Anjelijeva vizija fudbala: Super LŠ je realnost!

Manje termina za reprezentacije, NE Svetskom klupskom prvenstvu i DA širenju evropskih takmičenja! Postavilo se i pitanje selidbe termina Lige šampiona za dane vikenda. . .

Fudbal 29.03.2019 | 22:00
Anjelijeva vizija fudbala: Super LŠ je realnost!
Plan čelnika Fife da u 2021. godine pokrene Svetsko klupsko prvenstvo u novom formatu izazvalo je jak otpor najvećih klubova planete, pogotovo onih sa evropskog kontinenta. Njihovo jasno protivljenje uvođenju novog takmičenja očigledno ne sprečava ljude iz Svetske kuće fudbala da nastave sa razvojem daljih planova za veliki projekat, ali prvi čovek ECA (Evropske klupske asocijacije) Andrea Anjeli glasno je poručio: "Nećemo biti deo tog projekta".

On je na konferenciji u Amsterdamu govorio o mogućnosti da evropski klubovi budu deo ovakvog takmičenja, a podvukao je da će tako nešto biti moguće samo u slučaju ako se bude izvršila revizija godišnjeg kalendara.

“Oduvek smo imali jasan stav po pitanju Fifinog takmičenja i samog formata. Želimo da postignemo dogovor o reviziji kalendara, jer trenutno nismo zadovoljni. Želimo i manje termina posvećenih reprezentacijama“, poručio je Anjeli.

Podetimo, FIFA je prema slovu novog projekta spremna da Svetsko klupsko prvenstvo proširi na 24 ekipe već za dve godine.

“Kada već pričamo o reviziji, hajde da prvo razgovaramo o nekim pojedinostima koje FIFA želi da promeni u internacionalnom kalendaru. Dakle, samo takmičenje mora da bude definisano pre 24. juna i da svima bude jasno šta će se desiti unutar tog kalendara. Pričali smo sa ljudima iz Fife i želimo da nacionalna prvenstva budu sinhronizovana, što je u ovom trenutku teško izvodljivo za klubove pošto imate neke turnire koji se igraju na leto, a neki na zimu“.

Anjeli tvrdi da ECA ima jasnu viziju i prave ideje za naredne godine.

“Pokrenuli smo razne postupke kako bismo dalje razvijali našu viziju klupskih takmičenja pod okriljem UEFA“, ističe Anjeli, verovatno misleći na pokretanje evropske Superlige i dodaje:

“Ovo je početak velikog putovanja, gde su uključene mnoge zainteresovane strane. Sve rizike potencijalnih odluka snosili bi klubovi. Moramo da napravimo balans između mečeva i razlika između brojnih liga je sve veća. Na primer, velika je razlika između engleskog i nemačkog prvenstva, zato moramo da radimo na tome da svi zajedno rastemo. Učestvovanje klubova u međunarodnim takmičenjima bi im pomoglo da dalje rastu. Zato moramo da napravimo sistem koji će podstaći rast fudbala u Evropi“.

Na kraju Anjeli nije u potpunosti odbacio predlog Fife i da je ideja o lansiranju evropske Superlige, iliti Super Lige šampiona realnost.

“Po prvi put radimo maksimalno transparentno i želimo da organizujemo kalendar za period od 2021. do 2024. godine, ali i posle tog perioda. Biće nam potrebno između 12 i 20 meseci rada, ali sada govorimo samo hipotetički. Neće biti nezavisne Superlige, već ćemo sve raditi u kolaboraciji s Uefom. Radimo sa Uefom na dogovoru o tome kako bi klubovi mogli da ostvare dalji rast i napredak. Jako je bitno da ECA i UEFA rade zajedno na širenju frontova. Moramo da uključimo više Saveza i dalje širimo Uefina takmičenja. Mi smo u srcu fudbalskih tokova i moramo da započnemo te promene“.

Bilo je čak pokrenuto i pitanje o pomeranju termina Lige šampiona za dane vikenda...

“Ovo nije ni mesto, ni vreme da o tome pričamo“, samo je kratko prokomentarisao Anjeli.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar