Ањелијева визија фудбала: Супер ЛШ је реалност!

Мање термина за репрезентације, НЕ Светском клупском првенству и ДА ширењу европских такмичења! Поставило се и питање селидбе термина Лиге шампиона за дане викенда. . .

Фудбал 29.03.2019 | 22:00
Ањелијева визија фудбала: Супер ЛШ је реалност!
План челника Фифе да у 2021. године покрене Светско клупско првенство у новом формату изазвало је јак отпор највећих клубова планете, поготово оних са европског континента. Њихово јасно противљење увођењу новог такмичења очигледно не спречава људе из Светске куће фудбала да наставе са развојем даљих планова за велики пројекат, али први човек ЕЦА (Европске клупске асоцијације) Андреа Ањели гласно је поручио: "Нећемо бити део тог пројекта".

Он је на конференцији у Амстердаму говорио о могућности да европски клубови буду део оваквог такмичења, а подвукао је да ће тако нешто бити могуће само у случају ако се буде извршила ревизија годишњег календара.

“Одувек смо имали јасан став по питању Фифиног такмичења и самог формата. Желимо да постигнемо договор о ревизији календара, јер тренутно нисмо задовољни. Желимо и мање термина посвећених репрезентацијама“, поручио је Ањели.

Подетимо, ФИФА је према слову новог пројекта спремна да Светско клупско првенство прошири на 24 екипе већ за две године.

“Када већ причамо о ревизији, хајде да прво разговарамо о неким појединостима које ФИФА жели да промени у интернационалном календару. Дакле, само такмичење мора да буде дефинисано пре 24. јуна и да свима буде јасно шта ће се десити унутар тог календара. Причали смо са људима из Фифе и желимо да национална првенства буду синхронизована, што је у овом тренутку тешко изводљиво за клубове пошто имате неке турнире који се играју на лето, а неки на зиму“.

Ањели тврди да ЕЦА има јасну визију и праве идеје за наредне године.

“Покренули смо разне поступке како бисмо даље развијали нашу визију клупских такмичења под окриљем УЕФА“, истиче Ањели, вероватно мислећи на покретање европске Суперлиге и додаје:

“Ово је почетак великог путовања, где су укључене многе заинтересоване стране. Све ризике потенцијалних одлука сносили би клубови. Морамо да направимо баланс између мечева и разлика између бројних лига је све већа. На пример, велика је разлика између енглеског и немачког првенства, зато морамо да радимо на томе да сви заједно растемо. Учествовање клубова у међународним такмичењима би им помогло да даље расту. Зато морамо да направимо систем који ће подстаћи раст фудбала у Европи“.

На крају Ањели није у потпуности одбацио предлог Фифе и да је идеја о лансирању европске Суперлиге, илити Супер Лиге шампиона реалност.

“По први пут радимо максимално транспарентно и желимо да организујемо календар за период од 2021. до 2024. године, али и после тог периода. Биће нам потребно између 12 и 20 месеци рада, али сада говоримо само хипотетички. Неће бити независне Суперлиге, већ ћемо све радити у колаборацији с Уефом. Радимо са Уефом на договору о томе како би клубови могли да остваре даљи раст и напредак. Јако је битно да ЕЦА и УЕФА раде заједно на ширењу фронтова. Морамо да укључимо више Савеза и даље ширимо Уефина такмичења. Ми смо у срцу фудбалских токова и морамо да започнемо те промене“.

Било је чак покренуто и питање о померању термина Лиге шампиона за дане викенда...

“Ово није ни место, ни време да о томе причамо“, само је кратко прокоментарисао Ањели.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар