o tome kako žive obični građani.

– Živimo u dva paralelna svijeta, koja nemaju međusobnih dodirnih tačaka. S vremena na vrijeme dođe do susretanja i to obično onda dok traje predizborna kampanja – smatra politička analitičarka Tanja Topić.

Dodaje da kod nas nema političke elite, već su to kvazielite koje su zatvorene u svoj svijet, te nemaju osjećaj za probleme i život običnih građana iz prostog razloga jer oni te probleme nemaju.

Topićeva napominje da ovdje nije samo riječ o disproporcijama i razlikama u platama, već i drugim privilegijama koje obični građani nemaju, kao što su službena vozila koja obično koriste i u privatne svrhe, plaćeni telefonski računi, putni troškovi, stanarine, dnevnice, topli obroci i slično.

– S druge strane, sama činjenica da masovno zapošljavaju članove svojih porodica i bliskih prijatelja u javne institucije govori da su okruženi osobama koji imaju slične privilegije kao i oni, i to ih naprosto otuđuje od običnih građana – navodi Topićeva. 

Tumači

Njeno mišljenje dijeli i doktor socioloških nauka i politički analitičar Slavo Kukić, koji kaže da se politička klasa distancirala od građana u zadnjih 20 godina. To distanciranje je, kako kaže Kukić, sve uočljivije i prepoznatljivije, i jednostavno se ne može više sakriti jer se manifestuje u u svim oblastima života.

– Oni u ime građana tumače šta je dobar, a šta loš životni standard. Isto tako, oni tumače da li rade nezaposleni građani ili ne rade, ili pak šta je njihov životni i nacionalni interes, a da te iste građane uopšte ne konsultuju u vezi s tim – ističe Kukić.

Dodaje da politička klasa ustvari svjesno manipuliše s građanima kako bi se što duže održali u sedlu političke moći i kako bi oni i njihovi najbliži bolje živjeli.

– Odvajanje od običnog čovjeka je nešto što danas postaje dominantna odrednica pripadnika političke klase – zaključuje Kukić.

Prosječna primanja

Politički funkcioneri u BiH imaju znatno viša primanja u odnosu na građane. Tako primanja državnih parlamentaraca iznose između 4.800 KM i 6.500 KM, dok poslanici u Narodnoj skupštini RS imaju između 2.600 KM i 3.500 KM.

Mjesečna primanja predsjednika i  potpredsjednika RS iznose između 3.000 i 4.500 KM. Delegati u Vijeću naroda RS primaju u prosjeku oko 2.500 KM, a načelnici ili gradonačelnici od 2.000 KM, pa do vrtoglavih 6.000 KM.

(Srpskainfo)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

ekonomista

26.03.2019 20:53

Kula od karata ce uskoro da se sama srusi.

ODGOVORITE
Name

hercegovac

26.03.2019 21:08

Neće. Ko će je srušiti oni sigurno neće a i narod radije ide nego da se buni. navođenje plata je najveća glupost niko od njih ne radi za platu. Privatizacija je legalizacija opljačkanog a to ne potiče od plate

Name

Pzd

27.03.2019 12:34

vlast u bih je sama sebi cilj dokle treba ju ovi političari oti¢i nedjeljom na banjalučku pijacu I vidjeti prizeman svijet koji za koru hljeba prodaje I ljude koji kupuju I kojim je to jedini izlaz

Name

re

28.03.2019 12:38

Tzv. narod koji obraza nema, ne zasluzuje bolje. Politicari su takođe dosli iz naroda, nisu pali s marsa. RS je unistio narod.

Name

Dh

26.03.2019 20:56

DA.PRAVI KRIMINALCI

ODGOVORITE
Name

Mafijaska vlast

26.03.2019 21:15

Malo ih nahrane sa 50KM pred izbore, mnogi gladni i umru do sledecih, ali nasli su nacina da i mrtvi opet glasaju.

Name

Oooo

27.03.2019 08:22

O Makkickaaaa !!!da li si ti pala s Marsaa!!!pa vi niste normalniiii !!svi redom na budzetu ste pljackasi drzave !!opljackala si budzet svojim primanjima i privilegijamaaa !!bagra balkanska fujjj koji kriminal

Name

decko

26.03.2019 20:59

Nema narod problema! Narod ima previse i trebalo bi svima smanjiti platu kako bi politicarima bila barem DESET puta veca od prosjacne... pardon... prosjecne plate!

ODGOVORITE
Name

Buđav lebac

26.03.2019 21:01

Svjesni su oni itekako da narod gaze, harače, otimaju od usta, jer su bahati, nezasiti i prokleti... Licemjerni su, jer daju sebi za pravo, da tumače kao fo "teškoću življenja". Najviše licemjerstvo je što većina nema nikakvu školu, masovno kupljeni fakulteti i na zalost dr, zato i jesu "kvazi-... ", zato oremo dno dna, narod je odavno u nekoj kolektivnoj obamrlosti,... Ovde je sve odvratno, besciljno i ponižavajuće za "ljude".

ODGOVORITE
Name

Sipovo

27.03.2019 06:24

Srpski narod je ugrozen i preti njegov bioloski nestanak.Stanje nikad nije bilo gore,prezivjeli su sri i tursku okupaciju i austrougarsku,komunizam ali zigleda da nece przivjeti svoju Republiku Srpsku.RS je oteta od narodai data mafiji koja krade pljacka unistava ubija Srbe i po nalozima MMF radi sve da zivot bude sve tezi i da se obicnom srbinu ogadi sve.porezi,nameti,akcize,uskoro ce poceti da nas izbacju i deloziraju iz domova

Name

no sikiriki

27.03.2019 06:37

To je "kulturno"nasledje vladavine papaka. Odlican opis stanja.

Name

borac

27.03.2019 05:00

Nas narod voli da bude pogazen pa makar od svoji vladara

ODGOVORITE
Name

Pzd

27.03.2019 12:36

nešto je trulo u državi

Name

Kale

27.03.2019 08:40

Zadnji olos I sljam,neljudi nevideni all dok je ovakva svijest,tj.nesvjest kod vecine naroda ne treba da se boje za foelje!!!!

ODGOVORITE